Hunter

Kibír az ember egy Mars utazást?

Nem okozna túl nagy gondot a Marshoz való alkalmazkodás egy hosszú, a súlytalanság állapotában megtett repülőút után. Legalábbis az űrállomás kiköltöző legénységének ez a véleménye.

Több mint öt hónap után az ISS második legénysége szerdán megkezdi visszaútját a Discovery fedélzetén. Míg az utolsó köreiket rótták a bolygó körül a CNN tudósítójának, Miles O'Briennek sikerült egy igazán távolsági konferenciabeszélgetést létre hozni az űrhajósokkal. Mivel az állomáson töltött idő közel azonos volt egy Mars utazás időtartamával, ezért O'Brien azt igyekezett megtudakolni, hogy a vörös bolygóra érkezve "képesek lennének e még további munkavégzésre vagy egyáltalán talpra állni a Mars egyharmados gravitációjában?". Jim Voss szerint a specializált testedző felszerelés rendszeres használatával, - mint ami az űrállomáson is megtalálható volt - nincs semmi akadálya.

"Remek programunk van arra, hogy jó formában tartsuk magunkat. Két kerékpár, egy taposógép és egy súlyemelést szimuláló eszköz állt a rendelkezésünkre. Ugyanez a felszerelés a Mars felé is megállná a helyét" - fejtette ki Voss.

A napi több mint egy órányi testgyakorlás ellenére is a visszatérő csapat hetekig fog fizikoterápiás foglalkozásokra járni, hogy visszanyerjék izmaik és csontjaik erejét, amit a NASA történetében második leghosszabb űrutazás során elvesztettek. Uszacsev jobban bírja a megpróbáltatásokat, mint az amerikaiak, mivel ő már teljesített két hosszú küldetés az egykori Mir fedélzetén.

"Nagyon gyorsan sikerült hozzászoknunk az űrbéli környezethez. Öt és fél hónap után már teljesen természetesnek tűnik" - tette hozzá Susan Helms. "Ennek ellenére nagyon hiányoznak a földi dolgok, a tenger és a fenyőfák illata. Az űrállomáson rendkívül steril környezetben élünk, nincs meg az a változatosság, ami a Földön található". Helmsnek hamarosan megadatik, hogy újra az óceán partján sétáljon. A Discovery helyi idő szerint éjjel 12:46-kor száll le, az Atlanti Óceán szegélyezte Kennedy Űrközpont mellett. Az új legénység, melynek most amerikai parancsnoka van Frank Culbertson személyében, négy hónapot fog eltölteni az űrkomplexumban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Imremagdi #21
    A marsi utazás ideje alatt(2 év) nem birja ki az ember szex néklul.Pszihologiai szempontból is nagyon veszélyes a 2 év , bezárva szinte egyedul,ez nem fog menni
  • Zocsi #2
    Hát igen ez bizony elég nagy hülyeség. Ha a Marson 1/3-a a gravitáció, akkor a felálláshoz szükséges idő is harmadolódik. Hmmm...