Franczy

Robomower, a fűnyíró robot

[CNN] A világ legtöbb kutatója és tudósa pár évvel ezelőtt még legfeljebb csak fantáziált azügyben, hogy a robotok valamikor majd átvehetik a különböző házimunkák elvégzését az emberektől.

Az eddig bemutatott házirobotok legtöbbje inkább játékszernek volt tekinhető, mintsem valamiféle rendkívül hasznos, munkavégző berendezésnek, gondoljunk csak a jelenleg is nagy divatnak számító háziállatrobot mániára. A nagyobb cégek fejlesztőmérnökei azonban már évek óta gőzerővel azon vannak, hogy mielőbb hasznos robotokkal láthassák el a kiskereskedelmet, és erre a jelek szerint minden esély meg is van. A kisméretű, otthoni felhasználásra is alkalmas robotok előállításához szükséges technológiák már egy ideje a fejlesztők rendelkezésére állnak, és a sorozatgyártás beindításával a gyártási költségek is jelentősen csökkenthetőek lesznek.

Egy izraeli székhelyű cég, a Friendly Robotics az elmúlt évben piacra dobott egy Robomower névre hallgató, némileg porszívóra hasonlító formával rendelkező robotot, mely nem más mint egy fűnyíró robot. A Robomower a beépített akkumulátorainak segítségével végzi a rábízott kerti munkát, vagyis a fűnyírást. Gazdájának elég letennie a fűre, majd bekapcsolnia, és a robot máris elkezdi nyírni a füvet, mégpedig úgy, hogy véletlenszerű mozgásba kezd a pázsiton, de a beépített szenzorok segítségével nem megy neki semmilyen tereptárgynak.


A fejlesztők elismerik, hogy a robot nem tud olyan gyorsan végezni a rábízott munkával, mint ahogy arra a gazdája képes lenne, azonban így legalább a gazdi nyugodtan lógathatja a lábát, amíg a robot nyírja a füvet. A robothoz egyébként nem tartozik fűgyűjtő, mert állítólag a beépített kések olyan apróra vágják a füvet, hogy a lenyírt apró fűszálak kiváló trágyának számítanak. Amikor a robot leáll, a kések automatikusan behúzódnak a helyükre, így a balesetveszély teljesen minimális. A fejlesztők szerint a robotot tavasszal ki lehet helyezni a pázsitra, és legközelebb elég ősszel bevinni a kamrába, persze néha azért a telepek töltöttségi szintjét sem árt leellenőrizni.

Cindy Love, a Friendly Robotics cég elnök-vezérigazgatója nemrégiben arról számolt be, hogy a harminchat kilogrammos tömegű Robomowerből eddig már több mint 15 ezer darabot sikerült eladniuk, ami nem is rossz teljesítmény, hiszen a Robomower egyáltalán nem olcsó, egész pontosan 795 dollárt (~240e Ft) kell leszurkolni érte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Assassin #12
  Itt valszeg nem átfogó technikai leírást olvashattunk.
  Mindenesetre nálunk is jó lenne,csak locsolórobotot is építsenek.
 • TnS #10
  Amig a robotfunyirod lenyirja a fuvet, addig te jatszhatsz a robotkutyaddal, hat nem fantasztikus ? :-)
 • Andris #9
  Persze kirakod tavasszal és őszig ott zúg a kertben. Egyébként meg nemhiszem, kisebb-nagyobb bukkanókon át tudna menni, pláne ha valaki hegyen lakik és 40fokos lejtő az egész kert. :)))
  Szerintem inkább szöges kerekeket kéne rárakni.