Hunter

Júniusban megvalósulhat az első magánűrrepülés

Egy magán építésű űrhajó rekordnak számító 64 600 méteres magasságot ért el Kalifornia felett egyik utolsó próbarepülése során, mielőtt hivatalosan is elindulna a világűr pereme felé.

A Burt Rutan nevével fémjelzett SpaceShipOne most már egyértelműen a 10 millió dolláros Ansari X-díj fő esélyesévé lépett elő. A gépnek három héten belül kétszer kell elérnie 100 000 méter feletti magasságot, amire elvileg már akár a jövő hónapban sor kerülhet, miközben a többi 25 versenyző közül talán a Canadian Arrow legénysége tart a legelőrébb, azonban ők is csak augusztusban kezdik meg első próbarepüléseiket.


A White Knight (Fehér Lovag) és az aljára rögzített SpaceShipOne a levegőben

A Mojave repülőtér felett tartott bemutató során a SpaceShipOne és hordozó repülőgépe, a White Knight jelentős lépést tett a díj megkaparintása felé, amikor Mike Melvill pilóta minden eddigi magán fejlesztésű repülőgépnél közelebb vitte a gépet az űrhöz. A 64 600 méter négyszerese a SpaceShipOne által eddig teljesített legnagyobb magasságnál és innen már csupán "karnyújtásnyira" van az a bizonyos 100 000 méter, az űr hivatalos határvonala, amit a győzelemhez három emberrel a fedélzeten kell elérni. A SpaceShipOne 13. után a megfigyelők úgy vélik az űrrepülési kísérlet heteken belül bekövetkezhet.




A SpaceShipOne felfelé menet, és leszállás közben

Burt Rutan cége, a Scaled Composites április 1-jén első nem kormányzati testületként megkapta az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Hivatalától az űrrepüléshez szükséges engedélyt, így elvileg már semmi nem hátráltathatja őket.

Az X-díj elnyerése az emberi űrrepülés egy új fejezetét fogja megnyitni, amikor már magáncégek is képesek lesznek rövid távú szuborbitális túrák lebonyolítására fizető ügyfeleik számára. A cél piacot kialakítani az űrturizmus számára, a valóságban azonban továbbra is csak nagyon kevesen engedhetik majd meg maguknak akár csak a világűr peremére való eljutást is, amit a belátható jövőn belül mindössze egy-két cég fog tudni biztosítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [NST]Cifu #36
    Sajnos ezzel egyetértek. Egyre inkább úgy tünik, hogy a hagyományos értelembe vett űrturizmus nem fog a közeljövőben megvalósulni...
  • [NST]Cifu #35
    Dehogy fikázom én az SSO-t :))
    Egyszerűen arról van szó, hogy az X-15 teljesen más dimenzió. :)
  • Cat #33
    ezzel az x15öt dicsérted vagy a spaceshipone t fikáztad? :)
    ok, tudom, nem összehasonlítható egy katonaság által pénzelt projekt és egy microsoft alelnök fizette üzleti vállalkozás
  • [NST]Cifu #32
    Éppen most olvastam, hogy Spaceshipone égésvégi sebessége Mach 3.3, tehát azért az X-15-től azért messze van...
  • Cat #31
    a hírhez kapcsolódva: azért azt se feledjük el, hogy az X-15 már több mint 40 éve, 1964ben 105 kilométeres magasságba jutott, és rekordjai között szerepel a Mach 4, 5, és 6 áttörése is. Szóval a spaceshipone nak minden esélye megvan ugyanazt megcsinálni - majd fél évszázados késéssel ismét
  • cifuatwork #30
    A Haditechnikai Topicba pár napja dobtam össze egy SR-71A ismertetőt, idézet ebből:

    ".... E hőtágulás miatt pedig a "hideg" gépen bizony méretes rések tátonganak a boritás lemezei között, amelyek még egy, a gép jellegzetességévé vált dolgot is okoznak: mivel a szárnyakban és a törzsben kialakított üzemanyagtartályok falát magának a gépnek a szerkezetei elemei adják, az üzemanyag folyamatosan szivárog egészen addig, amíg a megfelelő hőtágulás után a rések eltünnek..."

    Szóval az SR-71A esetén éppen akkor nem szivárog az üzemanyag, amikor gyorsan megy a gép.
  • cifuatwork #28
    Hmmm... Most látom, hogy az a csapat már nincs is felsorolva az X-prize.org-on, akik korábban MAch 4-es sebességgel kacérkodkat, a legtöbb csapat 2-3 Mach közötti csúcssebességet ír...
  • cifuatwork #27
    Nagy-nagy tévedés. Ezek az űrugrások gyakorlatilag annyik, hogy függőlegesen felgyorsítanak a hangsebesség 3x-4x-ésre (eközben a hajtóművűk csak egy-két pedig működik), aztán a lendület által feljutnak kb. 100km magasra, majd aztán a gravitáció visszahúzza őket. Mivel a visszatérési sebességük nem haladja meg ismét a hangsebesség 2x, nincs szükség hőpajzsra.

    A valódi űrutazáshoz el kell érni az első kozmikus sebességet, hogy legyőzzük a föld gravitációját, ez a sebesség pedig 7,9km/s vagyis több, mint 28.000km/h. Visszatéréskor pedig a nagy sebességgel való légkörbe lépés miatt hőpajzsra van szükség, mivel több, mint ezer celsius fokosra is felhevülthet a jármű külső burkolata.

    Szóval a SpaceShipOne-hoz hasonló űrugrók sose fognak a világűrbe valóban kijutni, mivel egyfelől nagyságrendekkel több üzemanyagra lenne szükségük, hogy ne 2.000-3.000km/h-s, hanem 28.000km/h-s sebességet elérjenek, másfelől a visszatérésnél szükségük lenne hőpajzsra.
  • cifuatwork #26
    Kb. ilyen árakkal számolnak.
  • Ph03niXx #25
    Az International Space Station (ISS) 355 és 365 km közötti magasságban kering a Föld körül, 27700 km/h-val.

    100km-től az még azért messze van, de igazad van Cat, ott ez már nem hajtóanyag kérdése.