Hunter

Készül az első harctéri lézerágyú

Izrael és az Egyesült Államok 57 millió dollárt szándékozik költeni egy rakétaelhárító lézerágyúra. A Nautilus névre keresztelt közös lézerfegyver tervezettel Izrael a libanoni Hezbollah gerilla csoport Katyusa rakétáitól kívánja megvédeni magát, melyből állítólag 11 ezer szegeződik Izraelre.

Jelenleg nincs publikus feljegyzés a Nautilus kongresszusi jóváhagyásáról, így valószínűleg a Bush elnök által szeptember végén aláírt 2004-re szóló védelmi felhatalmazási törvény titkos része alá esik. A lézersugár rendszert 1996 februárjában már sikeresen tesztelték az új mexikói White Sands Rakétabázison, azóta azonban a projekt fejlesztése megtorpant az Egyesült Államok Kongresszusa szkeptikus tagjainak köszönhetően.

Az új pénzügyi injekció a technika gyakorlati fegyverré való átalakításához szükséges, mondta Yuval Steinitz, izraeli törvényhozó, a közös projekt mellett lobbizó politikusok egyike.

"Egy hatékony, stabil fegyverré kell tennünk, ami használható a harctéren és a terrorizmus elleni harcban" - tette hozzá.


A Nautilus egy nagy teljesítményű radar segítségével követi nyomon és fogja be a kilőtt lövedéket. Ezután az első ránézésre hatalmas fényszórónak tűnő Közép-infravörös Fejlett Kémiai Lézer (MIRACL) erős sugarat bocsát ki, ami megsemmisíti a rakétát. A White Sands teszt során először sikerült repülő rakétát lézersugárral kiiktatni, emellett a lézer bebizonyította, hogy képes tüzérségi lövedékek megsemmisítésére is.

"Ha a technika fejlesztése befejeződik akkor az számos más katonai gépezetben is alkalmazható lesz. A jövő hadszíntereinek központi mechanizmusává válhat" - mondta Steinitz.

A Kongresszus emellett kedden jóváhagyott további 89 millió dollárt egy másik közös projektnek, az Arrow ballisztikus rakétaelhárító rendszernek, ami már gyártásba is került. Ez a rendszer már működőképes. Ugyanaznap a Maariv nevű napilap jelentése szerint elkészült egy szintén közös fejlesztésű puska, amivel éles szögekben is lehet lőni. A jelentés szerint a floridai központú Corner Shot Holdings által elkészített lőfegyvert az izraeli hadsereg tesztelte és számos különleges osztag fegyvertárában is szerepel. Izraeli részről nem kívánták kommentálni a jelentést.

A fegyverről készült képek szerint a szerkezet két részből áll. A forgatható eleje egy pisztolyból és egy színes kamerából áll, a hátsó rész maga a fegyver markolata, itt található az elsütő szerkezet és egy monitor. Az egyedülálló fegyver lehetővé teszi a katonának, hogy fedezékben maradjon és csak a fegyver csövét tegye ki az ellenséges tűzerőnek, ami egészen éles szögekben is alkalmazható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dilmor #49
    Az éles szög: olyan szög ami ha nem vigyázol elvágja a kezed vagy ha belenézel homlokon lőnek lézerrel :)
  • Lacika 79 #47
    Én neked drukkolok. Valahogy engem is dühít ez a "fura" stílus. :-)
  • mrzool #43
    Tisztában vagyok vele, a háttérsztorit is hallottam már rég. De amíg nem teszel ki smiley-t, ne várd el, hogy poénként vegyem a baromságod - sokan esetleg készpénznek vehetik az itt leírtakat (bár az már az ő bajuk).
  • Dilmor #42
    Hi hi akkor már értem miért se nincsen postás Nóbel díj. Pedig azok aztán ha nem is élen de járnak fagyban-hóban.
  • fluga #41
    neeeem mondooooood hogy niiiiincs! már pedig asztiiiiteeem.
    és tudod miért nincs? mert egy matematikus felcsinálta ami Nobelünk feleségét. ciki mi?
  • Dilmor #40
    Heh remek PR szöveg csak a cég nevét felejtetted el a végére írni. Arról a tényről hallotál már, hogy a hadi technológia évtizedekkel elörébb tart mint az ipari? És Te mint öntudatos gázlézer felügyelő mit tippelsz hány éves technológia az amire felügyelsz?
  • Dilmor #39
    Kérem itt a lézer a téma! Ha magadról akarsz beszélni regisztrálj 1 társkereső oldalon aki kiváncsi rád az megnézi ott az önéletrajzod.
    Vagy csinálj 1 Zéta topikot.
  • moran #36
    Nem inkább Zétának!

    Vagyis... nem tudom...
  • moran #35
    Szerintem elég jó volt.:)
    Én Flugának drukkolok...
  • Yetike #33
    De az én apukám erősebb! ...