Hunter

Talán még idén kicsúcsosodhat az új űrverseny

Az űrsikló tragédiájától magukat nem zavartatva több mint 20 privát társaság versenyez a kereskedelmi űrrepülés első lépésének megtételéért.
Burt Rutan szerint, akinek szuborbitális űrrepülőjéről nemrégiben beszámoltunk, eljött az idő hogy a magánszektor is ringbe lépjen.

"42 évet adtunk a NASA-nak. Ez idő alatt mindössze 241 emberi űrrepülés zajlott le" - mondta egy interjúban. "Olyan gyorsan dolgozom, ahogy csak lehet. Elég sok ősz hajszálam van már és szeretnék eljutni más bolygókra is". Rutan nem az egyetlen, aki így vélekedik.

Akadnak rakéta kilövésű járművek, mások hatalmas ballonokról indítanák űrrepülőiket, megint mások egy repülőgép hasán szállítanák gépeiket a kívánt magasságig, hogy onnan vághassanak neki a szuborbitális repülésnek. Steve Bennett, aki már hónapok óta teszteli rakétáját, a Starchaser-t, úgy véli, jövőre már útnak indulhat a világűr felé.


"Ha az űrsiklót egy óceán felett utazó 747-eshez hasonlítjuk, akkor a mi kis gépünk olyan, mint egy városnéző repülésre használt helikopter" - mondta Bennett. Szerinte rengeteg jelentkező akadna arra is, hogy csupán 100 kilométernyire a széles kék égbolt fölé juthasson, ami Bennett szerint nagy hasznot ígérő vállalkozás. "Egy teljesen új üzletág nyílhat meg, és mi ennek az üzletágnak az élvonalában leszünk" - mondta.

Geoffrey Sheerin, a Canadian Arrow projekt vezetője ugyanígy gondolkozik. "Valóban egy új ágazat megnyitásáról van szó" - mondta. "Ez a világűr megnyitásáról szól, a mindennapi emberek számára". Az eszme, miszerint csak a NASA űrhajósai képesek a repülésre - akárcsak szuborbitális magasságokban is, mint amivel ezek a csapatok kísérleteznek - átok az űrvállalkozásoknak. "Olyan egyéneket fogunk kiválasztani, akiket normál esetben elutasítanának egy űrhajós válogatáson" - mondta Sheerin.


Az első csapat, aki három embert juttat az űrbe két héten belül kétszer, elnyerheti a 10 millió dolláros X-díjat, melyet egy St. Louis központú alapítvány ajánlott fel Peter Diamandis vezetésével. "Úgy gondolom egy évtizeden belül el fogunk jutni arra a pontra, ahol több száz, több ezer szuborbitális repülés valósul meg magán vagy turista célból" - mondta Diamandis. Jelenleg egy utazás ára 100.000 dollár körül várható, Diamandis azonban idővel 10.000 dollár körüli jegyárakat szeretne látni.

"Remélem a tucatnyi lehetséges szállítóeszköz az X-díj után le fogja nyomni az árakat, és elérhetővé teszik az űrrepülést" - mondta. Diamandis elmondása szerint négy csapat már erre az évre jelezte kilövési szándékát. Ezek után talán tényleg elmondhatjuk, hogy a csillagos ég a határ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)