Franczy

NEC PaPeRo

[ZDNET] A NEC bemutatta legújabb fejlesztését, a PaPeRo (Partner-type Personal Robot) nevet viselő "ember feletti" dolgokra képes robotot, mely internet eléréssel rendelkezik, különböző feladatokat hajt végre, járkál, beszél, sőt még táncolni is képes.

A NEC fejlesztőmérnökei a PaPeRo-t kifejezetten otthoni használatra fejlesztették ki, így az új robot állítólag kiválóan közlekedik az otthonokban található bútorok között, valamint számos hasznos, illetve kevésbé hasznos feladat végrehajtására vehető rá. Így például parancsszóra letölti az internetről gazdája elektronikus leveleit, fel is olvassa azokat, de ugyanígy emberi szóban történő utasításra a PaPeRo behívható az egyik szobából a másikba. A készítők szerint az NEC első házirobotja nem csak okos és ügyes, hanem szeretni való is.

A Sony Aibo és a Honda Asimo robotok konkurensének szánt NEC PaPeRo külalakja leginkább egy tojáséhoz hasonlítható, azonban ezt leszámítva számos emberi vonással is rendelkezik. Így például szeme is van, mely érzékszerv szerepét természetesen kamerák töltik be, melyek egyébként 330 ezer pixeles felbontással rendelkeznek. Az 5 kilogramm tömegű, 38 centiméter magas PaPeRo az említett kameráknak a segítségével képes akár emberi arcok és egyéb formák felismerésére és azok egymástól való megkülönböztetésére is. Yoshihiro Fujita, a PaPeRo projekt egyik menedzsere elmondta, hogy a jelenlegi legelőrehaladottabb fejlesztési fázisban lévő NEC házirobot már akár tíz különböző emberi arc felismerésére is képes.

A NEC PaPeRo robot ezenkívül beépített kis monitorral is rendelkezik, így akár videóüzenetek megjelenítésére is képes. A robot hangfelismerő rendszeréhez három, egymástól megfelelő távolságra elhelyezett mikrofont használnak, így a PaPeRo könnyedén felismeri még azt is, hogy milyen irányból szólnak hozzá, ezután pedig a hangforrás irányába fordul. A robot fejlesztői szerint a szerkezet jelenleg már több mint 650 szót képes értelmezni, ezenkívül pedig 3000 szót képes kimondani. A PaPeRoban két extra szenzort is elhelyeztek, melyek közül az egyik a robot fején kapott helyet és a simogatás érzékelésére hivatott, míg a robot belsejében elhelyezett másik szenzor a robot felemelését és elforgatását detektálja.

A PaPeRo készítői fontosnak tartották kiemelni, hogy az új robot alkatrészei és operációs rendszere nagyon közel áll a mai asztali PC-k hardvereihez és szoftvereihez, valamint, hogy a robot szoftver és hardver elemei egyaránt pillanatok alatt lecserélhetőek. Az NEC a PaPeRoból egyelőre csak harminc kísérleti darabot gyártott le, a sorozatgyártás beindítása még kérdéses.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kenny #4
    Nah valaki kuldhetne nekem egy ilyet :)
  • M@uL #3
    De azért ha ez így feljlődik lassan azért elég komoly eredményeket érhetünk el.