Hunter

Csúcsot döntött a szombati aszteroida

Egy kisebb ház méretű aszteroida mindössze 88 ezer kilométeres távolságban haladt el a Föld mellett szeptember 27-én szombaton, ezzel kivívta magának a valaha észlelt legkisebb távolságban elhaladó természetes objektum címet.

Összehasonlításképpen: a geostacionárius kommunikációs műholdakat a Föld középpontjától számított 42 ezer kilométeres magasságú pályára állítják. A 2003 SQ222 jelzést kapott aszteroida a Föld pályáján belülről érkezett és csupán az elhaladás után sikerült felfedezni. Az első észlelést az arizonai Lowell Obszervatórium Földközeli Objektum Kutató programja hajtotta végre szeptember 28-án.

Peter Shefford, brit amatőr csillagász hétfőn le is fotózta, mely segítségével Brian Marsden, a Harvard-Smithonian Asztrofizikai Központ munkatársa kiszámította az aszteroida pályáját. Az 1,85 évnyi pálya elég szokatlan, ami arra utal, hogy nem ember készítette objektumról van szó, magyarázta Marsden. Becslése szerint az aszteroida mérete 10 méternél kisebb, ami túl kicsi ahhoz, hogy veszélyt jelentsen a Földre, bár elég látványos tűzgolyó lett volna belőle, ha belép a légkörbe.


Radarkép egy korábbi aszteroidáról, a 1999 JM8-ról

Az űrszikla tíz órával később haladt el mellettünk, mint az a fényes tűzgolyó, ami az indiai Orissa régió felett szelte át az eget. Az indiai lakosok megtalálták a meteorit darabjait, ami a jelentések szerint egy falu két házát borította lángokba. Marsden szerint ez az esemény nem kapcsolódik a 2003 SQ222-hez.

A korábbi rekord 108 ezer kilométer volt, amit 1994-ben állított fel egy másik 10 méteres objektum, az 1994 XM1. Volt azonban ezeknél jóval nagyobb látogatónk is, 120 ezer kilométeren egy 80 méteres objektum, a 2002 MN: ütközőpályán haladva és a légkörben felrobbanva több ezer négyzetkilométernyi területen pusztíthatott volna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PetruZ #13
    Á, ha hozzánk vágódna be egy ilyen, az kb. olyasmi lenne, mintha egy lavór sárba teljes erőből belebikáznál. A környéken mindenki egy merő kosz lesz, de a lavór szépen kitisztul. ;)
  • O0D: #11
    Kis tüzijáték lenne belőle ha leesne..
  • Titan #9
    Na, azért nem kell megijedni! Majd felkűldjük Bruce Willist és bandáját azt majd jól elintéznek mindent....;)
  • PetruZ #7
    A szárazföldi becsapódáskor sem a por az igazán gyilkos, hanem a keletkező földrengések, amelyek több száz kilóméterre is letarolhatnak mindent.
  • Balea #6
    Nézd meg az Armageddon, vagy a Deep Impact címü filmeket. Úgy nagyjából sejteni engedi, hogy mi történhetne, ha ne adj Isten túl késön észlelnének egy ilyen "kavicsot".
    Elsö látásra talán túlzónak tünik, de szept. 11-re sem mert gondolni senki, amíg be nem következett...
  • Darth Sith #5
    hát eza kis 10méteres izé ha nem is, de mondjuk 1km eres, ami alapjában távolságnak nem angy de meteornak igen. speciál úgy pusztítja el hogy bejöna légkörbe egy 1km eres meteor mrie leér leég belőle csomó mondjuk csak 800m eres darab marad belőle. az becsapódik valahova, csinál szép kis krátert, és mondjuka kráter legalább 50km átmérőjü lesz. és mivel jól befúródott jó anyg port cisnál, ami a por bekerüla levegőbe, és nem tudsz levegőt venni mert megfulladsz a portól. vagy ha vízbe zúg a meteor, akkor meg lesz kb 300méter magas árhullám, és elönti a tenger széi partoakt úgy hoyg a víz bemegy legalább 50-60km erta partól. tehát jó angy pusztítást tud csinálni. :)
  • [HUN]PAStheLoD #4
    addig jó amíg nem tod :)
  • Xboxman #3
    Sose értettem ,hogy egy ilyen kis szar aszteroida hogyan pusztithat el ekkora területet(a cikk szerint több ezer négyzetkilómétert)
    Valaki elmagyarázhatná...:)
  • gz8 #2
    Annak örülj, hogy a hozzászólásodat meg tudtad írni! :)