Hunter

Meglepte az Annefrank a tudósokat

A NASA Stardust űrhajója sikerrel zárta az Annefrank nevű aszteroida megközelítését, több tucat felvételt készítve, melyek közül néhányat máris a nyilvánosság elé tártak. Az eseményt a Wild 2 üstökössel történő 2004. január 2-ára tervezett találkozó főpróbájának is tekinthetjük.

Bár még mindig számolgatják, úgy tűnik a Stardust 3000 kilométerre közelítette meg az aszteroidát, amit eddig 4 kilométer átmérőjűnek becsültek. Bár képeket még nem adtak ki, a Stardust meglepő részletekkel szolgált az aszteroidáról, a SPACE.com beszámolója szerint az űrszikla nagyobb, mint eddig gondoltuk.

A Stardust mérnökei a Denverhez közeli Lockheed Martin Astronautics központjában elégedettek űrhajójuk teljesítményével, nyilatkozta Allan Cheuvront, a mérnökök egyike.


Az űrhajó sértetlen állapotát megerősítő rádiójeleket körülbelül 30 perccel az esemény után vette a NASA Deep Space Network Canberrában elhelyezett antennája, számolt be Thomas Duxbury, a Stardust program igazgatója, az expedíciót irányító Jet Propulsion Laboratory munkatársa. A Stardust 30 percen át pásztázta vizuálisan az aszteroidát.

"Mindig is attól tartottunk, hogy túl halvány lesz, vagy pont kiesik a látómezőből. Ezekkel az aggályokkal vágtunk bele. Mindenesetre megnöveltük a Stardust kamerájának expozíciós idejét. Minden úgy ment, mint a karikacsapás" - mondta Cheuvront. A Stardust 35 percig magára maradt, majd pontos időben visszatért és megkezdte a kommunikációt a földi irányítással, tette hozzá.

Összességében 106 felvétel készült, ebből 72-t archiváltak és sugároznak vissza a Földre. A felvételek folyamatosan érkeznek, a teljes sorozat lesugárzása pénteken fejeződik be, ám az első használható felvételeket már közzétették. A tudósok folyamatosan elemzik az adatokat, hogy a 2004-es találkozás sikerét a Wild 2 üstökössel a lehető legbiztosabbá tegyék, jelentette be a NASA szóvivője hivatalos állásfoglalásában.

Ami meglepte a tudósokat és a mérnököket az az aszteroida furcsa formája, ami kétszer nagyobbnak bizonyult a várakozásoknál.

"Arra számítottunk, hogy alapvetően csak egy foltot látunk. Azonban megkaptuk az alakzat meghatározásához szükséges adatokat. Egyfajta háromszög alakú objektumról van szó, kivehető csúcsokkal és völgyekkel" - mondta Cheuvront a SPACE.com-nak. Bár nem számítottak porra az aszteroida körül, az űrhajó pormérője és más eszközök is aktívak voltak, mintha a Wild 2-t közelítették volna meg.

A Stardust 2006-ban tér vissza a Földre az üstökös porából vett mintákkal, melyektől olyan alapvető kérdésekre várnak választ, mint a Naprendszer eredete.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!