Gyurkity Péter

Jönnek a jetpack-katonák

Legalábbis ezt szeretné a DARPA, amely egyszerű kivitelt akar látni.

A sci-fi területéről ismert jetpack, vagyis a hátunkra szerelhető mini-turbina koncepciója jó ideje foglalkoztatja a mérnököket, eddig azonban nem sok megbízható, a hétköznapi életben is használható megoldást láthattunk. Nemrég egy érdekes tesztről olvashattunk, most viszont maga a DARPA akar valami ilyesmit látni, mégpedig a harcászat terén.

Az erre kijelölt kormányzati oldalon (System for Award Management) tették közzé az ügynökség felhívását, amelyben egy olyan platformot írnak le, amely könnyen, egyszerűen igénybe vehető, legyen szó városi harcról, vagy akár lakatlan területen való bevetésekről. Elsősorban magáncégek közreműködésére számítanak, az ő feladatuk lenne az úgynevezett Portable Personal Air Mobility System kialakítása, ezzel kapcsolatban azonban több fontos kritériumot is megfogalmaznak, hiszen a használat mellett a fejlesztési és gyártási költségek, a logisztika, valamint a konkrét technikai jellemzők terén is komoly elvárásaik vannak. Nagyon úgy néz ki, hogy számos különböző helyzetben szeretnék alkalmazni ezen fejlesztéseket, bár ettől még nyilván kissé messze vagyunk.


Ahogy említettük, mind városi harcban, mind pedig a lakott területekről távolabb alkalmaznák ezen platformokat, amelyekkel kapcsolatban nagyjából 5 kilométeres hatótávot, gyakorlatilag bárhonnan megvalósítható felszállást, valamint legfeljebb 10 percet igénybe vevő összeszerelést tartanak kívánatosnak. A jetpack-egységgel ellátott katonákat a szárazföldről, illetve a levegőből indítanák el, utóbbi esetben az ellenség háta mögé történő behatolást célozva meg, legalább ilyen fontos szempont azonban, hogy a rendszert nem ismerő egyének számára is gyorsan megtanulható legyen annak alkalmazása, ezt ugyanis időben és terjedelemben korlátozott kiképzéssel érnék el.

A Royal Navy is foglalkozik hasonló fejlesztések alkalmazásának gondolatával, ők már tesztelnek egy ilyen rendszert, a kaliforniai JetPack Aviation eközben egy olyan példányon dolgozik, amely 320 km-es sebességgel szállítana katonákat, legfeljebb 10 percen keresztül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cateran #19
  De ehhez nem kellenek jetpackek...Kutyakozonseges gyalogsag boven eleg (megis miben flexibilisebb? Mert gyalogosan millioszor rosszabb, mint 1 sima gyalogos)
  Nem mondom, el tudok kepzelni eseteket, ahol roppant hasznos lehet...de 1 sem harci....(vagy repul vagy lo, de lathatoan a ketto egyutt nem menne, hacsak nem valami Warmachine fegyverrendszer lesz a vallan aimbot rendszerrel) Persze latvanyos, ahogy atlibbennek 1ik hajorol a masikra, csak eppen mi ertelme?
 • SANTANTICA #18
  és mivel lő? vagy a meglepetés erejével ráesik az ellenségre?
 • mumoka 2012 #17
  imádom mikor szórják a pénzt olyan dologra ami semmit sem ér .
 • Sir Cryalot #16
  Lol kb úgy történne hogy egy fedezékből meg nem fogod odébbvonszolni magad mire rádküldenek egy suicide drónt ami 50* olcsóbb mint egy automata fegyveres tehát ha elvonszolod magad is kapsz még 3at.
 • t_robert #15
  ahhoz nem kell repülni. Például a TC Division 2 játékban is remekül támogat a sorozat lövő fegyverrel felszerelt drónom. Ráküldöm, az ellenségre és miközben elvonja a figyelmüket én is tűzet nyitok rájuk FEDEZÉKBŐL.
  Ha közben én is repülnék a levegőben akkor egyből célponttá tenném magamat fedezék nélkül. Az életben is így működne nagyjából.
 • kvp #14
  Ha megtamogatjak oket fejenkent par tucat taviranyitott gepfegyveres dronnal, akkor nem fognak rajuk visszaloni, sot senki nem dugja ki a fejet a fedezekbol. A katona alapvetoen csak akkor kell, ha a dronok nem tudnak mindent megcsinalni, pl. atvenni egy hajo felett az iranyitast vagy eloldozni a kiszabaditott foglyokat. Persze pont hajok eseten egy sima fegyveres pancelozott ducted fan vtol is boven eleg a katonak atdobasara, de varosi harcnal mar flexibilisebb a dronokkal megtamogatott ropkepes gyalogsag.
 • t_robert #13
  hmmm eddig vadkacsára vadásztak ezentúl repülő katonákra fognak.... nincs is egyszerűbb dolog, mint elrepülő katonára lőni gépkarabéllyal....
  tiszta agyag galamb lövészet. ráadásul egy repülő katona igen csak korlátozottan fog tüzelni a levegőből. Egyrészt marhára le fogja foglalni a jetpack irányítása más felől meg oldalról vagy hátulról érkező tűzre nem igen tud válaszolni. Na és a levegőben nincsen fedezék. Amint meghallják a hangját 1 km-ről rögtön minden ellenség az eget kezdi kémlelni majd mikor meglátják a fedezék nélküli célpontot több száz méteres körzetben egyből tűzet nyit rá mindenki...
  Utoljára szerkesztette: t_robert, 2021.04.06. 12:06:42
 • defiant9 #12
  Hajó kapcsán én arra jutottam hogy katonai jármű ellen ez nem jó mert azt géppuskák védik nyílt vízen, viszont egy szomáliai kalóznak aki számára a magas konténer szállítók eddig elérhetetlenek voltak ideális. Kevés civil legénység(túsznak) irdatlan árúmennyiség.
 • gosub #11
  Jó hangos visító hangjuk van. Kiváló célpontok légi lövészetre. Van olyan hülye katona aki harctéren, vagy harci cselekmény idején elkezd ezzel repkedni? Fedezék mögül kilesni is nagy kockázat.
 • Tetsuo #10
  Jelenleg nem tudom megnyitni a videót hanggal, de valószínűsítem a tolósugár hangereje felér egy helikopteréval. Érdekes lehet bevetésen: felhívás agyaggalamb-lövészetre.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2021.04.03. 23:54:55