Hunter

Rátaláltak a legnagyobb Nap körül keringő objektumra

Csillagászok rátaláltak a valaha látott legnagyobb Nap körül keringő objektumra, miközben az űr távoli részeit kutatták és a Plútón túl keringő égitesteket kerestek. Csak a bolygók nagyobbak az új objektumnál, amely a 2001 KX76 nevet viseli. A jeges, vöröses világ mérete több mint ezer kilométer, a csillagászok szerint ennél nagyobb objektumok is lehetnek a Plútón túl, melyek meghaladják legtávolabbi bolygónk méreteit is.

"Amit láttunk, az lehet, hogy csak a jéghegy csúcsa" - mondta Dr. Lawrence Wasserman, az egyik felfedező. Az új világ - nagysága révén nevezhetjük világnak - jellegzetes vöröses árnyalatú és jég borítja. A Neptunusz mögött kerüli meg a Napot, az úgynevezett Kuiper-öv régióban, ami messzire kinyúlik az ismert bolygó övezeteken túlra. 1992 óta több mint 400 Kuiper-övi objektumot (KO) észleltek. A mostani felfedezés azonban forradalmasítja a Naprendszerünk távoli pontjairól alkotott képet. Maga a 2001KX76 tömege az, ami lázba hozta a csillagászokat. "Amikor megláttuk csak annyit írtunk a képre: 'hűha'" - mondta Wasserman az arizonai Lowell Obszervatórium tudósa. "Rögtön tudtuk, hogy ez egy méretes példány".

"Az objektum lényegesen a legfényesebb, amit ez idáig a Kuiper-övben találtunk" - tette hozzá az obszervatórium vezetője, Robert Millis. "A pontos átmérője a csillagászok kalkulációjától függ, hogy milyen arányban van a fénye az objektum méretével". A 2001 KX76 átmérője 1270 kilométernyi lehet, nagyobb mint a Ceres, a legnagyobb ismert aszteroida, melynek pályája a Mars és a Jupiteré között húzódik. Nagyobb még a Plútó holdjánál, a Charonnál is, ennek a hozzávetőleges átmérője 1200 kilométer.

Az új objektumra egy NASA által finanszírozott Deep Ecliptic Survey talált rá, amely a KO-k után kutat. Május 22-én látták meg a déli égboltra irányított 4 méteres Blanco teleszkóppal rögzített digitális képeken, a chilei Cerro Tololo-n. A csillagászok becslése szerint a 2001 KX76 6,4 milliárd kilométernyire lehet a Naptól. A pályája körülbelül 20 fokkal hajlik el a nagyobb bolygókat illetően, de a pálya pontos alakja egyelőre bizonytalan. A bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy az újonnan felfedezett KO a Neptunuszéhoz hasonló pályán kering, míg a Neptunusz négyszer kerüli meg a Napot az objektum háromszor.

"A 2001 KX76 azért érdekes számunkra, mert bebizonyította, hogy meghatározó égitestek rejtőzhetnek a Kuiper-övben" - fogalmazott Robert Millis. Lawrence Wasserman egyetért: "Minden okunk megvan feltételezni, hogy további objektumok, melyek akkorák, vagy még nagyobbak, mint a Plútó még felfedezésre várnak". Dr. David Jewett, aki már számos KO-t fedezett fel, beleértve a legelsőt is, így fogalmazott: "Csupán idő kérdése, hogy meglássuk a Plútó 2-t, Plútó 3-mat és így tovább". "Amíg fel nem derítettük a Kuiper-övet nem állíthatjuk, hogy ismerjük a Naprendszer összetevőit vagy kiterjedését" - tette hozzá Millis.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bith #26
    Hát a cikk címe az tééleg átverés. Én is aszittem, hogy a legnagyobb cuccost találták meg ami a Nap körül kering (ahogy a cím állítja). Erreföl kiderül, hogy nemisúgyvanazbáázzz.
  • Szilasz #15
    Bruce Willis. HOL VAGY ???? Bruce! Segíts!! :)

    Szilasz
  • Lez #14
    "A jeges, vöröses világ mérete több mint ezer kilométer, a csillagászok szerint ennél nagyobb objektumok is lehetnek a Plútón túl"
    Ja pl a Neptunusz. Tudtommal jelenleg éppen az a naptól legtávolabbi bolygó, nem?
  • Lez #13
    Én meg azt nem értem mit nem értessz. Mi bajod van azzal, hogy jeges vörös világ? Nem tudom, van definíciója annak, hogy mit nevezhetünk világnak? Vagy mit neveznek bolygónak? Pl tudtommal még a Hold-Föld státusa sem egyértelmű, hiszen a méretviszonyok alapján a Hold inkább számít társbolygónak mint holdnak.
    Engem az érdekelne, ez is csak egy krumpli, vagy szép kerek labda. Mondjuk ekkora mérettel valószínűleg csak krumpli lehet.
    "A pontos átmérője a csillagászok kalkulációjától függ, hogy milyen arányban van a fénye az objektum méretével." Ennek a mondatnak semmi értelme.
    Az meg mit jelent, hogy Pluto 2,3??? Akkor már legyen Goofy!
  • Sephi #7
    Na most varjal mert nem ertem... ez egy bolygo vagy es csillag? lehet lesznek rajta Ufok jeeeeeeeeeee!!!