SG.hu

Nagyon bevált Ukrajnában a Starlink mega­konstellációja

Az amerikai hadsereg nagyon elégedett, az öt héjban elrendezett sokezernyi műhold nagyon robosztus redundáns kommunikációt biztosít.

James H. Dickinson hadseregtábornok, az Egyesült Államok Űrparancsnokságának vezetője az Aspeni Biztonsági Fórumon kiemelte, hogy az olyan megakonstellációk, mint a SpaceX Starlink hálózata fontos szerepet játszottak Ukrajna sikereiben Oroszország inváziójának visszatartásában. "Most látjuk először, hogy mit jelent egy megakonstelláció a világ számára" - mondta Dickinson. "Példátlan rugalmasságot és redundanciát biztosít a műholdas kommunikáció fenntartása szempontjából. Ez hatalmas dolog." Az Űrparancsnokság vezetőjeként Dickinson felelős az összes amerikai katonai erő világűrbeli irányításáért és ellenőrzéséért.

Dickinson elmondta, hogy az elosztott műholdakból álló konstellációval szemben Oroszország számára nehéz ellenintézkedéseket tenni. A Starlink megkönnyítette az ukrán fegyveres erők közötti kommunikációt, és más kereskedelmi cégek éjszaka és a felhőkön keresztül is megfigyelésre képes radarjaikkal alapvető megfigyelési szolgáltatásokat nyújtottak. "Egy megakonstelláció nagyon tudja frusztrálni az ellenfeleinket, mert nem tudják, hogy hány műhold kiiktatására lenne szükség ahhoz, hogy károsodást okozzanak az architektúrában, vagy hogy ha egyet kellene választani, akkor melyik ellen kellene fellépniük".

Tavaly októberben az orosz külügyminisztérium igazgatóhelyettese, Konsztantyin Voroncov azt mondta, hogy a nyugati kereskedelmi műholdak Ukrajna általi használata "rendkívül veszélyes trendet" teremtett. Bár Vorontsov nem nevezett meg konkrétan egyetlen objektumot sem, szinte biztosan a SpaceX Starlink műholdkonstellációjára utalt, amelyet az ukrán katonák kommunikációs célokra, és az orosz csapatok és tankok mozgásának követésére használnak. Vorontsov szerint a civil műholdak háborús célokra való felhasználása lényegében katonai célpontokká tette őket.


Dickinsont megkérdezték arról, hogyan reagálna az űrparancsnokság egy külföldi állam által egy amerikai kereskedelmi műhold ellen intézett támadásra, de nem válaszolt a kérdésre. "Van egy küldetési területem, amely szerint - és ez széles körben ismert - meg kell védenem a Föld körüli pályán lévő eszközöket" - válaszolta. "De hogy őszinte legyek önökkel, ha ez megtörténne, a főnökömnek és a főnököm főnökének kellene nekem utasításokat adnia." Az amerikai űrparancsnokság 2019-ben mintegy 25 000 objektumot követett nyomon az űrben, köztük aktív és már nem működő műholdakat, valamint régi rakétafokozatokat, törmeléket és egyebeket. A tábornok szerint most ez a szám közel 50 000. Ennek egy része a műholdak növekvő számának köszönhető, de nagy részét olyan tevékenységek okozták, mint például Oroszország 2021-es műholdellenes fellépése.

A növekedés egy része a kereskedelmi szolgáltatók által fellőtt új objektumoknak köszönhető. Az Űrparancsnokság 133 kereskedelmi űrvállalattal dolgozik együtt, amelyek különböző funkciókat látnak el a műholdas kommunikációtól kezdve a világűr figyeléséig. Elmondta, hogy ezek a partnerségek hatékonynak bizonyultak az amerikai védelmi minisztérium képességeinek fokozásában.

De mi van akkor, ha egy vállalat úgy dönt, hogy többé nem szeretné, ha termékeit a hadsereg harci képességeinek részeként használja? Nem veszélyezteti-e a kereskedelmi vállalatokra való növekvő támaszkodás - amelyeknek saját prioritásaik és időnként szeszélyes vezetésük van - az Űrparancsnokság képességeit is? "Ez egy egyensúlyi helyzet" - mondta Dickinson. "Más szóval, nem leszünk kizárólag a magáncégekre utalva. Valószínűleg nem is leszünk teljesen katonaiak. De ahogy a Védelmi Minisztériumon belüli küldetési területeinket tekintjük, egyensúly van aközött, hogy mi az, ami tisztán katonai, és mi az, amire szolgáltatásként támaszkodhatunk."

