Gyurkity Péter

Drónok és hiperszonikus rakéták pusztítanak Ukrajnában

Az orosz fél öngyilkos drónokkal és hiperszonikus fejlesztésekkel igyekszik javítani.

Az Ukrajnában zajló háború kapcsán rengeteg hír látott napvilágot az elmúlt néhány hét során, ezek kiválogatása és megerősítése szinte lehetetlen. Van azonban mire alapozni, amennyiben óvatosan kezeljük a hivatalos jelentéseket és a közösségi médiában közzétett videókat, ezek alapján az elmúlt napokban két újabb eszköz jelent meg a konfliktusban.

Nyugati lapok számoltak be, többek között az ukrán belügyminiszter által a Telegram oldalán elérhetővé tett videóra alapozva, az úgynevezett öngyilkos drónok alkalmazásáról. Ezen jelentésekben arról olvashatunk, hogy egészen pontosan a ZALA Aero által gyártott, KUB-BLA névre keresztelt fejlesztésről van szó, amelyet állítólag az ukrán elnök likvidálása érdekében vetettek most be, a drónba épített mesterséges intelligenciára építve, amely már nem igényli a közvetlen vagy közvetett emberi vezérlést. Erre reagálva a különböző nyugati szakértők és fórumok rögtön kijelentették, hogy veszélyes az MI és a fegyverek kombinálása, bár a Marylandi Egyetemhez köthető National Consortium for the Study of Terrorism and Responses to Terrorism részéről mindössze annyit jelentettek ki, hogy a technológia már jelen van, ezt tehát nem a jövő zenéje.


A célpont állítólag egy fegyverraktár volt, de nincs másodlagos robbanás

A másik, szintén a konfliktushoz kapcsolódó hír már az orosz illetékesektől származik, a védelmi minisztérium ugyanis a március 20-án közzétett jelentésében azt közölte, hogy repülőről indított hiperszonikus rakétát vetettek be, mégpedig a Krím-félszigettől északra, a mikolajivi terület északi részén. A kijelölt cél egy, üzemanyag és kenőanyagok tárolására használt objektum volt, ezt vették tűz alá egy Kinzhal, vagyis Tőr típusú rakétával, amelyet minden valószínűség szerint egy sugárhajtású vadászgépről lőttek ki. A Pentagon csupán a használat tényét erősítette meg, a jelek szerint azonban ez volt a második ilyen bevetés, múlt pénteken ugyanis egy, rakéták tárolására használt komplexum ellen mértek csapást hasonló fegyverrel. (Más források szerint csupán egy mezőgazdasági pajtát lőttek ki vele valahol Kelet-Ukrajnában.)

A valós harcok mellett tehát tovább zajlik az egymásnak ellentmondó jelentések közlése is, a két fél igencsak magas számokat tesz közzé az ellenfél veszteségeit illetően. Az ukránok szerint az oroszok már 15 ezer katonát vesztettek, míg mindkét fél 1500 tank megsemmisítését emeli ki az egyik legfontosabb eredményként, habár az ukránoknak a háború előtt alig volt több 800-nál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #21
  "Az USA jól előkészített csapdába csalta a ruszkikat, ez az igazság. Ukrajna nem magától volt olyan bátor a provokációival"
  Ugye eleve hülyébbnek kell lenni hogy belelépj az okosabb csapdájába, de én itt nem látok rejtett csapdát, ez inkább egy sakkjátszma, ki lehet listázni hogy milyen lépésre milyen reakciók jöhetnek. És persze lehet blöffölni, kockáztatni, de az nem egy csapda szituáció ha arra számítasz hogy a nyugat nem lép(akkorát), aztán mégis, ilyenkor szimplán elszámoltad magad.

  "Ettől még persze nyerhettek volna a ruszkik, ha elég keményen bánnak a civilekkel is, és szarrá lőnek mindent"
  A civilekkel szembeni orosz kegyetlenkedések sora nagyon hosszú, pl. rengeteg nőt erőszakoltak meg, és a végén opcionálisan meg is ölték. Ez egy barbár hadsereg színvonala, az amerikaiakra talán a vietnami háború során még rá lehetett volna sütni ezt a bélyeget, de azóta már bőven meghaladták ezt(ritka egyedi esetek mindenhol lehetnek, de hadbíróság jár érte). Azt meg hogy az oroszok a precíziós fegyverek használata helyett egyre inkább csak "pusztítanak amit tudnak" az épp az általad győzelemhez vezetőnek vélt szarrá lőnek mindent taktikára utal. A taktikai nukleáris fegyverek bevetésének valószínűsége kapcsán is épp ezen taktika miatt van aggodalom, de úgy tűnik hogy az erre várható nyugati reakció miatt ezt nem merte Putyin (még) meglépni.

