23
  • Agyturbinikusz
    #23
    Analógia mint fogalom, ismert-e kendnek? Sebaj látom nem nagyon....?
  • Kelta
    #22
    Mondjuk ez itt fúzió, de sebaj :)
  • Kelta
    #21
    Még, de halad a kutatás--
  • UUUU
    #20
    Nem kell semmiféle lézer, hiszen ott a kovakő.
  • Agyturbinikusz
    #19
    Meg is válaszolta a saját kérdését, itt is merőben más módon lesz megoldva, nem a gravitáció tartja össze, hanem mágneses tér...
  • Sequoyah
    #18
    Es nincs is sok koze a fold belsejeben torteno maghasadasnak ahhoz ahogy az eromuvekben mukodik. Nem a fold magjaban levo folyamatot masoltuk le, hanem meroben mas modon lett megoldva.
  • Agyturbinikusz
    #17
    És a maghasadas csak a föld magjában mehet végbe biztonsággal.
    Tudod arról szól a tudományos kutatás... értelem szerint kiegészíteni.
  • Sequoyah
    #16
    A tobb trillio pelda egytol egyik KZIAROLAG azert mukodik, mert a sajat csillagaszati tomeguk tartja stabilan a fuziot. A kis merettel pont azt a gravitaciot veszited el ami miatt ez mindenhol mashol mukodik.

    Pontosan 0 olyan peldat lattunk ahol csillagnyi tomeg nelkul fennatrhato fuzio jott volna letre.
  • Sequoyah
    #15
    A lezernek is energia kell, es egyaltalan nem trivialis hogy ez pozitiv energiamerleggel lehetseges.

    Nyilvan a tudosok kiszamoltak es bele sem kezdtek volna ha mar elvben lehetetlen lett volna, de egy laikus szamara ez egy jogos kerdes.
  • Agyturbinikusz
    #14
    Nincs erre szükség, a kerék is egy felesleges úri huncutság. Kérem a barlangba vissza fáradni és várni a világ végét, miközben imákat mormolnak.
  • Jawarider
    #13
    Ha ide bejön akkor Lölő megveszi
  • NEXUS6
    #12
    Nem sok jóval kecsegtet az a csillagászati példa, hogy a legkisebb fúzióra már képes M osztályú vörös törpék általában erős fler tevékenységet is mutatnak, a nap kitöréseinek akár 10 000 szeresét is produkálva.
  • t_robert
    #11
    Hát végül is több trillió példát látunk rá, hogy lehetséges stabil fúziós folyamatot fenntartani. Ezt teszik a csillagok évmilliárdok óta. Már csak ki kéne találni kis méretben a mi eszközeinkkel... :) Amúgy a rövid folyamat már jól megy vagy 70 éve. Úgy hívják, hogy hidrogén bomba... :)
  • t_robert
    #10
    Na ezért is nem működött a dolog eddig igazán. Kísérleteztek már tokamak rendszerű eszközökkel a 60-as években is. Csak hiányzottak akkor még a plazma megtartásához a szupravezető mágnesek. Nem voltak olyan gyors szenzorok amelyek valós időben képesek voltak érzékelni az állapotokat. Illetve nem léteztek olyan gyors számítógépek még amelyekkel hatékonyan lehetett volna vezérelni a folyamatokat és elemezni az adatokat. Mostanra jutott el a világ a szükséges megfelelő eszközökhőz. Már csak azt kéne kitalálni, hogy pontosan hogyan és milyen módon kéne megvalósítani egy hatékony fúziós eszközt, ami stabil és termeli az energiát nem pedig falja. :)
    Ha elkészül végre az ITER 2-es akkor elindui rá egy nemzetközi 20 éves kutatási projekt, aminek célja a megfelelő eljárás kidolgozása. Majd épülne az ismeretek alapján egy kisebb pár MW-os demo erőmű további kísérletekre 10 évre, ami már energiát termel még ha keveset is. Aztán ha beválik neki állhatnak sorozatban építeni a sok ezer megawattos fúziós erőműveket. Vagy kiderül ezen az úton nem lehet működő fúziós erőművet építeni. És az is kiderül, hogy elbasztak 80-90 évet. Bár az is eredmény, ha valamiről tudják úgy nem működik.... :)
  • asgh
    #9
    A fúzió stabilan tartása műszaki probléma, így az nem kérdés, hogy egyáltalán meg lehet-e csinálni, hanem "csak" az, hogy sikerül-e olyan technológiát kifejleszteni, amivel megéri.
  • Kryon
    #8
    Pont erre lenne jó a lézer-fúzió. Ott semmit sem kell stabilan fenntartani.
  • subertus
    #7
    Ha így van, és amikor már senki se akar vele próbálkozni, akkor abbahagyják a kísérleteket. Erre az esély kb 0,000000000000000000 százaléknyi
  • Macropus Rufus
    #6
    nem értek a lovakhoz ezért mint laikus kérdezem: mi van akkor ha fúziót nem is lehet stabilan fent tartani olyan körülmények között amiket mi itt a Földön tudunk létrehozni?
    Értem ez alatt: vagy egy min. Nap méretű és tömegű valamivel teszed vagy felejtsd el, mert úgy sem fog megfelelően működni. Tudjátok: ami nagyban megy az nem biztos, hogy kicsiben is fog és fordítva.
  • Caro
    #5
    Fúzió szobahőmérsékleten is van, ki lehet számolni a reakciórátáját... én olyan 1 atom/1 milliárd évre tippelnék egy vödör vízben, de biztosan nem nulla :) Pár nagyságrendet persze lehet hogy tévedek :D

