Gyurkity Péter

Lakható exobolygóra bukkant a TESS

A kisebb csillag körül keringő bolygó ideális zónában tartózkodik.

A TESS névre keresztelt űrtávcső kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy az új eszköz segítségével egy meglehetősen érdekes példányra találtak a szakemberek, a frissen visszaigazolt exobolygókból azonban nincs hiány, így gyakorlatilag minden héten megismerhetünk egy újabb példányt. Most ismét arról számoltak be az illetékesek, hogy jól halad a munka, egy ideális bolygóval gazdagodott ugyanis a katalógus.

A hivatalos közleményben, valamint az alább beágyazott videóban egy olyan égitestet látunk, amely egy, hozzánk mintegy 100 fényévre lévő rendszerben kering saját csillaga körül. Maga a csillag a Nap tömegének mintegy 40 százalékával rendelkezik, felszíni hőmérséklete éppen fele annak, és míg a hozzá legközelebb keringő bolygó méretét tekintve csaknem megegyezik a Földdel, ez mindössze 10 nap alatt tesz meg egy teljes kört. A sorrendben második családtag 2,6-szor nagyobb a Földnél, ennek keringési ideje 16 nap, a harmadik példány azonban már a lakható zóna belső peremén tartózkodik, ami lehetőséget ad az élet megjelenésére.


A rendszer kapcsán először egy korábbi hibát kellett kijavítani, amely miatt a csillag jóval nagyobbnak és forróbbnak tűnt, ezt követően azonban egyértelművé vált, hogy az említett bolygó, amely a TOI 700 d nevet kapta meg, akár még lakható is lehet. A NASA JPL szakemberei ehhez hozzátették, hogy a Spitzer-űrtávcső segítségével gyorsan visszaigazolták az adatokat, vagyis az M-típusú törpecsillag harmadik kísérője valóban ideális jelölt. 11 hónapnyi megfigyelés alatt nem láttak nagyobb kitörést (a fényesség hirtelen megnövekedését), ez szintén okot adott a reménykedésre, hiszen így stabilabb körülmények uralkodhatnak a bolygón, a légkör és a felszín megfigyelése pedig könnyebb feladatnak bizonyul majd. Az égitest egyébként alig 37 nap alatt kerüli meg csillagát, ennek felszínét pedig a Föld esetében mért energia nagyjából 86 százaléka éri el, viszont mindhárom bolygó folyamatosan ugyanazon oldalát mutatja a csillag felé, vagyis az időjárási viszonyok drámai módon eltérhetnek az általunk megszokottaktól.

A kutatók egy része egy óceánnal borított bolygót képzel el, a további következtetések levonásához azonban részletes adatokra lesz szükség a felszínt illetően, erre pedig még várnunk kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • t_robert #10
  azért 8 perc alatt még jut idő egy fosásra... :) amúgy úgy tudom a napszél sebessége kisebb, mint a fénysebesség.... a nap környezetében 300-800 Km/sec. a föld körüli átlag 400 km/sec..... tehát látjuk a villanást a megtörténte után 8 perccel marad még időnk párat fosni... úgy 4,5 napig.... :)
 • t_robert #9
  hát tuti, hogy nm rakétát használnak... azzal nehéz 100 fényévre utazni.... :)
 • t_robert #8
  üzenjünk gyorsan az ott lakóknak.
  Panorámás telket vennék stop... úgy kb. fél hektárt stop. kérem az ajánlatokat stop. átutalással fizetek stop... várom szíves válaszukat stop.....
  talán 200 év múlva válaszolnak... :)
 • Nemzsidó #7
  Na mi van? Nem volt pénzetek telket venni a Holdon, most meg az exobolygókat is lehúzzátok, mert az egyikőtök fázna, a másiknak meg melege lenne... és szerintetek nem lehet oda eljutni... ma még... :)
 • Cyberdog #6
  Meg ha jól tudom a napkitörések is olyan hatalmasak lehetnek, hogy ha ilyen történne a mi napunkkal, még bef*sni sem maradna időnk ijedtünkbe.
 • VolJin #5
  A törpe csillagok nem stabilak, mert a magtól a felszínig folyamatos bennük a konvekció, így rendszeresen produkálnak intenzitás növekedést. A kötött keringés a másik buktató...
 • JonasSandor #4
  Ez baromság a napos oldalon meleg lehet állandó világosság a másikon kurva hideg és sötét ebbe mi a jó?
 • barret #3
  Viszont lehet felvenni pénzeket a kutatásra :D Mi kell még?
 • Tinman #2
  100 fényév. A büdös életben ember ide nem teszi a lábát.
 • grebber #1
  Amilyen lassan fejlödik az űrtechno még évtizedekig csak a nézelödés marad nekünk egy deka ilyen bolygón se vetjük meg a lábunkat.

  Nem értem a sok földönkívülieket se akik segítettek minket. Kitenyésztettek és segítettek minket mindenben ,de a legfontosabbat a saját repcsi technológiájukat meg szartak odaadni :( Pedig befosás az milyen lehet mivel ezek már több ezer éve repkednek...