Gyurkity Péter

Épül a legnagyobb rádióteleszkóp

Ausztráliában indulnak el a munkálatok, két helyszín dolgozik majd közösen a jobb eredményekért.

A rádióteleszkópok munkája visszatérő témának számít oldalunkon, idén legutóbb arról írtunk, hogy egy méretes kínai megoldás bukkant érdekes jelekre. Most azt jelentették be, hogy elindul az eddigi legnagyobb helyszín kiépítése, amely egy társával közösen dolgozik majd.

A napokban az SKA Organization jelentette be egy rövid Twitter-bejegyzésben, hogy megkötötték a megállapodást a Wajarri-közösséggel, ennek eredményeként végre elindulhatnak a tulajdonképpeni munkálatok a távoli helyszínen, néhány éven belül pedig felépülhet a hatalmas egység, amely a Square Kilometer Array nevet kapta meg. Ez tulajdonképpen csak az ausztráliai komponenst jelenti, amely az SKA-Low jelzéssel kezdi majd meg munkáját, miközben Dél-Afrikában az SKA-Mid járul majd hozzá saját megfigyeléseivel a még részletesebb eredményhez. Nevüknek megfelelően előbbi az alacsony, utóbbi pedig a közepes frekvenciákon dolgozik majd, az eddigieknél gyorsabban feltérképezve az Univerzumot.

A most bejelentett projekt az SKA Organization és az ausztrál Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) közös kezdeményezéseként indul el, ennek eredeti ötletét még 1991-ben vetették fel. A munkálatok befejezése után elinduló tudományos kutatások az Univerzum korai időszakát, az első csillagok keletkezését célozzák majd meg, de ugyanígy figyelmet fordítanak majd a sötét energia, az Univerzum tágulása, valamint a földönkívüli élet témájának, bár ez utóbbi kapcsán rögtön megjegyzik, hogy a nem kellően nagy felbontás miatt csak a hozzánk közelebbi, alig néhány tucat fényévnyire lévő bolygókat vizsgálnák csak meg.

Az építkezés a tervek szerint 2028-ban fejeződik majd be, onnantól kezdve viszont érdekes eredményeket és komoly áttöréseket várhatunk a rádióteleszkópok területén belül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!