Hunter

A Cassini egyre jobb képeket készít a Szaturnuszról

Egyre nagyobb és élesebb felvételeket kapunk a Cassini-Huygens űrszondától, ami július 1-jén éri el célpontját, a Szaturnuszt. A legutóbbi képet már kevesebb, mint 56 millió kilométeres távolságból készítette a buszméretű szonda, ami mindössze egyharmada a Nap-Föld távolságnak.

A gyűrűs bolygóról készült most közzétett kép számos, március eleji felvétel összerakásából készült. Már ebből a távolságból is több érdekes jellemvonás fedezhető fel, melyeket eddig még nem sikerült észlelni. Ide sorolható két halvány szürke folt, melyek körülbelül a 40. szélességi foknál láthatók a déli féltekén. A Szaturnusz közel tízszer szélesebb a Földnél, így a foltok méreteiket tekintve nem sokkal lehetnek kisebbek, mint a Hold.

Klikk ide!
Balra a Mimas (398 km), alatta a Dione (1118 km), jobbra pedig az Enceladus (499 km). A láthatóság kedvéért a fényességük meg van növelve - klikk a nagyításhoz

"Valószínűleg a légkörben működő vihar-rendszerek" - mondta Fred Taylor, a brit Oxford Egyetem bolygótudósa. "A Hubble Űrteleszkóp is látott már néhány vihart, melyek időtartama hónapokban volt mérhető." Mindazonáltal a Cassini a Hubble-lal szemben amint pályára állt többé-kevésbé képes lesz nyomon is követni a viharokat, ami segít megismerni ezeket a múlandó jelenségeket. "Amit mi tanulmányozunk, az a Földtől egy teljesen különböző bolygó meteorológiája" - magyarázta Taylor a New Scintist magazinnak.

A felvételen apró fénypontokként feltűnik a Szaturnusz 31 holdjából kettő, a Mimas és az Enceladus. Az 1997-ben indult Cassini expedíció utazása során kétszer repülte körbe a Napot, "gravitációs támogatást" kapott a Vénusztól, a Földtől és a Jupitertől. Július 1-jén áll pályára a Szaturnusz körül, ekkor kezdi meg négyévnyi adatgyűjtését a bolygó atmoszférájáról, gyűrűiről, mágneses mezőiről és holdjairól. "Az igazi izgalom még csak most jön" - tette hozzá Taylor.

Klikk ide!
A Cassini 2 órás különbséggel készült felvételei a gyűrűkről 63 millió kilométerről. A második kép szélén található pixel a 181 km-es Janus hold - klikk a nagyításhoz

A bolygótudósok remélik, újabb ismereteket szerezhetnek a Naprendszer történelméről a két óriásbolygó, a Szaturnusz és a Jupiter összetételének összehasonlításával. Utóbbit igen behatóan tanulmányozta a NASA 14 éven át tartó Galileo küldetése. Emellett szeretnék megfejteni a bolygó rejtélyes jegyeit is, mint az atmoszférában látható színes sávok, melyek a Jupiterhez viszonyítva nagyobb számban fordulnak elő, viszont keskenyebbek is. A sávok feltehetően széláramlatok, a színek váltakozása az összetétel sokszínűségére utalhat.

A Cassini a 320 kilogramm súlyú Huygens szondát december 25-én fogja elereszteni, és az három héttel később ejtőernyővel ereszkedik le a Szaturnusz óriásholdja, a Titán sűrű, homályos légkörébe. A légköri utazás két órát vesz majd igénybe, ez idő alatt a Huygens megméri a légkör összetételét és felvételeket készít. Az adatgyűjtést a felszínen is folytathatja, ennek időtartama azonban legfeljebb 30 perc lehet, mivel ennyi időre elegendők az akkui, feltéve ha szilárd felszínen landol, folyadékban legfeljebb fél percet adnak neki a szakértők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Mice #17
  a KDE gém-ek vmelyikében van egy Duel vagy mi nevű gém. Elkezdessz játszani vele és amikor már nem kampec meg sorozatosan hanem körbe körbe mégy, akkor már itt nem fogod megkérdezni :)
 • Marki.. #13
  Én úgy hallottam, hogy a szonda képes úszni a Titán folyékony közegének a felszínén, így tervezték, hiszen nagyon nagy a valószínűsége, hogy nem szilárd talajra ér. A gondot inkább a nagyobb hullámok okozzák majd, amik ritkábban, de nagyobb amplitúdóval érkeznek majd a hold sajátos jellegének köszönhetően, mint egy földi hullám.
 • Vers #12
  ez a gravitácios gyorsitás nem is annyira egyszerü, a lényege abban van hogy sokkal tovább gyorsitja az ürhajot a bolygó mint lassitja mert amikor áttér lassitásra akkor gyorsan eltávolodik a bolygotol ,
  számitásba kell venni a bolygo pályáját az ürhajo pályáját és csak speciális helyzetekben jöhet létre az a pálya ami megfelel a parittya hatásnak
  több bolygo általi gyorsitás kihasználásához éveket kell várni
 • [HUN]PAStheLoD #11
  remélem több sikere lesz mint a másik ESA gyártmánynak
 • Cat #9
  nyilván értelmetlen, mivel néhány tucat méternél mélyebbről ugyse lehet semmilyen kommunikációt fenntartani
 • Zocsi #7
  A kérdés már a Titános cikk kapcsán is megfogalmazódott bennem, de most már fel is teszem:
  Ha tudják a nasa szakemberei, hogy kétséges a Huygens szonda szilárd talajon való landolása, akkor miért nem csinálták szigetelőre? Dollármilliókat költenek el és annyit mondanak legfeljebb fél perc. Feltéve, hogy nem üt be valami OS hiba, vagy tudomén és még annyi idő se lesz. A cikk mondanivalója mindenesetre bizalomgerjesztő!
 • rolika #3
  szakadjak meg, ha értem ezt a gravitációs támogatást. oké, a parittya-elv kicsúzlízza a messzeségbe, de miért nem húzza vissza ugyanaz a gravitáció (hatás-ellenhatás)? plz explain vki... :)