daweed

Új kutatások a felmelegedéssel kapcsolatban

A globális felmelegedés okait eddig a Nappal kapcsolatos vizsgálatokkal próbálták megfejteni. A tudósok most stratégiát változtatnak.

Az Európai Űrszövetség (ESA) számítógépes elemzései szerint a Nap hatása a felmelegedésre, sokkal kisebb, mint azt eddig feltételezték. A legújabb felfedezések azt mutatják, a legnagyobb gondot az emberi tevékenység okozza.


Milyen szerepe lehet a napnak a klímaváltozásban?

Egy ESA és az EU által szponzorált konferenciát hívtak össze, ahol megbeszélték az elkövetkező évek stratégiáját a probléma megoldására. A konferencia, aminek neve "The Solar Cycle and terrestial Climate" (A napciklus és a földi klíma), Tenerife-ben került megrendezésre.

Legfontosabb feladat volt annak megtárgyalása, miként fejti ki hatását a Nap a földi klímára. Ide tarozik az UV és infravörös sugárzások, valamint a kozmikus sugárzás is.

Mike Lockwood professzor, a Rutherford Appleton Laboratórium kutatója a következőt nyilatkozta:
"Sokáig úgy gondoltam, hogy a klímaváltozás a Nap miatt van, de itt az ideje, hogy felülvizsgáljuk ezt az állítást. Mára a legnagyobb gondot az emberi aktivitás okozza. Sokak szerint a Nap felelőssége 40-50%-os volt ebben az évszázadban, de az elmúlt 50 évben tevékenységeink miatt növekedett a hőmérséklet leginkább. Habár most már tudjuk, hogy a légkörbe került metán és széndioxid a legnagyobb bűnös, még mindig sok ismeretlen összefüggést kell feltárnunk."


A felhők a kirakósjáték
fontos darabjai
Paal Brekke az ESA napmegfigyelő hivatalának munkatársa szerint a Nap ilyen jellegű károkozása az elmúlt 30 évben 20%-ra apadt a többi tényezővel szemben, ha csak a közvetlen hőhatást vesszük figyelembe. Ha azonban hozzávesszük a többi elemet is, mint például a kozmikus sugárzás hatása a felhőképződésre, akkor ez a mérték növekedni fog, hiszen kevesebb felhő nagyobb meleget okozhat.

Dr Joanna Haigh, a londoni Imperial College tanára állítása szerint az ESA mérései azt mutatják, hogy az UV sugárzás növekedésének mértéke magasabb, mint azt eddig gondolták. Szerinte az ózonpajzs változása nagyban okolható az UV sugárzás megemelkedése miatt is.

Állítása szerint nem csak az a fontos, hogy mennyit változik az ózonpajzs, hanem az is, hogy hol.
"Az ózonpajzs vastagságának növekedése a felső légkörben (50 km felett) hűvösítő hatást gyakorolhat a felszínre, 20 kilométerre viszont üvegházhatást gyakorol, ami melegedéshez vezet. Én viszont úgy gondolom, hogy az ózonréteg nem fog olyan drámaian megváltozni, mint azt sokan gondolják."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!