daweed

11 millió négyzetmérföldes ózonlyuk

A NASA tudósainak pénteki jelentése alapján az eddigi legnagyobb ózonlyuk jelent meg az Antarktisz fölött.

Mérete 11 millió négyzetmérföld, ami háromszor akkora, mint az USA területe. A műholdas fényképek alapján a lyuk egy hatalamas kék masszának néz ki, ami teljesen lefedi az Antarktiszt, és eléri Dél-Amerika csücskét is. Eddig csak egyszer, 1998-ban volt ilyen hatalmas az ózonlyuk, amikor 10.5 millió négyzetmérföldes volt.

Paul Newman szerint, aki a NASA ózonfigyelő laboratóriumában dolgozik, számítottak arra, hogy újra hatalmas lesz a lyuk, de még ők sem gondolták, hogy ilyen méretűvé nő.

Az ózonlyukat először 1985-ben észlelték, amikor is az emberiség által kibocsájtott gázok (chloroflurocharbon-ok, CFC) elpusztították az ózon molekulákat. Habár a CFC gázokat betiltották 1987-ben, azok még mindíg a légkörben maradtak, és akár még 20 évig is rombolhatják a föld védőpajzsát.

Newman állítása szerint még 2010-ig biztos nőni fog az lyuk, és csak azután kezd majd lassan zsugorodni.

Az ózonmolekulákat három oxigénatom építit fel. Ezek a molekulák védik meg a földi életet a nap káros ultraibolya sugárzásától. Az ózónlyuk mindig szeptember és október között a legnagyobb. Az idei hatalmas lyukat valószínűleg az Antarktisz fölött keletkezett légmozgásváltozás okozta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!