    Fogalmazzunk pontosan. Nem a fúzió, hanem a plazma fenntartásáról van szó. De itt is fontos a hőmérséklet, mert pl. egy fénycsőben évekig is fenn lehet tartani, de fúzió abban sem lesz sokkal több.

    Ezt találtam gyors kereséssel:
    http://fusion.bsc.es/index.php/2017/07/14/china-achieves-the-worlds-longest-high-confinement-fusion-discharge/
    Kína, EAST tokamak, 100 másodperc, 3-4 keV.

    Én egyébként úgy tudtam, hogy a Franciaországban található Tore Supra-ban csinálták eddig a leghosszabb plazmát, de most nem találok rá konkrét adatot.
  • kvp
    #4
    A Lawrence Livermore fele megoldas impulzus alapu, tehat 20 usec-es pulzussal gyujtanak, majd egy menetben el is egetik a teljes uzemanyagot. Ez inkabb egy kis fuzios robbanas, ami tobb uzemanyaggal tiszta fuzios bombakhoz is felhasznalhato lenne. Es mellekesen netto pozitiv az energiamerlege, tehat tobb energia jon ki mint amennyi bement. Ez meg 40-50% koruli hasznositasi hatekonysag eseten is megerne.

    A tokamak es a stellarator (mindketto elektromagneses confinement alapu, csak mas plazma utvonallal) rendszerek viszont folyamatosan fenn akarjak tartani a fuziot, ami nehez a plazma instabilitasa miatt.

    Szerintem meg mukodo megoldas lehet a Bussard fele polywell megoldas vagy egy Farnsworth-Bussard fele, linear electrodynamic confinement rendszer (modern szupravezeto magnesekkel), ez utobbit nem nagyon kutatjak, pedig az elmelet a 60-as evekbol szarmazik. Mondjuk lehet az a legnagyobb baja, hogy csak tricium-tricium reakciokkal lenne biztosan nyereseges, de talan mukodhetne deuterium uzemanyaggal is litium-os breeder modban.
    Utoljára szerkesztette: kvp, 2021.09.06. 20:36:07
  • t_robert
    #3
    Egy Wendelstein 7-X nevű kisérleti berendezéssel a Max Planck Plazmafizikai Intézetben egy nem tokamak rendszerű hanem úgy nevezett sztellarátor berendezéssel.
  • t_robert
    #2
    Na igen komoly elvárás egy használható fúziós rektor esetében, hogy több energiát adjon, mint ami kell a folyamat elindítására és fenntartására. :) Na és az se árt, ha viszonylag stabil folyamatot lehet elérni, nem pedig óránként egy tucatszor újra kell indítani a megszakadó folyamatot. Nem véletlen, hogy még évtizedeket jósolnak mire lesz egy használható fúziós reaktorunk. A lassan tényleg elinduló nemzetközi ITER 2 reaktor esetében már 3-4 perces folyamatokat terveznek kísérletezni és vizsgálni. Amúgy az aktuális rekord ameddig sikerült fenntartani fúziós folyamatot nem 20 másodperc, hanem kb. 100 másodperc. Még valamikor 2018-ban érték el....
  • Kissssss0 #1

    Utoljára szerkesztette: Kissssss0, 2021.09.06. 03:03:12