Elmondta, hogy az amerikai hadsereg is nagymértékben támaszkodik kereskedelmi szolgáltatásokra egyes területeken, például a tengerhajózásban vagy például magáncégek repülőgépeit használva a csapatok bevetésének egyes szakaszaihoz. Elismerte, hogy az űr viszonylag új terület, és még nem tisztázott, hogy a hadsereg milyen mértékben támaszkodhat a kereskedelmi szolgáltatásokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kissssss0 #26
    végeztél? vagy még van valami amit ki akarsz büfizni?
  • Irasidus #25
    Nem haragszom. Sejtettem.
  • HubaBuba #24
    Ne haragudj Kissssss0-nak címeztem - ő írt valami teljesen oda nem illőt a hozzászólásodra.
  • ENVE #23
    Olvasni sem tudnak, hagyjad
  • Irasidus #22
    Nem. Magyarázd el kérlek.
  • HubaBuba #21
    Te meg még mindig nem érted, hogy hülyeséget válaszoltál valakinek a hozzászólására?
  • HubaBuba #20
    Hahaha, az oroszok kb. mindent megszegtek benne eddig... méghogy Genfi egyezmény.

    Még a saját maguk által lefektetett Ukrajnával kötött biztonsági szerződésekre is szarnak, mit akarsz te itt a Genfi egyezménnyel?

    Kb. mint amikor a redditen minden ukrán videó alatt megjelenik egy félkegyelmű, aki leírja hogy a genfi egyezmény alapján tilos hadifoglyokat mutogatni a videókon.

    Ezt a hadifoglyokat küldenek aknamezőkre baromságot nem tudom honnan veszitek amúgy. Nem lenne semmi értelme az AT aknák ellen, amiknek az aktiválásához nem elég egy ember súlya...




    Utoljára szerkesztette: HubaBuba, 2023.08.09. 12:22:36
  • Kissssss0 #18
    "Ugye a műholdas rendszer és a kommunikáció segít az orosz tüzérség kiiktatásában."

    ez papíron mind szép és jó, csak ehhez kellene valami fegyver is hogy kiiktasd a ruszki tüzérségi fölényt,méghozzá nagy menyiségben rövid időn belül, mint pl tömeges dróntámadások a fronton és a mögött, ahogy azt a ruszkik is csinálják a lancet drónjaikkal folyamatosan az ukrán páncélosok és önjáró tüzérségük ellen, mindezt úgy hogy közben összehangoltan dolgoznak a csöves tüzérséggel is... emlékszik még valaki a switchblade meg bayraktar csodafegyverekre? valamiért nem nagyon hallani felőlük.

    jelenlegi ukro ellenoffenzíva lendülete viszont egészen mást mond, és nem is néz ki valami biztatóan a halomra kilőtt ukrán tankok és csapatszállítók látványa.

    "Mert az ukrán aknaszedők elmondták riportban, hogy nem bonyolult dolog kiépíteni egy aknamentes utat át az aknazáron, csak ha közben lő az orosz tüzérség, akkor nagyon veszélyes."

    hát istenem... ilyen a háború, az ellenségnek megvan az a rossz szokása hogy lőni fog rád, ezért kellet volna megfelelően felderíteni az adott frontszakaszt ahol támadnak jelenleg és hatástalanítani a ruszki tüzérséget, meg kellene valami épkézláb légvédelem is a ka-52 ellen.

    és akkor nem fordulnának elő ilyenek...

    Utoljára szerkesztette: Kissssss0, 2023.07.31. 18:54:29
  • Irasidus #18
    Ha igaz lenne, valóban így lenne.
  • NEXUS6 #17
    Ezt azért gondold át mégegyszer!!!

