Gyurkity Péter

Két méretes vízivilágra bukkantak

A csillagászok több űrteleszkóp bevonásával igazolták, hogy ezek felszínét víz borítja.

A Naprendszeren kívüli bolygók kutatása területén legutóbb arról írtunk, hogy szén-dioxidra bukkant a James Webb, évekkel ezelőtt azonban már az is egyértelművé vált, hogy sokkal több exoplanétán van jelen a víz, mint azt korábban gondoltuk. Most egy érdekes párosról kaptunk izgalmas eredményeket, amelyek szintén komoly mennyiségű víz jelenlétére utalnak.

A Montreali Egyetem kutatói tették közzé a napokban saját munkájuk legfontosabb eredményeit, amelyek egy tőlünk mintegy 218 fényévre lévő csillag két kísérőjét mutatják meg nekünk. Egészen pontosan a Kepler-138c és a Kepler-138d fontosabb jellemzőiről van szó, amelyekről korábban azt gondolták, hogy szilárd (és száraz) felszínnel rendelkeznek, méretüknél fogva pedig leginkább a szuperföldek kategóriájába sorolhatók. Az eredetileg az azóta elbúcsúztatott Kepler segítségével visszaigazolt égitesteket most a Hubble és a szintén visszavonultatott Spitzer bevonásával vették közelebbről szemügyre, hogy felmérjék azok pontosabb összetételét.


A szakemberek számára gyorsan egyértelművé vált, hogy az összetétel jelentős részét a víz teszi ki, vagyis a két bolygó felszínét ez borítja. Teljes bizonyossággal még nem győződtek meg erről, tekintettel azonban arra, hogy mindkét bolygó a Föld méretének háromszorosát teszi ki, tömegük pedig eközben csak kétszer nagyobb, a sűrűség jóval szerényebb a korábban gondoltnál. Legalább ilyen érdekes, hogy a páros két tagja ennyire hasonlít egymásra, a fenti eredmény pedig azt sugallja, hogy nagyjából 50 százalék állhat a hidrogénnél és héliumnál nehezebb, ám a szilárd kőzetnél könnyebb anyagból, így a víz komoly lehetőségként merül fel. A légköri hőmérséklet azonban valószínűleg a víz forráspontja felett lehet, vagyis ez utóbbi leginkább sűrű gőzként írható le.

A rendszeren belül már visszaigazoltak egy harmadik példányt, amely a Mars méretéhez fogható, csillagát 10-14 nap alatt kerülve meg. Egy negyedik kísérő is jelen lehet, szintén folyékony vízzel, még kisebb méretben, a Kepler adatbázisában azonban számos további érdekességre bukkanhatnak majd a következő években.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!