Hunter

Az akciójátékok fejlesztik vizuális képességeinket

Jót tehet a videó játékokkal való bíbelődés a vizuális képességeknek, erre utal egy újonnan napvilágot látott tanulmány, mely szerint az akció játékok segítenek a vizuálisan fogyatékos betegek rehabilitálásában vagy akár a katonák kiképzésében is.

Shawn Green és Daphne Bavelier, a Rochester Egyetem kutatói kimutatták, hogy azok az egyetemisták, akik olyan autós vagy lövöldözős játékokkal játszanak heti több órát, mint a Grand Theft Auto vagy a Medal of Honor lekörözik a nem-gamereket a laboratóriumi vizuális teszteken. Sokkal hatékonyabban reagálnak a gyorsan mozgó objektumokra a "játékosok", egy időben akár öt objektumot is nyomon tudnak követni, ami 30%-kal több mint a játékokat hanyagolók teljesítménye, magyarázta Bavelier.

"Rövidebb idő alatt több információt tudnak feldolgozni" - nyilatkozta. Ezek az adottságok segíthetik a biztonságosabb vezetést, legalábbis Bavelier elmélete szerint, illetve lehetővé teszik a pilótáknak és a légi forgalmi irányítóknak kijelzőik hatékonyabb figyelemmel kísérését.

"A számítógépes játékok számos módon segítenek vizuális figyelmünk edzésében" - fejezte ki egyetértését Jeremy Wolfe, a bostoni Harvard Orvosi Iskola tudósa, feltéve "ha nem válik az ember zombivá a túl sok joystick rángatás és gombnyomogatás hatására", tette hozzá. Green és Bavelier kezdeti tanulmányai kizárólag a férfiakra összpontosítottak, mivel a páros nem talált egyetlen vállalkozó szellemű hölgy-játékost sem az egyetem területén. Kezdőkön végzett későbbi tesztek azonban kimutatták, hogy akár már tízórányi lövöldözés is fejleszti a vizuális figyelmet, azaz soha nem késő elkezdeni a virtuális gyilkolászást.

"Az agy a tevékenység hatására változik" - magyarázta Manfred Fahle a Brémai Egyetem neurobiológusa. Az idegsejtek végződései alakot váltanak, ami segít hatásosabb kommunikációt kialakítani egymással. Ezek a gyors változások arra utalnak, hogy az agyvérzés hatásától vizuálisan fogyatékos betegek vagy a hályogműtétből lábadozók kamatoztathatnának hasonló játékok játszásából.

Mindazonáltal az ilyen jellegű tréning programokat figyelmesen kell összeállítani, például tízórányi hasábforgatás a Tetris játékkal nem javított a teszt eredményeken. A javulást "a társadalmilag legkevésbé elfogadott játékok" eredményezték, mutat rá Wolfe, azok melyekben halomra lőhetjük ellenségeink hadát, nemre és fajra való tekintet nélkül. Talán a tény hogy saját életünket védjük az, ami ezeket a játékokat alkalmassá teszi a képesség fejlesztésre, spekulált Wolfe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #35
    szoval, aki ket ev mulva leteszi a jogsit, annak ajanlok valami jo kis versenyzos jatekot, normalis kormannyal, pedalokkal, joystickal, nem art
  • Bonewerkz #34
    igaz: amennyi barom allat van mostanaban az utakon, egy mesterlovesz kepessegeivel kell rendelkezni ahhoz, hogy valaki epen atkeljen az uton, akar gyalog, akar kocsival
    (rendor: - hat te, kisfiam, hogy jutottal at az uton??
    kiskolyok: -ugy, hogy en itt szulettem....!)
    egyebkent a star wars raketafogat utan az opelbe olyan volt beulni, mintha gyalog mentem volna, es egyaltalan: vannak olyan jatekok, amik tenyleg hasznosak lehetnek ilyen szempontbol (persze nem a worms armageddon, az inkabb strategiailag fejleszt)
  • Anteris #33
    supergamez hír:

    "Egy floridai ügyvéd elvállalta a 16 éves Dustin Lynch védelmét, akit gyilkossággal vádolnak, ugyanis abban bízik, hogy be tudja bizonyítani, hogy a fiú videójátékok hatására követte el tettét. Dustin egy 17 éves lányt gyilkolt meg brutális módon, és az ügyvéd állítólag több tanút is fel tud mutatni, akik bizonyítják, hogy a srác egyáltalán nem volt erőszakos természetű, viszont nagy rajongója volt az agresszív videójátékoknak. A dolog meglehetősen "érdekesen" hangzik, kíváncsian várjuk az ügy folytatását."

  • Anteris #31
    akkor ennek az analógiájára azt is mondhatjuk, hogy FPS hatására meg I. osztályú lövő leszel. (Bérgyilkost akartam írni de aztán meggondoltam.)
  • Anteris #24
    haha!
    azt a kulcskarikára fűzhető vietnámi kvarcjátékot amit tegnap kaptál szülinapra, azt nem úgy hívják, hogy konzol!!!
  • The Garrett #23
    Nekem is dolby digital 5.1 van a PC hez szal fukkoff konzolos :P
  • The Garrett #22
    FEjleszti a Vizuális kultúrát. És pszihopata tömeggyilkosállatrambót csinál minden gamerből? :D
  • Pöty #20
    Vagy a te 15"-os rángatós monitorodon integrált hangfalak mágneseivel feszíted a képet hogy ne rángasson? :DDD
  • Pöty #19
    A te szar TV-d felbontása belefér 3-4-szer a monitoromba. Szintén 19"... Ugyhogy nézegesd a pixeleket nyugodtan! Miköze a monitornak a dolby digis hangodhoz??
  • WiLDoR #18
    no comment... stupid guy...