HNR

Fény az alagút végén

A Saint Louise Egyetem idegsebésze lett az első amerikai orvos, aki beültetett egy a várakozások szerint forradalmi elektronikus szemet, ami lehetővé teszi a vakoknak, hogy visszanyerjék látásukat.

Kenneth R. Smith jr. idegsebész professzor Lisszabonban végezte el a közel 3 órás műtétet áprilisban. Egyike volt annak a 4 specialistának, akik a Dobelle Institute által kifejlesztett mesterséges látórendszerekre előfizetett nyolc vak beteg számára végezték el a beültetéseket. A betegek állapotáról készült jelentés - és a mesterséges látórendszer külföldi forgalomba kerülésének híre - június 13-án látott napvilágot.

"Ezzel a technológiával új remény adódik, hogy azok a betegek, akik trauma hatására vesztették el látásukat fény mintákat kódoljanak ki, és ennek segítségével tájékozódhassanak" - mondta Smith. "Azoknak, akik sötétségben élnek lehetőségük nyílhat, hogy megpillantsák a fényt az alagút végén"

A betegek nem rendelkeznek "normális látással". Ehelyett fehér fényvillanásokat látnak, majd megtanulják értelmezni a mintákat ezáltal mobilitást nyerve. A mesterséges látórendszer egy komplikáltabb változata annak a szemellenzőnek, amit Geordi La Forge, a vak főmérnök visel a Star Trek: The Next Generation sorozatban. A betegek olyan beültetéseket kapnak, ami egy műszemként viselkedik az agy látóidegeinek stimulálásával.

Két páciens, akik teljesen vakok voltak áprilisi műtétjük előtt, már elsajátították annyira a rendszer használatát, hogy magán területen képesek autót is vezetni, igaz csak amolyan öreguras stílusban, viszont felszabadultan sétálhatnak elkerülve az akadályokat.

"Elképesztő. Néhány évvel ezelőtt még csak tudományos fantasztikum volt" - mondta William H. Dobelle, a Dobelle Institue elnök-vezérigazgatója, a mesterséges látórendszer kifejlesztője. Dobelle a Star Trek sorozat íróinak egyik konzulense volt, aki segített vak karakterük megalkotásában, aki egy látórendszer segítségével tájékozódik.

"Ahogy a technológiánk fejlődik és egyre megfizethetőbb lesz, fokozatosan felváltja a vakírást, a fehérbotot és a vakvezető kutyát, valahogy úgy, mint a repülőgép felváltotta a gőzhajót" - összegzett Dobelle.

Smith maga is a Dobelle Institute munkatársa volt, ami 1970 óta egy magán kézben lévő gyógyászati eszközöket előállító cég. Dobelle 1968-ban kezdte el kifejleszteni mesterséges látórendszerét, aminek jókora lökést adott a számítástechnika fejlődése. A rendszert azoknak a betegeknek tervezték, akik baleset során vesztették el látásukat és nem számíthatnak retinális beültetésre. Az eljárás jelenleg 98000 dollárba kerül. A páciensek speciális napszemüveget használnak, amit egy miniatűr kamerával és egy mikroszámítógéppel, valamint egy stimulátorral látnak el. A szerkezet vezetékkel kapcsolódik egy parányi csatlakozóhoz, amit a koponya hátsó részébe ültetnek be, ez elektródákkal kapcsolódik az agy látó részének felületére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • reszcsi #11
  Azért inkább erre kölsünk, mint a fegyverkezésre, nem ?
 • Laci73 #10
  Igen, ez kérem KIBERVER.
 • Hun7eR #4
  Supergamer real: Dehogy nem :)
 • Supergamer_real #3
  De nekik sikerult... igaz azt mondtak semmilyen szilard anyaggal nem mukodik meg.Ha meg meg nem oldottak meg akkor annyira talan nem is konnyu...
 • Supergamer_real #1
  HNR: Egy par napja sikerult teleportalniuk egy fenysugarat ausztral tudosoknak... arrol nem lesz cikk?