  "Ukrajnának igazából nagyon úgy néz ki, hogy a nemzetközi sajtó fogja megnyerni ezt a háborút. "
  Lol. Mert aztán a T72-est érdekli mi van az újságban, a Javelin ami megállítja. Az anyagháború fejlett fegyverekkel szemben amit nem fog bírni az orosz gazdaság, és a nyugat nagyon eltökéltnek tűnik abban hogy pótolja az ukrán veszteségeket, sőt növelje is annak harcképességét.

  "Igazából, Putyinnak támogatnia kellett volna Ukrajna EU csatlakozását"
  Csakhogy ezzel végleg kiesett volna az érdekszférájából, Putyin még mindig a szovjet birodalmi struktúra mintáját szeretné visszahozni, ahol Moszkva(és Ő) a mindenek ura, ez egy klasszikus hatalom mánia, szinte minden háborúnak ez az alapja, ennek is. Itt is területet akar szerezni, hogyha már az egész ország kicsúszik a karmai közül, legalább egy részét megkaparintsa.
 • DrSoong #20
  Én inkább azt tartom érdekesnek, hogy az ukrán nácik akikről maguk az ukrán lapok is cikkeztek még a háború előtti napokban is milyen nemzetiek lettek hirtelen. Előtte úgy gondoltam ezek csak kis alakulatok akiket megvet maga ukrajna is, de olyan hirtelen nemzetiek lettek, hogy ez nem lehet véletlen!
 • sgfelh #19
  Egyetértek. Ugyan mivel fenyegette a nyugat az oroszokat? Szabadság, demokrácia? Talán ez amitöl félnek. Mondja, hogy meg akarja tartani az orosz értékeket, meg akarja védeni a nyugattol.. Vagyis fél az emberek szabadságátol amit a nyugat hozhat, neki és a kis kartelljének egyértelmüen a végét jelentené.
 • ostoros #18
  Miért, nem azt csinálja mindenki? Nem vagyok se orosz , se ukrán, demokratikusnak egyik fél se nevezhető túlzottan, se liberálisnak egymáshoz képest. Aki személyesen érintve érzi magát Magyarországon és a témában trollkodik, az 98%-ban nem érintett személyesen, csak a sajtó neki tetsző része megmondta neki kinek szurkoljon, vagy már eleve utálta egyik vagy másik felet. Csapathűség. És persze vannak, akik szépelegnek, hogy de az agresszor ez vagy amaz, de a provokátor ez vagy amaz, de a hasznot meg az egészből a tengerentúli húzza, de az áldozatok így meg úgy, de a gazdasági hatások így meg úgy, mind süket duma. Mindenki már eleve eldöntötte, kinek fog szurkolni, és a világ kifordulhatna a sarkaiból, akkor sem állna át a másik oldalra, mert nem logikai, hanem érzelmi alapon ítélkezik mindenki.
  Úgyhogy bátran mondhatjuk, jó estét jó szurkolást...
 • Sir Cryalot #17
  Gondolkodtam ezen a poston, szerintem ehhez sportszurkolói agy kell így nem is nagyon vitakoznék vele.
  "Ukrajnának igazából nagyon úgy néz ki, hogy a nemzetközi sajtó fogja megnyerni ezt a háborút."

  meg ezzel igazából nem is lehet vagy kell :D
 • ostoros #16
  Az USA jól előkészített csapdába csalta a ruszkikat, ez az igazság. Ukrajna nem magától volt olyan bátor a provokációival. Ettől még persze nyerhettek volna a ruszkik, ha elég keményen bánnak a civilekkel is, és szarrá lőnek mindent, (ahogy az USA is tette Irakban. "shock and awe tactics) és nem tökölnek, ahelyett, hogy finomkodnak és időt hagynak az ellenállás megszervezésére.
  Ukrajnának igazából nagyon úgy néz ki, hogy a nemzetközi sajtó fogja megnyerni ezt a háborút. Mondjuk ezek után ki csodálkozik, ha a sajtót a ruszki vezetés mint olyant egy ellenőrizendő dolognak tartja, és a sajtó szabadság mint olyan csak ellenséges retorika nekik. Mert mindenki tudja, hogy ha az USA vonult volna be ugyanoda valamilyen indokkal, a jenki fiúk ugyanúgy hősök lennének, mint most az ukránok, az ukránok meg ugyanúgy gazemberek lennének, mint most az oroszok. A sajtóban legalábbis.

