SG.hu

Chipet ültetett egy ember agyába Elon Musk cége

Az első emberi páciensen végzett beültetés jól gyógyul, jelentette be a Neuralink nevű startup alapítója, Elon Musk. A vállalat az emberi agyba beültethető számítógépes interfészek kifejlesztésén dolgozik.

"A kezdeti eredmények ígéretes neurontüske-érzékelést mutatnak" - írta Musk az X közösségi platformon közzétett bejegyzésében. A neuronok elektromos és kémiai jeleket használnak az agyban és a testben lévő információk továbbítására, és a tüskék az idegsejtek aktivitását jelzik. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság tavaly engedélyezte a vállalatnak, hogy elvégezze az első kísérletet az implantátum embereken való tesztelésére, ami kritikus mérföldkő a startup azon törekvésében, hogy segítsen a betegeknek leküzdeni a bénulást és számos neurológiai betegséget. Szeptemberben a Neuralink közölte, hogy megkapta az engedélyt az embereken végzett kísérlethez szükséges toborzásra. A vállalat honlapján jelenleg is szerepel. hogy "az első klinikai vizsgálatra már lehet jelentkezni" olyan emberek számára, akik nyaki gerincvelő-sérülés vagy amyotrófiás laterálszklerózis (ALS), egy idegsejteket érintő neurológiai rendellenesség miatt mindkét kezüket csak korlátozottan vagy egyáltalán nem tudják használni.

A műtét során egy robot segítségével sebészi úton egy aprócska, agy-számítógép interfész (BCI) implantátumot helyeztek el az agynak abba a régiójába, amely a mozgás szándékát irányítja - közölte korábban a Neuralink. "Az eszközt úgy tervezték, hogy értelmezze a személy idegi aktivitását, így az képes lesz működtetni egy számítógépet vagy okostelefont úgy, hogy egyszerűen szándékában áll mozogni - nincs szükség vezetékekre vagy fizikai mozgásra". Az implantátumok "ultrafinom" szálai segítik a jelek továbbítását a résztvevők agyában. A Neuralink első terméke a Telepathy nevet viselné, mondta Musk egy külön bejegyzésben az X-en. "A kezdeti felhasználók azok lesznek, akik nem tudják használni a végtagjaikat. Képzeljük el, ha Stephen Hawking gyorsabban tudott volna kommunikálni, mint egy gyorsíró vagy egy árverési vezető" - írta Musk.


A vállalatot biztonsági protokolljaival kapcsolatban már többször is felszólították ellenőrzésre. A vállalatot tavaly júniusban mintegy 5 milliárd dollárra értékelték, de négy törvényhozó november végén felkérte az amerikai tőzsdefelügyeletet, hogy vizsgálja meg, Musk megtévesztette-e a befektetőket technológiájának biztonságosságával kapcsolatban, miután az állatorvosi feljegyzések szerint a majmokon alkalmazott implantátumokkal kapcsolatban olyan problémák merültek fel, mint a bénulás, a görcsök és az agyduzzanat. Musk egy szeptember 10-i közösségi média-bejegyzésben azt írta, hogy "egyetlen majom sem halt meg a Neuralink-implantátum következtében". Hozzátette, hogy a vállalat végstádiumban lévő majmokat választott, hogy minimalizálja a károkat.

Musk egyébként is nagyon gyakran túlzottan optimista a vállalataira vonatkozó jóslatai terén, amelyek közül sok nem válik be. A Neuralink 2022 végén tartott bemutatóján Musk azt mondta, hogy a vállalat eszközei lehetővé teszik majd a vak emberek számára, hogy lássanak, vagy hogy egy átvágott gerincvelővel rendelkező embernek "teljes testfunkciókat" adjanak. 2022 novemberében Musk azt jósolta, hogy a vállalat hat hónapon belül megkezdi az embereken végzett teszteket. Az akkori állításai szkepticizmust váltottak ki a szakértőkből, akik szerint a tudomány még nem jutott ilyen messzire. Akkoriban a Neuralink egy videóban mutatta be a terméket, melyben két majom állítólag az agyukkal mozgatott egy számítógépes kurzort, ami több mint 15 évvel korábban már embereken is lehetségesnek bizonyult.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • RedDragonist #10
  Egyszerre félek attól, hogy valami baja lehet. De másrészt talán ez az esély arra, hogy jobbá tegyük a súlyosan fogyatékos és bénult emberek életét
 • Macropus Rufus #9
  ezeket értem. Amit írtam arról szólt, hogy kitérő választ adott. Nem erősítette meg és nem is cáfolt azokat a híreket. Természetesen egy ilyen beavatkozásnak vannak ill. lehetnek nemkívánt mellékhatásai. De ezeket elhallgatni nem okos dolog.
 • NEXUS6 #8
  Végül is..! XD
 • kvp #7
  "Az a gáz, hogy nem az a kérdés, hogy vajon kötelező lesz-e, hanem hogy mikor?"

  Ez kb. olyan (sot meg olyanabb) mint a kotelezo beultetett nyomkoveto chip. Eleg jelentos vallasi ellenallas lenne minden iranybol. (zsido-kereszteny-muzulman, hindu, buddhista, stb.)

