Hunter

Üstökösről származó baktériumok?

A keddi hírt, miszerint idegen eredetű baktériumot találtak a Föld légkörében jókora kétkedés fogadta. Chandra Wickramasinghe, az angliai Cardiff Univeristy professzora bejelentette, egy hétvégi konferencián, hogy egy 41 kilométeres magasságban repülő légballon olyan mikrobák tömegét találta, melyek valószínűleg a világűrből származnak. "Olyanok, mint a földi sejtek, ám rendkívül valószínűtlen, hogy a felszíntől ekkora magasságba tudtak volna emelkedni, főleg ilyen mennyiségben" - nyilatkozta a professzor.


Az asztrobiológia területén dolgozó, az univerzumot tanulmányozó tudósokat még messze nem győzték meg a cardiffi bizonyítékok. Wickramasinghe professzor az angol-indiai együttműködésű felfedezést San Diegoban hozta nyilvánosságra. A légballonokat egy kutatóintézetből bocsátották útjukra Hyderabadból, nagymagasságú levegőminták gyűjtésére. melyeket ezután Cardiffba küldtek, ahol izolálták a talált sejteket.

"A munkatársaim élő sejtekként azonosították őket, mivel felvesznek egy bizonyos festékanyagot és fluoreszkáló pontként jelentek meg a mikroszkópban" - mondta Wickramasinghe. "A csapat azonban még nem tudta kitenyészteni őket, ez további bizonyosságot jelenthet, hogy a mikrobák idegen eredetűek. Ha szokványos baktériumok lennének, akkor nem okozna gondot a tenyésztésük".

A professzor régóta igyekszik bizonyítani, hogy üstökösök hozhatták az élet csíráit a Földre. Ő és a kiváló csillagász, Sir Fred Hoyle terjesztették elő az úgynevezett Panspermia Elméletet, mely azt sugallja, hogy az életet vagy annak alkotó elemeit üstökösök vagy bolygóközi por részecskék szállították a bolygókra.

Mindazonáltal brit tudósok szerint, akik érdeklődnek a földönkívüli élet kutatása iránt, több és határozottabb bizonyítékot kellene nyerni a kísérletekből, mielőtt elfogadnák az elemzést. Dr. Alan Penny a Rutherford Appelton Laboratórium csillagásza és a Brit Asztrobiológiai Fórum és Hálózat tagja elmondta a BBC-nek, hogy akadnak megoldatlan kérdések a kísérletekben "Szerintem Chandra túl optimista" - tette hozzá.

John Zarnecki professzor szerint, aki szintén a Hálózat tagja, a kísérlet során hibák is felléphettek, ezért nem sikerült a tenyésztés. "Szeretnék bizakodó lenni, de számomra a legégetőbb kérdés az: honnan tudhatjuk, hogy nem történt szennyezés? Lássuk a kutatás publikációját, legalább egy pillanatnyi összefoglalást a jelenlegi stádiumról". Végül George Tranter professzor, az Imperial College biokémikusa így nyilatkozott: "Bizonyítékokat akarunk látni. Régóta fennálló elméleteik vannak, mely megerősítéséhez most bizonyítékokat keresnek".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Meridian #16
    "Kevesse valoszinu, hogy egy ustokosbecsapodaskor a nagy hot tuleljen egy baci..."

    Azüstökös magok többnyire fagyott víz... a víz amíg nem olvad meg nula fokos... amíg nem párolog el 100 fok (légköri nyomáson)

    Szóval lehet hogy a mag külső héja felforrósodik, de a víz halmaz állapotváltásainak sajátosságai (ami rendkívül energiaigényes is egyben) miatt a mag belseje amíg szilárd marad addig nem lesz forró - tehát túlélhet benne egy baktérium...
  • Zocsi #15
    Ez betudható az augusztusi meteorhullámnak. Azok a kövek hozták ide. Ezeket minden évben elhozzák a Földre, csak ebben az időben még biztos nem mértek levegő összetételt a sztratoszférában.
    A legrosszabb az lenne, ha kitenyésztetének belőlük valami új Aids szerű betegséget. Az lenne csak a nagy copás...
  • Mister #8
    Aztán úgy járunk, mint az ex-X-aktás Ducovny az EVOLÚCIÓ c. filmben :-)
  • Meszi #7
    Kevesse valoszinu, hogy egy ustokosbecsapodaskor a nagy hot tuleljen egy baci...Baci csak akkor johet a Foldre ha mar becsapodott, es a kozet belsejeben tulelt.Ez tortent a Mars eseteben is.
    Szoval valszeg nem fertotlenitettek elegge a ballont, vagy valami nagyon fent elo bacikat talaltak, amik persze foldi eredetuek, vagy csak rosszul ertekeltek ki az adatokat, vagy hazudnak a szenzacio miatt. Szoval elegge tullihegte a kutato a mereseit...
  • Lord #2
    hehe :))))
  • OliApa #1
    Lehet a spermáimat találták meg, a múltkor addig hordott el. :)