  Igazából, Putyinnak támogatnia kellett volna Ukrajna EU csatlakozását. Tíz éven belül tíz millió ukrán költözött volna nyugatra, a kiürült terület pedig jelentőségét vesztette volna, vagy akár az otthonmaradó csalódott ukránok ismét az oroszok felé fordultak volna.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2022.04.12. 09:12:31
 • scagnetti #15
  Egyetértek minden szavaddal. Valahogy én is így látom az egészet. Egyébként nekem az a meglátásom, hogy 60 felett inkább ne lehessen senki egy ország vezetője. Főleg nem ilyen sokáig, mert nem kis torzulást okoz ekkora hatalom az ember személyiségében. Erre még rájön amit írtál hogy ő "a hidegháború terméke".
  Nem tud másképpen gondolkodni, mint hogy tiszta szívből gyűlölje a nyugatot minden porcikájával.
  Remélhetőleg a belső viszályok áldozata lesz mihamarabb, mert magától nem fog leállni.
 • Sequoyah #14
  Semmit. Ezt a haborut elveszitettek. Pont. Nincs elottuk egyetlen ut sem, aminek a vegen Oroszorszag erosebb lenne mint a haboru elott.

  Racionalisan gondolkozva ennek soha nem is volt ertelme, mert ha siman csak bevonulnak es annektaljak mint Krimet, es a Nyugat ezt csak elfogadja, akkor sem nyernek semmi objektivan pozitiv dolgot. Az elejetol fogva sokkal tobb veszitenivalojuk volt, mint amit nyerhetnek, es hat nem a jobbik forgatokonyv valosult meg nekik...

  Ez az egesz csak ugy ertelmezheto, ha eleve irracionalitast feltetelezunk:
  - Putyin a hideghaboru termeke. Kemkent lett nevelve, ami az egesz gondolkozasat es szemelyiseget meghatarozza. O egyszeruen nem tud elszakadni a hideghaborutol, szamara a vilag csak a kelet es nyugat harcakent ertelmezheto. Mig a nyugat ezen tovabblepett, es a sajat bajaival foglalkozik, Putyin szamara minden ami tortenik az meg mindig csak az Oroszorszag elleni terv resze lehet, es az elso napjatol kezdve csak azt lesi, hogy hogyan okozhat kart a Nyugatnak. Ha fizikailag nem volt fegyvere ra, akkor online trollkodas, es politika felkavarasa volt a teriteken.
  - Regi orosz szokas szerint a politikai elorejutas kulcsa az nem a hozzaertes, hanem a loyalitas. Ha valakinek onallo ertelmes gondolata van, az Putyinra nezve veszelyes, es rovid uton el lett tavolitva. Ennek az eredmenyet sokszor lattuk mar, bologato-janosokkal lett korbeveve szoval Putyinnak nincsen realis kepe sem az orszag allapotarol, sem a vilagrol.
  - Putyin oregszik. Es ahogy oregedo elmeknel gyakori, a korabbi paranoiak es mentalis problemak (es senki sem mentalisan tokeletes) felerosodnek, neha extrem mertekben.

  Ezen felul nekem gyanus, hogy a belpolitikajahoz is koze lehet. A fentiekkel ellentetben ez csak az en feltetelezesem, de ha a sajat poziciojat veszelyben erzi, gondolhatta ugy hogy egy haboru majd megerositi az uralmat...
 • Agyturbinikusz #13
  Az emberi hülyeség ami valójában pusztít, nem kicsit.
 • kvp #12
  "Azt ugye tudod, ha ballisztikus vagy hiperszonikus rakéták repülnének orosz nagyvárosok felé, az a világ végét jelentené"

  Igen, ezzel szinte mindenki tisztaban van. Ezert zavarta Putyint az, hogy Lengyelorszagba es Romaniaba telepitettek beloluk joparat. A romanokat persze meg anno hivatalosan az Iran elleni vedekezesre.

  Plusz az eredeti vedelmi funkciojukban is az orosz fejlesztesu szarazfoldi telepitesu tamado raketak nagyreszet semlegesiteni tudjak (elvileg), mar az inditas utan nemsokkal. Ezzel gyakorlatilag meggyengitve az orosz nuklearis elrettentest. Innen indulhatott, amiert Ukrajnaval is csobe tudtak huzni az oroszokat, az ukran NATO/EU csatlakozast probaltak valahogy megelozni. Mar a Krim megszallasa is a NATO bazis letrehozasanak megakadalyozasa miatt tortent.