Gyurkity Péter

Képet lőtt egy exobolygóról a James Webb

Az új űrteleszkóp először kapott lencsevégre planétát, ez továbbra is bonyolult feladat.

A nemrég útnak indult Webb kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy szén-dioxidra bukkant a kutatók számára nagyon fontos eszköz, amelytől az elkövetkező években sokat várnak. Most egy exobolygón volt a soron, erről készült közvetlen felvétel, ami szintén komoly előrelépés.

A NASA által közzétett bejelentés alapján a HIP 65426 b névre keresztelt gázóriásról van szó, amely természetesen nem rendelkezik szilárd felszínnel. Ez egyben azt is jelenti, hogy az élet nincs jelen a planétán, viszont számunkra mindenképpen fontos, hogy közvetlen úton készült felvételt vehetünk a kezünkbe. Ezt ugyan egyéb eszközök, így például a Chilében üzemelő Very Large Telescope segítségével korábban, a 2017-es eredeti beazonosítást követően is megpróbálták, akkor azonban az eredmény a földi légkör zavaró hatása miatt nem lehetett ennyire részletes. A Webb hosszabb hullámhosszon, a Near-Infrared Camera (NIRCam) és a Mid-Infrared Instrument (MIRI) révén vette szemügyre a bolygót, kiszűrve az ottani csillag fényét.


A bolygó kapcsán mindenképpen fontos megemlíteni, hogy az a Jupiter tömegének 12-szeresével bír, kora viszont mindössze 15-20 millió évre tehető, tehát egy nagyon fiatal példányról van szó. További részlet, hogy nagyon távol kering saját csillagától, a közöttük lévő távolság a Föld és a Nap közötti intervallum 100-szorosára tehető, viszont mivel maga a bolygó nagyjából 10 ezerszer haloványabb csillagánál, annak megpillantása rendkívül nehéz feladatot jelent. Maga a terület is nagy kihívás, korábban ugyan a Hubble révén is próbálkoztak a közvetlen képalkotással, ehhez azonban különböző trükkökre volt szükség, hogy nagyjából elfogadható végeredményt kapjunk.

A 10 milliárd dollárt felemésztő űrteleszkóp az elkövetkező hónapokban további felvételekkel kápráztathat el minket, remélhetőleg nem lesz gond a további üzemeléssel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #6
    Es meselj, miert zavar ez teged? Es miert kene a magyar nyelvnek hozzad alkalmazkodni, csak mert neked nem tetszik, pedig a rajtad kivuli magyar vilagon ez egy szeles korben hasznalt kifejezes-forma?
  • ostoros #5
    Ő... Nem, nem igazán. Persze angolból lett ez a kifejezés leferdítve, de elég bután hangzik attól még.
  • Sequoyah #4
    Marmint hogy kepet lott? Ez teljesen jo magyar hasznalat, nem csak mostanaban, hanem kb miota fotozunk.
    Ahogy angolban is ugy mondjak, nyelvtanilag teljesen szabalyosan, hogy "shoot a picture"
  • bmw #3
    Mi az, hogy lőtt....
    Nem tud lőni...
    Vicc ez szóhasználat mostanában..
  • Sequoyah #2
    Ikercsillag es csillag-bolygo paros kozott csak a tomeg a kulonbseg. Ha a tomegarany 1:1 akkor ikercsillag, ha 1:300.000 akkor csillag-bolygo.
    A ketto kozott pedig a hatart ott huztak meg, ahol beindul a fuzio a sajat tomeg miatt.
    Minden bolygo technikailag egy "elvetelt" csillag, mert nem volt eleg nagy a tomege.

    Egyebkent nagyjabol a Jupiter tomegenek ~90x-ese szukseges a fuzio beindulasahoz. Es bar a korulmenyek fuggvenyeben (pl pontos osszetetel) ez ingadozhat, a 12x-es Jupiter tomeg mindenkeppen keves hozza. Szoval ez tovabbra is egy bolygo.
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2022.09.13. 16:48:16