Hunter

Eljuthatunk az ifjúság forrásához?

Tudósok laboratóriumaikban világszerte próbálkoznak biológiai óránk visszaforgatásával. Egy kicsi, ám egyre növekvő csoport kutatja a közmondásos ifjúság forrását, bizonygatva, hogy az élet meghosszabbításával kapcsolatos munkájuknak semmi köze a kriogén vagy más tudományos-fantasztikus hókusz-pókuszokhoz.

A tudósok az elöregedett sejtek megfiatalításának lehetőségében reménykednek, telítve azokat a fiatal sejtek összes lehetséges gyógyító erejével. Az elsődleges cél őssejtek létrehozása embriók megsemmisítése nélkül. Az elmúlt évek munkájának eredményein túl a kutatók keményen dolgoznak a biológiai időgépek megépítésének újabb alternatíváin, melyek visszafordítják egyes sejtek öregedését. Van aki az emberi petesejt "bűvös tényezőjének" utánzásával próbálja visszaállítani a biológiai órákat - ez az egyetlen sejt a női testben, ami nincs elhalásra programozva -, míg mások azokat a molekulákat tanulmányozzák, melyek lehetővé teszik a szalamandrának végtagjai visszanövesztését.

San Diegóban amerikai vegyészek egy általuk "reversine" névre keresztelt vegyületet állítottak elő, ami képes visszaállítani az egér izomsejtjeit majdnem ugyanúgy, ahogy a tarajos gőte újraindítja végtagjainak sejtnövekedését azok sérülése után. Végeredményben ezek a felfedezések bevezethetők lesznek a regeneratív gyógyászatba. Az elv szerint egy páciens bőrsejtjeit embriószerű sejtekké alakítják, melyeket "rábeszélhetnek" a helyettesítő szövetté való növekedésre a gyengülő szerv számára.

A legnagyobb vad, amit ebben a vadászatban be kell cserkészni, az a még mindig azon gének megtalálása, melyek az emberi test kialakulását egyetlen sejtből elindítják. Skót és japán kutatók tavaly izoláltak az egerekben egy "halhatatlanság gént", ami laboratóriumi körülmények között lehetővé tette az őssejtek számára a korlátlan ideig történő növekedést. A gén a Nanog nevet kapta a kelta mitikus föld, a Tir nan Og után, ahol mindenki megőrizte fiatalságát. A felfedezés lökést adott a hasonló emberi gének keresésére irányuló versenynek, és arra ösztökélte a komoly tudósokat, hogy publikus fórumokon ismertessék mindazt, amit szép csendben kutattak éveken át.

"Az álmunk a petesejt főgénjének megtalálása" - magyarázta a Michigan Állami Egyetem kutatója, Jose Cibelli, a klónozás és az őssejt tudomány egyik úttörője. "Az ifjúság forrása a petesejtben van." Cibelli és társai célja, hogy a sejtek átprogramozásával visszafordítsák az öregedési folyamatot, egészen addig, míg az őssejtek meg nem jelennek. A fogamzás első napjában keletkező sejtek alakítják ki az emberi testet, ezért az embrióban található őssejtek a legkeresettebbek. A tudósok reményei szerint idővel pótolni tudják majd az elvesztett vagy sérült sejteket, mellyel az Alzheimer kórtól a gerincsérülésekig rengeteg betegség válna kezelhetővé.


A regeneratív orvoslás jelenleg főként az emberi embriónális őssejtekre és a klónozásra összpontosít. Ezek a munkák azonban kemény ellenállásba ütköztek az abortusz ellenzői és más biológiai konzervatívok részéről, akik arra hivatkoztak, hogy a kutatóknak emberi embriókat kell megsemmisíteniük az őssejtek begyűjtéséhez. A legtöbb embriót klinikák adományozzák, bár vannak tudósok, akik klónozással jutnak embriókhoz.

Cibelli a gyógyászati célú klónozás elkötelezettje volt, és együttműködött a múlt hónapban sikeres emberi embrió klónozást és a belőle történő őssejt kiválasztást bejelentő dél-koreai vezetésű csapattal. Cibelli most mégis úgy véli, jobb eredmények születhetnek a regeneratív gyógyászat alternatív megközelítéseiből, melyek az embriókutatások miatt felpaprikázott közvéleménytől elszigetelten folynak, ezért jelenleg a San Diegó-i Scripps Kutató Intézetnél dolgozik.

Sheng Ding vezetésével a Scripps csapata előállított egy kémiai vegyületet, mely visszafordítja az egerek izomsejtjeinek öregedését "őssejt-szerű" sejtekké alakítva azokat, majd újra növeszti más sejttípusokká, magyarázta Ding. Ding szerint további kutatások szükségesek, hogy megállapítsák, a molekula pontosan mit csinál a sejtekkel, azonban úgy véli rátalált valamire. A kémikus célja egy olyan vegyület létrehozása, ami a hagyományos sejteket embriónális őssejtekké alakítja, majd egy másik vegyület alkalmazásával az új sejtekből a kívánt szövetet eredményezi. Ebben segítségére lehet a University College London kutatása, melyben Jeremy Brockesnak sikerült izolálnia egy, a szalamandra szemlencséjének újranövesztő képességével összefüggő enzimet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Improve #49
  100 éve például úgy gondolták hogy 100 év múlva a hátunkra erősített szárnyszerű szerkezet segítségével fogunk teniszezni. Nemhiszem hogy aki ebben kételkedett az tévedett volna.
 • Improve #47
  "Mint mindent amit mi Emberek csak akarunk."
  Igen, és a folyók visszafelé fognak folyni ... :)
 • Improve #43
  Ezzel kapcsolatban jutott eszembe:
  Emlékszem még anno (tán általános iskolás lehettem, nyári napköziben?) néztünk valamilyen furcsa "meséket". Igazából film volt (nem rajzolt) és egy "mesemondó" mondta el a történeteket. (Ha valaki tudja mi a címe légyszi írja meg)

