Hunter

Üstökös reggelire?

Csillagászok egy haldokló vörös óriáscsillagra bukkantak, mely üstökösök tucatjait párologtatja el, ez megnöveli a valószínűségét annak, hogy más bolygó rendszerekben is van az általunk ismert élethez nélkülözhetetlen víz. A szénben gazdag csillagról nem feltételezték, hogy számot tevő vízmennyiséggel rendelkezne, ám a NASA egyik megfigyelő műholdja óriási mennyiségű vízpárát észlelt az égitest körül.

"A legelfogadhatóbb magyarázat, hogy a vizet a körülötte keringő üstökösök felszínéről párologtatta el, melyek elsősorban jégből állnak" - mondta Gary Melnick a megfigyelés vezetője. Több százmilliárd üstökösre, - melyek a csillagrendszer távoli pontjain helyezkednek el - lehetett szükség ekkora vízpára koncentráció előállításához, tette hozzá Melnick. Bár a mennyiség óriásinak tűnik, a tömege hasonló lehet a Kuiper-övben becsült vízmennyiséggel.

"Mint tudjuk, ha egy üstökös közel kerül a naphoz, akkor az elkezd párologni," - mondta Saavik Ford, a csapat egyik tudósa. De a CW Leonis "annyira erős naptevékenységgel bír, hogy az egész távoli üstökösökre is hatással van, akár még a Kuiper-övbéliekre is". A CW Leonis körülbelül 500 fényévnyire van a Földtől az Oroszlán csillagképben. Csillagászok szerint a vörös óriás "levedli" a külsejét, mely több tízezer éven belül egy csillagköd rendszer kialakulását eredményezi. "Valószínűleg egy olyan apokaliptikus folyamat szemtanúi vagyunk, mely a mi bolygórendszerünkkel is végezni fog" - mondta David Neufeld, aki a Submillimeter Wave Astronomy műholdról érkező adatok elemzésében segédkezik, amely a már több mint két éve keresi víz nyomait az egész univerzumban.

Hat milliárd éven belül a Nap kimeríti a hidrogén készleteit és egy vörös óriássá növi ki magát, mint a CW Leonis, elhamvasztva a körülötte keringő bolygókat. "Még a Plútót is elpárologtatja, nem marad belőle más, mint forró hamu" - tette hozzá Neufeld. A megfigyelések azt sugallják, hogy a többi bolygórendszer is nagyon hasonlít a miénkhez. Több mint 60 bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül, az összetevőiket azonban homály fedi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanya_ #1
    Majd 6 milliárd év múlva szóljatok le ne maradjak valamiről :)