  Arrol nem beszelve, hogy a jelen technologianal eleg jelentos kilokodesi arany varhato, amikor az elektrodak hatasara elhalnak a veluk erintkezo szovetek. A felbontas se megfelelo, mert nem tudnak neurononkenti kapcsolatot kiepiteni, marpedig meg a sima kepatvitelhez is ez kellene. (latoidegrol a latott kepet leszedni, generalt kepet arra ra injektalni) Halloidegnel mar kb. mukodik egy ideje es vannak is implantok, de ott a forras oldalon csatlakoznak, nem kozepen.

  Van egy olyan erzesem, hogy amig az egyen sajat idegszoveteibol novesztett adaptert nem fejlesztik ki addig ez a megoldas nem igazan jarhato. Viszont ha letezne ilyen szintetikus neuralis szovet, amit be tudnanak helyezni idegszalankenti axonos Y kapcsolatba, akkor mukodhetne. A szukseges technologiak miatt elobb lesznek egyedileg klonozott csere szervek, mint adapter neuronok. Ez a megoldas egyebkent az agy atultetest is lehetove tenne, mind klonozott, mind robot testbe. Tudtommal meg nem tartunk ott, persze lehet tevedek es mar van olyan milliardos aki robot. :-)

  ps: Ha letezne megbizhato technologia, akkor viszont varhatoan sok fiatal valasztana, hogy a szemelyi szamitogepe kijelzoje (HUD-kent) mindig a latotereben legyen. Ezert varjak annyian a viselheto AR technologia elterjedeset is, ami kb. ugyenezt biztositana csak mutet nelkul. Nekem mar az is eleg lenne, ha tudnank cserelni a hibas szerveket genetikailag azonos ujakra.
 • reptile1313 #6
  max az olyanoknak, mint te, akik az egesz eletuket kommentelessel toltik.
 • noland #5
  Ez kb annyira célszerű eszköz a tömegek irányítására, mint minden ember mellé gyártani egy humanoid "örző-védő" robotot, hogy vigyázzon az egyénre, hogy ne csináljon "hülyeséget".

  Sokkal célrevezetőbbek a pszichoaktív anyagok használata, ha már a régi jó média nem működne..
 • NEXUS6 #4
  Az a gáz, hogy nem az a kérdés, hogy vajon kötelező lesz-e, hanem hogy mikor?
 • kvp #3
  A benulas es a gorcsok beultetesi hibat jelentenek. A duzzanat kilokodest, mint ahogy a szenzorok koruli neuron elhalas is. Ez utobbi halalos is lehet, de gondolom ha volt is ilyen, akkor valoszinuleg nem vartak meg a veget, hanem meg elotte kinyirtak a kiserleti majmot. Szoval a kerdeses az, hogy ha pontosan ultetnek be minden szenzort, akkor:
  - van-e esely a kilokodesre es mekkora (+mi teszi erre hajlamossa az embereket)
  - a rendszer csak olvasni vagy esetleg irni is kepes a neuralis jeleket (tehat csak kivenni tudnak jeleket vagy bejuttatni is)

  A technikanak egyebkent van kvazi jo oldala is, pl. lebenult emberek eseten lehetoseget teremthet a hibas neuralis kapcsolat kijavitasara vagy irni kepes rendszer eseten pl. vakok szamara vissza lehetne vele adni a latast.

  A kevesbe jo oldala az amikor katonai celra hasznaljak, pl. dronok vezerlesere is tokeletesen alkalmas es a gondolat mindig gyorsabb mint a fizikai reakcio, tehat ez eleg nagy mertekben felgyorsitana a katonak reakcioidejet. (meg akar az agyuk es a fizikai izmaik kozott is)

  A rosszabb oldala az kb. a kozvelenul az agyba sugarzott reklam esete. Mint egy olyan popup amit nem lehet bezarni vagy a geppel egyutt otthagyni, mert mindig a felhasznalo elott van es nem a user dont arrol, hogy mit lat es hall. Ez a beultetett hallokeszulekeknel mar most is megoldhato, de eddig egy ceg sem kiserletezett ilyen reklam alapu finanszirozast hasznalo beultetett hallokeszulekkel. (alahuznam a MEG szot)
 • Kotomicuki #2
  A hatalmasok gondja mindig is az volt, hogy hogyan uralják a tömegeket.
  Ez egy arra kiválóan alkalmas eszköz, tehát majd bevezetik és nem a köz számára kedvező hatásai miatt, mert az utóbbi évek "fejlesztései" és "vívmányai" sem a társadalomért, a kisemberek ügyéért kerültek beve(ze)tésre.
 • Macropus Rufus #1
  "az állatorvosi feljegyzések szerint a majmokon alkalmazott implantátumokkal kapcsolatban olyan problémák merültek fel, mint a bénulás, a görcsök és az agyduzzanat. "

  erre mit mond a srác?
  ""egyetlen majom sem halt meg a Neuralink-implantátum következtében"."
  ezt ugye senki nem is mondta, de arról már nem tett említést, hogy fent felsorolt tünetek valósak e vagy sem....