Hunter

Memóriahiba szakította meg a Mars Express tesztjeit

A Mars felé száguldó európai Mars Express teszteléseit félbeszakította az űrszonda egy kulcsfontosságú fedélzeti számítógépes memóriaegységének rendellenessége, hozta nyilvánosságra kedden az ESA.

"Ezek az események rutinszerűnek számítanak az űrexpedíciókban - olvasható az ESA állásfoglalásában. A mérnökök azonban szeretnék megérteni az okokat, mielőtt újraindítanák a műszerek tesztelését."

A Mars Express hét tudományos műszert szállít, melyek átfogó kutatást végeznek a bolygó vízkészletei után. A New Scientist magazin kinyomozta, hogy a darmstadti Európai Űrműveleti Központ (ESOC) földi irányítói egy olyan üzenetet kaptak az űrszondától, melyre egyáltalán nem számítottak. Az ESA közleményéből most kiderült, hogy az űrjármű a visszasugárzás előtt a tudományos adatok tárolására szolgáló Solid State Mass Memory (SSMM) egysége jelzett hibát a gép infravörös leképező spektrométerének (OMEGA) tesztelése során. Az ESA nyilatkozata szerint a hiba spontán eltűnt és a memóriaegység most rendeltetésszerűen működik, azonban az űrszonda üzemeltetői szeretnék megállapítani a hiba okát és további adattárolási teszteket elvégezni az SSMM egységen.


Az Európai Űrügynökség Mars Express szondája itt még a Szojuz orrán

Szintén kedden az ESA elutasította azt az orosz jelentést, mely szerint a Mars Express számítógépes hiba miatt képtelen kommunikálni a Beagle 2-vel. Az ESOC szóvivője elmondta, hogy a késedelemtől eltekintve minden "viszonylag rendben zajlik". A megszakítás azonban késlelteti a brit építésű Beagle 2 aktiválását. A mérnökök június 20-ra tervezték a leszállóegység számítógépeinek felélesztését, ami azonban legkorábban csak július 4-én történhet meg. Ez döntő fontosságú lesz, mivel ekkor derül ki, hogyan vészelte át az egység a felszállás viszontagságait. A szakembereknek rengeteg idejük van mind a Mars Express, mind a Beagle 2 teszteléseire, mivel még közel 5 hónap áll rendelkezésükre, mielőtt elérnék a vörös bolygót.


Renderelt kép, mely a Beagle 2-t ábrázolja a Mars felszínén

Időközben az amerikai űrhivatal második marsjárója is indulásra kész, az Opportunity a tervek szerint június 28-án hagyja el a Földet. A japánok űrszondája is sínen van, a kissé már viseletes Nozomi, június 20-án érkezett vissza a Föld vonzáskörzetébe, igaz csak egy rövid időre, hogy bolygónk gravitációjából sebességet nyerve a Mars felé vegye az útját. Az 1998-ban fellőtt szonda Japán első próbálkozása a bolygóközi felderítésben. Tavaly áprilisban egy napkitörés hatásai komolyan megrongálták, ám a számítógépes irányító rendszer segítségével a hibák jelentős részét sikerült a Földről kijavítani, illetve jelenleg is dolgoznak rajta. A sikeres manőver következtében már egy egész kis nemzetközi csapat repül a Mars felé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anteris #14
    ki ne találd már, hogy ők a Magyar Számítástechnikai Szaküzlet! Kismillió helyen vásárolhatsz még, sokszor jóval olcsóbban.
    Na de térjünk vissza a témára!
  • Bonewerkz #13
    hm... na, most annyi mindent lottek fel, hogy ha egyik se jut celba, az mar tobb mint gyanus....
  • bende #12
    Mi bajod a Mistrállal? Ott legalább tudok venni valamit, amúgy meg mindig 386-osom lenne!
  • [NST]Cifu #11
    Nem, az ESA Mars Express-e a Beagle2-vel 'csak' egy landoló egységet visz a Mars-ra.

    A Mars Rover terepjárókat a NASA űrszondái viszik, és azokra nem igazán illik a 'mini' jelző, mivel szerény 180kg-osak...

    Ja, amúgy nagyon elcsodálkoznék, ha a Mistral-ba valaki kapna ilyen SSMM modult. Az ára meglehet több, mint az egész Mistral cég komplett értéke :D
  • Vik1984 #10
    Bradbury?
  • Gabest #6
    A kis printelgetős marslakók keze van a dologban, +1x nem fogják megengedni, hogy leszáljunk a bolygójukra.
  • mireez #5
    vagy linuxot vagy akármit
  • Braveheart #2
    legközelebb azt a hírt kapjuk hogy lefagyott az egész űrszonda egész számítógépes rendszere, a készítők már megbánták hogy windowst raktak rá
  • [HUN]PAStheLoD #1
    muhahahahhahahh
    LOL ez már szint