Hunter

Leleplezhetik a hosszú élet genetikai titkát

A tudósok közel állhatnak az öregedéshez vezető gének megtalálásához, egy olyan felfedezéshez mely új gyógyszerek segítségével meghosszabbíthatja életünket.

Csak nagyon kevés ember éli meg a 100 éves kort, a szóbeszéd pedig úgy tartja, hogy a hosszú élet örökletes, azaz családon belül marad. Ahhoz, hogy kijelenthessük, hogy bizonyos gének felelősek a kifejezetten hosszú életért Annibale Puca, a bostoni Howard Hughes Orvosi Intézet kutatója 137 testvért toborzott össze, ahol az idősebbik legalább 98 éves, míg testvére öcs esetén legalább 91, húg esetén legalább 95 éves.

Puca és csapata egy "kapcsolat-analízis" elnevezésű genetikai vizsgálatot végzett el, ami azt hivatott kimutatni, milyen a valószínűsége, hogy egy-egy génterület összefüggésének egy-egy jellemvonással.

"A kapcsolat- analízis egy gén valószínűséget ad" - mondta Puca. A kutatók a négyes kromoszómában olyan területre bukkantak, ami kapcsolatban van a hosszú élettel. "95 százalék az esélye, hogy jó úton járunk" - tette hozzá Puca.

"Ez egy technikai 'tour de force'" - nyilatkozott Tom Johnson, a Colorado Egyetem munkatársa. "Eddig még senkinek sem sikerült megcsinálnia emberekkel".

"A felfedezés következtében ezekkel a génekkel olyan beavatkozásokat hajthatnak végre, melyek genetikai hatásokat utánoznak biokémiai úton" - mondta Huber Warner egy marylandi nemzeti intézet korosodási programjának társ-igazgatója. "Így biokémiai úton lehetne befolyásolni az egészséget és az élettartamot".

Puca és csapata szerint az általuk megtalált gén vagy akár gének variációi befolyásolják az öregedés mértékét és a betegségekkel szembeni ellenálló képességet. Nem ez lenne az első gén, amit összefüggésbe hoztak a korral, az APOE már a gyakorlatban is bizonyított, méghozzá az Alzheimer kórral szemben. Puca tanulmánya azonban az első, amely az egész géntérképet vizsgálja, és ebből emeli ki a legfontosabb, a hosszú élethez kapcsolódó gént vagy géneket.

"Meglepett, hogy találtak egy ennyire hatásos, különálló génterületet" - mondta Warner. "Ennek egy olyan alap folyamatnak kell lennie, ami sok különböző alap rendszert befolyásol".

"A tanulmány erőssége, hogy egy bizonyos területre mutat, egy bizonyos kromoszómára, amely úgy tűnik nagy befolyással van az öregedésre" - fejtette ki James Carey a California Egyetem szakértője. "A következő lépésnek magában kell foglalnia egy ellenőrzést, hogy leszűküljön a gének egy részhalmazára, ha lehetséges, és ami a legfontosabb, azonosítja a mechanizmust".

Puca szerint az, hogy vajon képesek leszünk-e kifejleszteni az öregedés lelassítását az attól függ, hogy mit is találnak, ugyanis "néhány gént nehezebb megváltoztatni, mint a többit." Ő és csapata reméli, hogy sikerül elkülöníteni a gént, vagy géneket hat hónapon belül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • KiPéTa #24
  Ha az egész életfolyamat lelassul, akkor sokkal lassabban fog történni minden: keletkezés, pusztulás, stb. De akkor például gyógyulás is? Megvágod magad, és pár perc helyett több óra, vagy ha nagyon összejön nekik, akkor nap alatt áll el a vérzés? De a vér ugyanolyan gyorsan távozik. Erre is gyógyszer kell majd? Ráadásul ennyi idő alatt több sérülést is lehet szerezni, amik normális esetben nem lennének halálosak, de amiért több száv évig élünk, ilyesmik miatt halunk meg korán :)
 • CAD #22
  Láma: az, hogy ezer éve 40-50 ev volt a max korhatar, annak az az oka, hogy sok ember meghalt betegsegek, mostoha korulmenyek miatt... nem mindegy, hogy az ember fel eletet, nap mint nap kuzdve, mocsokba tolti, vagy pedig agyba kel fel, es orvosagokkal segitik a betegsegek legyozeset.

