Hunter

A Titán segít a Föld és a Mars megismerésében?

A múlt hét végén véglegesítették a Cassini űrszonda felderítő küldetését, ami a Szaturnusz holdjára, a Titánra, egy hatalmas világra irányul, melynek felépítése hasonlít a korai Földére.

A tudósok számítása szerint a távoli hold segít megismerni a szél és az óceánok általános természetét, valamint azt, hogyan működtek a dolgok egykor anyabolygónk és a Mars felszínén. A vizsgálódás - ami idén nyáron indul útjára - szintén segítséget jelenthet az elméletgyártóknak a Föld változó éghajlatának és a globális felmelegedés végső hatásainak jobb modellezésében.


A Szaturnusz nagyobb holdjainak méretarányos rajza, alul a bolygó maga

A Titán feleakkora mint a Föld, és az egyetlen légkörrel rendelkező hold a Naprendszerben, ami metánt és a Föld levegőjéhez hasonlóan némi nitrogént tartalmaz. Ralph Lorenz, az Arizona Egyetem Hold- és Bolygótudományi Laborjának munkatársa Seattle-ben ismertette a végleges felderítési tervet egy tudományos találkozón. Négy év alatt a Cassini negyvennégyszer halad el a hold mellett, illetve jövő nyáron egy szondát is eljuttat a Titán felszínére. Lorenz a SPACE.com-nak fejtette ki mi az, amit ő és kollégái reményeik szerint megtudhatnak a Titántól.


A Titan a Hubble távcsővén keresztül

A szelet, a hullámokat és az óceáni áramlatokat csak a Föld jelenlegi körülményei között ismerjük behatóan. A tudósok szeretnének egy jobb kapaszkodót találni a folyamatokban rejlő fizikához, beleértve a történéseket egy homlokegyenest ellentétes közegben, így megjósolhatják hogyan reagál a természet világa egy változásra. "Tudjuk hogy a megadott tényezőkkel az eredmény X" - magyarázta Lorenz. "Azt azonban nem tudjuk mely tényezők a legfontosabbak, és hogyan változik az eredmény, ha megváltoztatjuk Y tényezőt."

A Föld éghajlata nagyban függ az egyenlítői területekről szállított hőtől az óceán magasabb szélességi fokaira és a légkörbe. "A Golf áramlat nélkül például Észak-Európa barátságtalanul hideggé válna, mint Szibéria vagy Kanada hidegebb részei" - mondta Lorenz. "Nem tudjuk vajon a globális felmelegedés nem állítja-e le az óceán cirkulációját. Az egyetlen eszközünk ennek a hatásnak a tanulmányozására a számítógépes modellezés, ami számos bizonytalanságot hordoz. A Titán óceáni körforgásának és éghajlatának tanulmányozásával jelentős finomításokat hajthatunk végre ezeken a modelleken."


A Huygens szonda várhatóan 2005 januárjában landol a Titan felszínén

Lorenz a Cassini radar-feltérképező csapatában dolgozik és a Huygens szonda társfelügyelője, ami mintákat fog venni a légkörből mielőtt becsapódna a Titán egyik óceánjába. A Huygens mérései ki fogják egészíteni a Cassini megfigyeléseit a radaros leképezéstől az optikai és az infravörös közeli felvételekig bezáróan, beleértve a hold gravitációs mezőjének szondázását is. "Több különböző területet tekintve is abszolút tudományos aranybányáról beszélhetünk" - mondta Lorenz.

Ha a Titánnak vannak tengerei, összetételük jelentősen eltér a mi bolygónkon találhatóktól. Az Arecibo rádióteleszkóp tavalyi megfigyelései arra utaltak, hogy a Titánon metán és etán óceánok vannak. Mivel a Titán felszínén a hőmérséklet -179 Celsius fok ezért mindkét, a Földön természetes gázként fellelhető anyag a holdon folyékony formában van jelen.


Fantáziarajz a Titánon landolt Huygens szondáról

Hogyan viselkednek a hullámok és az ár-apály ebben a közegben? Hogyan formálják a hullámok a partokat? Milyen mélyek a tengerek és mi a viszonyuk a légkörrel? Lorenz szerint a kérdésekre kapott válaszok tisztábbá tehetik a korai Marsról alkotott elméleteket, melyek szerint víz alapú óceánok vagy tavak létezhettek egykor a most vörös felszínen.

A Titán a tudósok számára egy érett prebiotikus világ. Talán hasonlít a Föld korai szakaszához, még mielőtt az élet kifejlődött volna. Az elméletgyártók megpróbálhatják alkalmazni a Titán kémiáját, hogy kikalkulálják, hogyan ugrott át bolygónk az élettelenségből az élettel teli periódusába. "A Titán a legnagyobb felfedezetlen terület a Naprendszerben" - mondta Lorenz. "Légkörével és feltehetően hidrológiai körforgásával valószínűleg egyben a legérdekesebb is."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #19
    mi lenne ha néha rákattintana valaki a kapcsolódó linkekre?

    A Huygens szonda műszerei
  • Tpe #14
    Reméljük, majd nem csak földi, hanem égi képeket is küld a szonda.
  • rolika #12
    döbbenetes panoráma lehet a titánon, egy gyűrűs óriásbolygó vazze :)
  • Darth Sith #9
    ez jó dolog. kiváncsi vok az első eredményekre. :)
  • Sherad #8
    ah rajottem a Galileo valoszinuleg szenyezett lehetett.
    (jol megvalaszoltam magamnak )
  • Sherad #7
    Azt nem ertem ha multkor az europat nem akartak beszennyezni a szondaval akkor erre miert kuldenenek ilyen konnyen? Vagy ennek nem árt??
  • Cat #5
    majd ha leszáll a szonda, lesznek...
  • Benedekco #3
    csak lennének már végre képek!