Hunter

A közeli galaxisok elnyelik szomszédságukat

A közeli galaxisok elnyelik szomszédságukat, ezt bizonyítják a csillagászok legutóbbi megfigyelései, melyek szerint az Androméda külső régiójában olyan csillagok találhatóak, amik az egyik kisebb társ régiótól szakadtak el.


Az Andromeda galaxis

Ez alátámasztja azt az elméletet, mely szerint a mi Tejút-rendszerünkből is több galaxis táplálkozik elnyelve kisebb égitesteket. Igazán részletes képet csak a hozzánk legközelebb eső területről kaphatunk, de a tudósok bíznak benne, hogy a technika fejlődésével még több példát találnak a galaktikus kannibalizmusra. A mostani megfigyelések a valaha látott legnagyobb részletességgel tárják elénk az egyik legközelebbi galaxis peremvidékét. A hatalmas Androméda, mely hasonló a Tejút-rendszerhez - csak éppen nagyobb - 2 millió fényévnyire van tőlünk, kilométerben még kimondani is nagyon nehéz ezt a távolságot.

Tavaly szeptemberben végezték megfigyelések sorozatát a 2,5 méteres Isaac Newton teleszkóppal, a Kanári-szigetekről, melyek mélyebbre hatoltak a külső régiókban, mint az előtte végzett optikai megfigyelések. Német, brit és ausztrál kutatók egy halvány csillagsávra lettek figyelmesek, mely úgy tűnt, hogy az Androméda egyik társ galaxisából, az M32-ből szívott be. A csillagok nyoma egyenesen az M32-höz vezetett. A csillagászok szerint az Androméda gravitációja szakította szét a sokkal kisebb M32-t, csillagokat húzva át belőle. A spirális galaxisokat, mint a mi Tejút-rendszerünk és az Androméda is ismeretlen összetételű gyűrű veszi körbe, melyek nem kizárt hogy a szétszakított kisebb galaxisok maradványit tartalmazzák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Globagábor #15
  ja
  xd
 • Bekomman #14
  Úgy érted, hogy feljavítluk?
 • mikike #6
  igen

  elvégre pánik törne ki, ha nem a miénk lenne
 • Efreet #4
  egy újabb hír ami gyakorlatilag semmit nem ír le... Skacok odabent! ilyenkor kicsit nézzetek már utána jó? Több van emögött a hír mögött, mint amennyi előszörre látszik.
 • Zocsi #1
  Fasza, pár milliárd év múlva már csak egy galaxis lesz... :)