  Darki: igaz, fejlodik minden, de ami 100 ev alatt fejlodik az mar teljesen kovetketetlen lesz szamunkra, mondom csak nezz nagyapainkra, apainkra... ok az elo peldak, vajon kibirnank-e azt, szellemileg? - vagy beleorulnenk?

  A lehetoseg addot, de mint az elozo hozzaszolasokba mondta valaki: hadaszat. Ez a kulcsszo, hideghaborunak mar vege, de vannak uj ellensegek, kepzeltek vagy valosagosak, csak egy pelda: ha ezzel a dologgal pozitiv iranyba is lehet az eletet befolyasolni, ugyanigy forditva is igaz... tehat ugye minden ember kap kiskoraba egy oltast (gyermekbenulas ellen asszem) - namost (ez összeskuves elmelettel el fel) - ha ebbe valamilyen modon belekerul az a manipulacios orvossag, akkor egy egesz nepet kiirthatnak vele, amirol senki nem fog tudni, csak akkor amikor mar sorba hal meg mindenki. Abba pedig biztos lehetsz, hogy nem pozitiv iranyba foglyak hasznalni eloszor... lasd atomenergia. Szerintem egy jelentos hatastanulmanyt kene vegezni, az elet minden teruleten, mielott belevagnank, mert bizony meg nagyon nagyon sokmindent el lehet rontani, tobbet mint gondolod...

  Beren altal felvetett problema is erdekes, de szerintem ez csak azoknak lesz problema akik az elso generacio az uj hosszab eletu embereknek (de idegenul hangzik!), kesobb ez megszunik.

  Mad Guy: imho, ez a gyogyszer az egesz eletant lelasitja, igy a "rancosodast" is, egyszoval megnyujtja a kulonbozo fejezeteket az eletben...
 • Mad Guy #21
  Végén még kiderül hogy valami fejlődés ellenőrző gént találtak és aztán minden amcsinak tíz ujj/kéz lenne a többiről nem is beszélve :)
  Egyébkén belegondoltatok már hogy néz majd ki vki 300 évesen? Ki se látszana a ráncokból :)
 • Frank99 #12
  Csődbe mennek a nyugdíjigazgatóságok :-)))
 • CAD #10
  Imho egyetertek lamaval, nem lesz tulnepesedes, mert egy ilyen gyogyszer biztos nem 5 forint lesz :((. Egybknt velemenyem szerint, ez elmeletileg az egesz eletfolyamtott megnyújta, így mondjuk nem 40-45 eves kortol koszonnek el toled, hanem majd csak 80-90... azert ha mondjuk a gyermekkor kb 35-40 evig tartana eleg jo lenne, hisz most eletunkbol kb 20 evet aktiv tanulassal toltjuk (6-26 evig), így ha lenne ugyanerre monjduk 35-30 evunk a jelenlegi 26 helyett... haat, szerintem sokkal jobbak lennenek a dolgok.

  Mondjuk a masik oldalrol felvet egy kerdest, hogy kepes lesz e az ember alkalmazkodni a valtozasokhoz... ha megnezuk nagyapaink-apaink, ha meglatnak egy szamitogepet, elszaladnak... mi vajon mit fogunk csinalni pl.: a robot kutyaval, amikor 150 evesek leszunk? - nemtudom... mindenesetre egy hatastanulmany nemartana, mielott bevetjuk ezt a dolgot (nem is beszelve, arrol, hogy elet meghosszabodasaval, csokken az ember termeszetes evolucioja, illetve az ezzel jaro folyamatos valtozasok... bar mondjuk ez allatoknal fontosabb, hiszt mi mar >>civilizaltak<< vagyunk... vagy nem? - Örkényi istván mondta: Az ember sajnos olyan, minta fagyöngy: életének mindig egy idegen élet az ára...
 • Mad Guy #7
  Áááá... ez a túlnépesedés dolog nem nagyon fog bekövetkezni, hisz semmi sincs ingyen :)
 • Mad Guy #2
  Mellékhatások tekintetbén kérdezze boncolósebészét... :)
 • Lacc #1
  cool