daweed

A legősibb baktérium sókristályba zárva

Amerikai tudósok újraélesztettek egy 250 millió éves baktériumot, ami a legidősebb eddig felfedezett élőlény. A baktérium több millió évvel a dinoszauruszok előtt élt, és eddig egy sókristályba zárva vészelte át az éveket, egy Új Mexikó-i barlangban.

"Biológiai szempontból, ez egy nagyon fontos lelet." - állítja Russel Vreeland a West Chester University mikrobiológusa.

Több száz millió éves fossziliákat és köveket eddig is találtak, de még soha nem került elő semmi, ami betekintést nyújthatott volna az akkori életbe.

"Most legalább van egy organizmus, amit képesek vagyunk vizsgálni." - mondta Vreeland.


A legidősebb baktérium

Az esélyt, amivel Vreeland és társai képesek voltak visszahozni az alvó baktériumot az életbe, az adta, hogy a baktériumok spórái tulajdonképpen végtelen ideig élnek.

"Ha valami 250 millió évet túlélt, akkor már nincs jelentősége egy következő 250 milliónak."

A baktérium egy kicsi levegőbuborékban esett csapdába egy sókristályban.

A sókristály mely foglyul
ejtette a baktériumot
"Képes volt lezárnia magát, egy védőspórába, majd miután belekerült a kőbe, a lehető legstabilabb környezet vette körül."

A tudósok vigyázva belefúrtak a kristályba, a legsterilebb körülmények között. Kivonták belőle a folyadékot, majd inkubálták amíg el nem kezdett növekedni.

A baktérium extra hosszú élete, azt a kérdést is felveti, hogy vannak e olyan élőlények, amik képesek addig élni, amíg egyik bolygóról a másikra utaznak.

"Ha egy kristályba zárt organizmus kilökődik egy bolygóról, mondjuk egy meteorit becsapódás miatt, akkor képes lenne, nem csak bolygók között utazni, hanem akár naprendszerek között is."

A tudósok már megkezdték összehasonlítani a baktériumot ma élő társaival. Vreeland és társai pedig már felkészültek a még régebbi leletek vizsgálatára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!