  Az egyikben egy ember valahogyan egyezséget kötött az ördöggel: meggyógyíthatta a haldoklókat. Kapott egy homokórát vagy mit és azon keresztül ha egy haldoklót nézett láthatta hogy ott van-e mellette az ördög vagy sem. Ha nem volt ott akkor megmenthette meggyógyíthatta, ha ott volt nem tehetett semmit mert az ördögnek új halottra volt szüksége.
  Egyszer egy fontos ember haldoklott, és ott volt az ördög. Hogy megmentse azt kívánta vigye el inkább őt. Kapott egy zsákot még régebben egy tündértől amibe bármit belekívánhatott. Aztán az ördögöt belekívánta a zsákba és rákötötte egy fára. Azthitte hogy milyen jót tett a világgal. Aztán egy idő után látta ahogy egyre több idős, öreg ember gyűlt össze aki már alig tudott mozogni, fájt mindene és várt. Vártak a halálra. Mert eljött a halál ideje és ők ezt tudták. Aztán szabadon engedte az ördögöt, aki folytatta a dolgát, kivéve hogy őt nem merte soha elvinni, pedig már ő is ment volna. A pokolból kihozott sok lelket és a mennyország kapujához vitte őket, de őt nem engedték be. Odaadta a zsákot egyiküknek, hogy kívánja bele ha már bent van, de a mennybe bejutva mindent elfelejtett a lélek. Így Örökre a földön ragadt...

  Ezt a töténetet azért írtam le mert szerintem érdemes rajta elgondolkodni mindenkinek, az "örök élet" hajhászása helyett.
 • magus #42
  semmi ertelme hogy tovabb elsz, ha az ugyis csak szenvedes
 • sylas #37
  Sziasztok!egyszer olvastam a nostradamus jóslataiból hogy elemezve volt előre nagyjából és azt írtahogy az emberiség rájön majd a hosszú élet titkára és megfejtik az élet születésének rejtéjét úgy 2150-2200 körül!egyszer meg volt a neten a cik de már nincs fent sajna!pedig írtak még a 2004 es mars expedícióról is!és ég annyi hogy a 2000 -es évtől kzdve több lesz a baj mint előtte!háború,környezeti csapások!
 • Cat #36
  én arra próbáltam rávilágítani, hogy ez nagyon komplex téma, az élet meghosszabbítása nem olyan egyszerü kérdés mint gondolnánk. De ezt rajtad kivül a többiek észrevették - lásd a kialakult vitát -, és épp ez volt a célom.
 • Inquisitor #30
  "Nem, Tir nan Og a Tündérország."
  Úgy tudom szó szerint az "Örök Ifjúság földje", és szépen be van építve a Gyűrűk Ura világába is.
  Ugyebár ez a "hely" a kelták hite szerint egy messzi nyugati szigeten van. De esetleg hívhatok egy nyelvszakértőt a wicca.hu-ról. ;)

  Ha jól emléxem egyszer valaki kiszámolta, hogy ha az emberek:
  1. Nem öregszenek.
  2. Tökéletesen regenerálódnak
  3. Immunisak a betegségekre
  4. Nem ölik egymást
  ... akkor kb. 800 évig élhetnének, mert akkor teszi be a kaput a sok különböző háttérsugárzás.

 • knwd #25
  Biztos hogy akarok örökké élni?

  A Gyűrűk Urában is a tündék, akik örök életűek, egy idő után megunják az életet. Bemennek egy szobába, elalszanak, és többé nem ébrednek föl...

  Inkább megyek a menyországba :) [<- optimizmus-|]
 • Inquisitor #19
  "Bár az emberiség hülye és megoldja a problémát vmi jó kis háborúval..."
  Albánok éppen nekiálltak ... :(
 • RangeR #17
  Ugye nem gondoljátok, hogy ezt a módszert az átlagpolgár a kezébe kapja? Nálunk biztos nem, előbb meggyesi veszi be, majd orbán, külföldön ugyanígy. Gondolom, valami olyan kritériumot hoznak, mint a mostani "fiatalok lakástámogatása": keresen 70 rongyot, de előbb rakd félre belőle a 4 milliót, és a hiányző 5 milkót odaadja meggyesi havi 80ezer Ft részletre 40 éven keresztül. Majd ezzel a pirulával vagy szerrel vagy eljárással is ez lesz, előbb honvédelmi miniszter és a slepp, utána a felkapaszkodott felső 2000.