Gyurkity Péter

Sokkal több exobolygón van jelen a víz

A jelenleg ismert példányok egyharmadán lehet víz, eltérő halmazállapotokban.

Az exobolygászat elindulása, gyakorlatilag a kilencvenes évek eleje óta, még jobban foglalkoztatja a kutatókat a kérdés, hogy mekkora eséllyel bukkanhatunk az élet nyomaira ezen távoli planétákon. Most csillagászok egy csoportja kidolgozta saját modelljét, amely alapvetően két adatra építve jelzi számunkra az ismert bolygók összetételét.

A Bostonban megrendezett Goldschmidt-konferencián ismertették a munka eddigi eredményeit, amelynek révén mi is betekinthetünk az érdekes következtetésekbe. Elmondták, hogy a Kepler-űrtávcső és a Gaia-küldetés adatait használták fel, ezáltal pedig nagyjából 4 ezer exobolygót vizsgáltak meg, ezeket 2 főbb csoportba osztva. Az egyikbe a Földhöz képest másfélszer nagyobb planétákat sorolták, míg a másikba azon példányok kerültek, amelyek a Földnél két és félszer nagyobbak (a sugaruk alapján). A méret és a tömeg alapján alkották meg az új modellt, amely azt jelezte, hogy előbbi csoport tagjai jellemzően szilárd felszínnel rendelkeznek, a Földnél ötször nagyobb tömeggel, míg utóbbi kategóriában nagyon sok a vízivilág, tízszer nagyobb tömeggel, amelyek akár 50 százalékban vizet tartalmazhatnak.

A csoport vezetője nagyon meglepőnek és értékesnek tartja az eredményt, ez ugyanis arra utal, hogy a víz nagyon sok világon van jelen, bár a halmazállapot nem mindig ugyanaz. A Földnél nagyobb bolygók akár 35 százaléka is tartalmazhat vizet, itt azonban a felszíni hőmérséklet 200 és 500 Celsius-fok között mozog, tehát sok esetben egy vízgőzben gazdag légkörről beszélhetünk, amely alatt a folyékony vízből álló réteg helyezkedik el, és csak ez alatt bukkanhatunk rá a szilárd magra. A modell jól megmutatja a kompozíciót, mégpedig a ma ismert adatokra és tudásanyagra támaszkodva, bár ezt még a későbbiekben további finomíthatjuk, ahogy a TESS-küldetés további adatokat szolgáltat majd számos exobolygóról.

Belátható időn belül a légkört is megvizsgálhatjuk majd, mégpedig számos eltérő exobolygó esetében, ehhez azonban további eszközökre lesz szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • overseer-7 #14
  De a Higgs térhajtómű jogaival még nem rendelkeznek.

  Elvileg ha lehet módosítani egy rövid időre az anyag tömegét.. amit elméletileg meg lehet tenni. Feltéve..ha nem tartós a módosulás..és a kvantum mechanikával összhangban történik.

  Akkor lehet utazni a térben, akár az űrben is.. pusztán úgy, hogy energiát közvetlen mozgási impulzussá alakítunk egy gép segítségével.
 • Nos #13
  Az a baj, hogy a Paramount Pictures megkapta a StarTrek jogokat es egyelore nem is akarja eladni. Szoval amig naluk van az ST liszensz, addig csak a mozifilmjeikben lehet hasznalni a Voyager hajtomuvere epulo technologiakat.
 • dyra #12
  térhajtómű kell! Antianyag reaktorral és a fedélzetre feltétlen kell replikátor. De az ide a földre is jó lenne. A Star-Trekben én is láttam ott barón működött!
 • VolJin #11
  Térhajtómű?
  Szerintem olcsóbb lenne szólni a Harry Potternek, hogy tanítsa meg az űrhajósokat hopponálni.

  És az már globális felmelegiccse ellen is bevethető lenne, nem csak űrmeghódíccsára.
 • overseer-7 #10
  exobolygószat?.. az előbbi jobban hangzik.

 • Kissssss0 #9
  exobolygászat... nem vagyok nyelvtan náci de ezen már nekem is megakadt a szemem.
 • Cyberdog #8
  Ha jól tudom, a Vénusz felső hűvösebb légkörében is mutattak ki vizet, pára formájában. Egyes kutatók szerint elméletben ott is lehetséges az élet, de mikrobiális szinten. Ha így is lenne az inkább tudományos szenzáció lenne, bizonyítva azt, hogy az élet a legextrémebb környezetekben is létre tud jönni és a Vénusznál keresve sem találnánk jobb jelöltet az "igen extrém környezet" címre a naprendszerben.

  Na jó ez nem igaz... Sok jelöltet találunk még...

  Vissza a cikk eredeti témájára... Csak a naprendszerünkben számos planéta és hold és kisbolygó törpebolygó van, ahol víz található valamilyen formában.

  A Merkúr naptól védett krátereinek mélyén fagyott formában. A Vénusz felső légrétegeiben, pára formájában,,, még a holdunkon is van fagyott vízjég, vagy a Marson fagyott formában és mint legutóbb kiderült folyékony formában egy jégalatti tóként s még lehetne sorolni.... ha csak azt nézzük, hogy a naprendszerünkben hány helyen található, akkor a cikkben ez a hír nem is annyira meglepő.
  Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2018.08.22. 19:49:55
 • Irasidus #7
  A halmazállapot nem csak a hőmérséklettől függ, hanem a nyomástól is. Lehet több száz fokos jég, és víz is.
 • Macropus Rufus #6
  Sztem felesleges eletre gondolni ezeken a bolygokon. A viz nem folyekony formaban van jelen. A bolygok rendkivul forrok, a viz goz formajaban van jelen az atmoszfera felsobb retegeiben, esetleg ha kozet bolygorol vam szo akkor a kozetek koze zarva. Ez meg ugyan nem zarja ki a mikrobialis elet lehetoseget, de ennek velhetoen nagyon pici a lehetosege. Meg mondjuk ki a fenet erdekel? Tudomanyos szempontbol jelentos lenne, de amugy nem sokat szamitana neku k.
 • Irasidus #5
  "Amit te írsz, az vegytiszta bullshit. Értéktelen fröcsögés és böfögés."

  Elfelejtetted leírni, hogy miért is böfögés, és fröcsögés? Ja, hogy te nem warp-drivról írtál! Oh... Akkor elárulod, hogy ugyan tulajdonképpen mire gondolsz, aminek, idézlek "már elméleti megközelítésbe került a megvalósíthatósága"? Vagy titok, és jönnek érted, ha elárulod? Amúgy, csak finoman jelezném akkor szólalok meg, amikor akarok... Törődj bele.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.08.22. 18:43:42