Hunter

Minden idők legjobb Jupiter portréja a Cassini csapattól

Naprendszerünk legnagyobb bolygóját, a Jupitert eddig még soha nem látott részletességgel és színpalettával örökítette meg a NASA Cassini űrszondája. A szonda végcélja, a Szaturnusz felé vezető úton készített felvételeket a gázóriásról.

2000. december 29-én, egy nappal azelőtt, hogy a szonda elérte volna a közte és a Jupiter közötti legkisebb távolságot szűk látószögű kamerája körülbelül 10 millió kilométeres távolságból a bolygót teljesen lefedő, nagyfelbontású felvételsorozatot készített.

"A leképező csapat nagyon szerette volna elkészíteni a Jupiter legtökéletesebb képét" - mondta Dr. Carolyn Porco, a csapat vezetője. "Egy olyan képet, ami a Jupitert teljes és ragyogó összetettségében mutatja meg, egy olyan képet, ami minden eddigit felülmúl. Sikerült besűrítenünk a képsorozat összefűzését a Cassini tudományos megfigyelési munkálatai közé, amit utólag egyáltalán nem bántunk meg."

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyításhoz

A mozaik 27 felvételből állt össze. Kilenc helyszínről készült kép kellett a teljes bolygó lefedéséhez, melyek mind vörös, kék és zöld színekben készültek, hogy valós színösszetételt mutassanak. Bár a Cassini kamerája több színt képes látni mint az emberi szem, a Jupiter színei a portrén nagyon közel állnak ahhoz, amit egy ember látna, ha eljutna a bolygó közelébe.

Az egy óra leforgása alatt készített felvételeket intelligens képfeldolgozó eljárásokkal fűzték össze egyetlen hibátlanul összeolvadó mozaikká. Minden felvételt digitálisan újra pozícionáltak világítottak, hogy úgy mutassa a bolygót, hogy az megfeleljen a sorozat első elemén látható fényviszonyoknak. A végtermék még kapott egy kis kontraszterősítést, hogy jobban kihangsúlyozzák a bolygó légköri jellemvonásait.

"A Jupiter valóban a felhők bolygója" - mondta Dr. Ashwin Vasavada, a mozaik összeállítója. "Órákon át bámulhatjuk a felvételen a különböző alakzatokat, mintákat és színeket. A Jupiter számos sávját fényes fehér zivatarok alkotják, míg a Nagy Vörös Folt, ami elég nagy lenne ahhoz, hogy egymaga elnyelje Földünket, hatalmas turbulens nyomot hagy maga után. A Jupiter bemutatja mire képes egy atmoszféra a legszélsőségesebb értékeken."

"A képek valamivel több, mint 10 millió kilométerre készültek a Jupitertől, azonban amikor pályára állunk a Szaturnusz körül elképzelhetik milyen látványos felvételeket kapunk arról a rendszerről" - mondta Robert Mitchell, a Cassini program vezetője.

A Cassini 2004 július 1-én áll pályára a Szaturnusz körül és körülbelül hat hónappal ezután engedi el a fedélzeten utazó Huygens szondát, ami átszelve a Titán vastag légkörét feltehetően egy folyékony metán óceánban fog becsapódni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anteris #19
  • Anteris #18
  • Anteris #17
    A Jupiter gyűrűi
    Távolság Szélesség Tömeg
    Gyűrű (km) (km) (kg)
    ---- -------- --------- -----
    Halo 100000 22800 ?
    Main 122800 6400 1e13
    Gossamer 129200 850000 ?

  • Anteris #16
    "A végtermék még kapott egy kis kontraszterősítést, hogy jobban kihangsúlyozzák a bolygó légköri jellemvonásait."

    Szóval fake.
  • RelakS #13
    Röhögni fogsz, de van neki. Halvány, de van
  • MaDFoX #12
    A Jupiter gyuruje mi?! :PPP
  • Anteris #11
    a gyűrűje mé nem látszik?
  • Cat #9
    hajrá, ott a honlap alul, pár tizmegás .tif filenak rugaszkodj neki
  • pascal #8
    ha 3 év kellett hogy ezt a képet kitegyék akkor egy darabig nem lesz szaturoszos...
    amúgy nekem esse tetszik, túl tiszta és zajmentes kép...
    js és mivel jupiter kománk jó nagy ezért egy olyan képen amin az egész szerepel nem sok igazi részlet látszik. Én inkább nézegetném mondjuk a nagy foltját ebben a felbontásban pl...
  • Shaman #6
    És csak zuhanni...zuhanni.... bel a Jupiterbe.....