Hunter

John Carmack megkezdte űrjárműve tesztelését

Az Armadillo Aerospace rakétásai közelebb léptek a 10 milliós X-díj elnyeréséhez. Hétvégén a texasi csapat elvégezte a mérföldkőnek számító szabadesés-próbát, ami az X-díj versenykiírása szerint nélkülözhetetlen a személyszállító szuborbitális űrrepülők részvételéhez.

John Carmack, az Armadillo Aerospace vezetője nagy örömmel fogadta a teszt sikerét.
"Összességében a művelet jelentős siker volt, bemutatta, hogy a teljes jármű visszatérése remekül fog működni" - nyilatkozta később. Carmack, a csináld magad rakéta üzletág úttörőjének neve nem véletlenül cseng sokak számára ismerősen, mivel ugyan arról az emberről van szó, aki a Doom és Quake játékok mögött állt, azaz az id Software alapítójáról, aki most önmaga finanszírozza űrvállalkozását.


Helikopter emelte fel az Armadillo rakétáját

Az Armadillo egy kis kutató-fejlesztő csapat, akik számítógép vezérelt hidrogén peroxid rakéta járműveken dolgoznak, figyelmüket egy X-díj osztályú jármű kifejlesztésre összpontosítva. A most hétvégén lezajlott próbaúton a csapat 273 kilogrammnyi - az utasoknak megfelelő tömegű - homokzsákot szíjazott be a jármű kabin részébe. A gép hátsó részét szintén terhelték, ami a hajtóművek és a tartalék visszatérő rendszer plusztömegét szimulálta. Egy helikopter emelte a magasba a járművet, majd a leszálló terület felett elengedte.


Az ejtőernyős ereszkedés közben

"Mindannyian visszafojtott lélegzettel figyeltük, amint elkezd zuhanni, azonban a fékezőernyő azonnal felfújódott és megkezdte a főejtőernyő kupolájának kihúzását. Kilenc másodperc kellett az elengedéstől a teljes kupola felfúvódásig. A kinyíláskor keletkezett lökés jelentéktelen volt, alig érte el a 2 g-t" - mondta Carmack. A nagy magasságú repülésekhez az Armadillo mérnökei a főejtőernyő kioldásakor 320 km/h sebességre számítanak a stabilizáló fékezőernyő alkalmazásával. "Ekkor a kezdeti lökés jóval nagyobb lesz" -tette hozzá.

A földet érés utáni vizsgálatkor kiderült, hogy a jármű törékeny orrkúpja eldeformálódott, összességében azonban a gép épségben ért földet, a kabinban elhelyezett homokzsákok egyike sem repedt meg. Miután a jármű visszatért az Armadillo Aerospace kapuin belülre megkezdték teljes átvizsgálását.


Az orr kissé károsodott földet érés közben

"Valószínűleg a kész jármű első néhány repüléséhez ezt a kabint fogjuk használni, azonban belekezdünk egy második generációs utasfülke szerkezeti fejlesztésébe is, ami magába foglalja a leszállások okozta erőhatások ellentételezésének javítását, valamint hasznosítjuk a mostani kabinból szerzett tapasztalatainkat" - nyilatkozta Carmack. A gyorsulási adatok 10 g-s gyorsulási csúcsokat mutattak az ejtőernyős leszállás alatt. Ez több mint kétszerese annak, amit korábban az egyenesen eső tesztek során mértek. "Ez még mindig elfogadható, bár fel-le pattogni a kabinban igencsak kegyetlen utazás lenne" - mondta Carmack.

A jármű szerkezetének egyes pontjain való változtatás javíthatja a billegésből adódó hatásokat. Az ejtőernyőkupola változtatásait is fontolgatják, csökkentendő a gép ereszkedés során látott ingadozását, tették hozzá a mérnökök.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #37
    Látom már akadt is egy önkéntes jelentkezőnk a Carmack expressre!
    Mond csak a nevedet kedves sok csíkú barátom...

    Na nem baj.

    Pont egy ilyen daliás, agyilag túl fejlett kis fickóra van szükségünk.

    Szállj be kérlek, vigyázni a buksira!

    Ja, majd elfelejtettem, a jegy nem retúr. De ez bizonyára nem fog zavarni, addig is itt egy GBA megvan rajta a DOOMADVANCE. Jó szórakozást, csíííz!
  • gz8 #36
    Nagyrabecsült mikro*** kollégánk valószínűleg egy olyan sulinetes kis surmó, aki elcsórta a takarítónőtől a számtechterem kulcsát, aztán a WC-ablakon bemászva és géphez jutva kiéli ostoba hajlamait. Ennyi :)

    Doom a Holdon! YESSSS!
  • Inquisitor #35
    "Reklám."
    ???
    Micsoda? Hogyössyes bevételeinek nagyobb részét egy (látszólag) reménytelen pénznyelő projectbe öli bele?
  • Anteris #32
    "Csak azt sajnálom,hogy a világ több mint fele éhezik, nyomorog,ő meg ilyen hasznos és rendkívül segítő célokra szórja el a pénzét..."

    erre szokták mondani, hogy demagógia.
  • Anteris #31
    azt a rohadt életbe, Carmack még ebben a pillanatban is ott görnyed a doom3 fölött, de te már a sutba dobtad a progit, mert ráuntál. Kit tisztelhetünk benned?

  • Poki #29
    NOLF2: azt láttam de valahogy nem estem padlóra tőle. A Doom3 minden részen veri, grafikailag tutti.
  • Poki #28
    Én nem tom te honnan szabadultál, de hivatalosan Doom3 még nem jelent meg, csak egy lopott demo verzió jutott ki a berkekből ami még elég kezdetleges állapotban van. Számolj azzal, hogy az már 1 éve volt legalább és azóta erősen optimalizálódhatott. Ha minden igaz akkor már október elején élvezhetjük a műreamekket. :)
  • IrkaBirka #25
    LYó is az, ha az ember megvalósítja az álmait. Halyrá.
  • NEXUS6 #24
    Amúgy szép mutatvány lesz ez annak aki belelül.
    Hát ugye elösször is fellőnek hat rád monjuk 2-5g pozitív túlterhelés, mert gondolom azért fekvőhelyzetben kell ezt végigcsinálni. Na de ha ez a jármű ebben a pozícióban (orral lefelé) jön vissza akkor szépen kiszalad az agyad az orrodon a negatív 5-10g-től, aztat ugyanis nem bírja olyan jól az ember. Hacsak nem szereled gyorsan át a fotelodat a pálya tetején a kabin aljáról a tetejére.
  • NEXUS6 #23
    Én is akarok a zsebpénzemből!!!
    Veszek is egy Columbia makettet a bótban, összeragasztom oszt kihajigálom a zerkéjről.