    III. Genfi egyezmény:
    13. Cikk
    A hadifoglyokkal mindenkor emberségesen kell bánni. A fogva tartó Hatalomnak minden olyan jogellenes cselekménye vagy mulasztása, amely a hatalmában levő hadifogoly halálát okozza, vagy súlyosan veszélyezteti a hadifogoly egészségét, tilos és a jelen Egyezmény súlyos megsértésének tekintendő. Különösen, egyetlen hadifogoly sem vethető alá semmiféle természetű testi csonkításnak vagy olyan orvosi tudományos kísérletnek, amelyet az érdekelt hadifogoly orvosi kezelése nem indokol, és amely nem áll ennek érdekében.
    A hadifoglyokat ugyancsak mindenkor védelemben kell részesíteni, különösen minden erőszakos cselekményekkel vagy megfélemlítéssel, sértegetéssel és a nyilvános kíváncsiskodással szemben.
    Tilos velük szemben megtorló rendszabályokat alkalmazni.

    23. Cikk
    Egyetlen hadifoglyot sem szabad olyan területre küldeni vagy ott tartani, ahol a harci övezet tüzének van kitéve, és egyetlen hadifoglyot sem szabad felhasználni arra, hogy a jelenléte folytán bizonyos pontokat vagy bizonyos vidékeket a hadműveletekkel szemben megvédjenek.
    A hadifoglyoknak légi bombázásokkal és egyéb háborús veszélyekkel szemben ugyanolyan mértékben kell óvóhelyeket rendelkezésre bocsátani, mint a polgári lakosságnak. A hadifoglyok azoknak kivételével, akik részt vesznek szállásaiknak ezen veszélyek elől való védelmében, amint a légiriadó jelét megadják, a lehető leggyorsabban az óvóhelyekre mehetnek. A lakosság érdekében tett minden védő intézkedés reájuk is alkalmazandó.
    A fogva tartó Hatalmak a Védőhatalmak útján kölcsönösen közlik egymással a hadifogolytáborok földrajzi helyzetére vonatkozó összes szükséges adatot.
    Ha azt a katonai természetű megfontolások bármikor lehetővé teszik, a hadifogolytáborokat nappal a PW vagy PG betűkkel kell megjelölni úgy, hogy ezek a betűk a levegőből határozottan kivehetők legyenek. Az érdekelt Hatalmak azonban megállapodhatnak más jelzési módban is. Egyedül a hadifogolytáborok jelölhetők meg ilyen módon.

    49. Cikk
    A fogva tartó Hatalom a munkabíró hadifoglyokat munkásokként alkalmazhatja koruk, nemük, rendfokozatuk, valamint testi alkalmasságuk és különösen annak figyelembevételével, hogy jó egészségi és lelki állapotuk sérelmet ne szenvedjen.
    A fogoly tiszthelyettesek csak felügyelői munkára kötelezhetők. Akik önként vállalnak munkát, kérhetik, hogy nekik megfelelőbb munkára alkalmazzák őket, és ezt a kérést lehetőleg teljesíteni kell.
    Ha a tisztek vagy hasonló állásúak nekik megfelelő munkát kérnek, ezt a kérésüket lehetőleg teljesíteni kell. Ezeket semmi esetre sem lehet munkára kötelezni.

    50. Cikk
    A hadifoglyokat a táboruk igazgatásával, berendezésével vagy fenntartásával kapcsolatos munkák kivételével csak az alább felsorolt csoportokba tartozó munkára lehet kötelezni:
    a) mezőgazdaság;
    b) termelő iparok, nyersanyagokat feltáró vagy gyáriparok, kivéve a vas-, gép- és vegyipart, a közmunkákat és a katonai jellegű vagy katonai rendeltetésű építkezési munkákat;
    c) nem katonai jellegű és rendeltetésű szállítás és árurakodás;
    d) kereskedelmi és művészeti tevékenység;
    e) házi munkák;
    f) nem katonai jellegű vagy rendeltetésű közszolgáltatások.
    A fenti rendelkezések megszegése esetében a hadifoglyok a 78. Cikknek megfelelően panaszjoggal élhetnek.

    52. Cikk
    Az önkéntes vállalás kivételével egyetlen hadifogoly sem alkalmazható egészségtelen és veszélyes jellegű munkára.
    Egyetlen hadifogoly sem alkalmazható olyan munkára, amelyet a fogva tartó Hatalom fegyveres erőinek tagjára lealázónak lehet tekinteni.
    Aknák vagy más hasonló készülékek felszedését veszélyes munkának kell tekinteni.

    Tehát akár a russzkik, akár az ukik vezénylik aknaszedésre a hadifoglyokat az háborús bűncselekmény! Irány a nemzetközi bíróság Putyin bácsi mellé!