Gyurkity Péter

Összállt a kínai navigációs rendszer

A platform az év közepére készülhet el, a telefonok jó része már támogatja azt.

Az elmúlt években a navigációs rendszerek kapcsán többnyire a GPS-ről írtunk, amely elsőként nyújtott ilyen szolgáltatást a hadsereg, majd pedig a civilek számára. Többször megemlítettük azonban az európai, illetve az orosz riválist, amelyek szintén épülgetnek-szépülgetnek, a kínai rendszer kialakítása azonban most ér a végére, így hamarosan csatasorba állhat a teljes platform, amely várhatóan a harmincas évek közepéig változatlan formában lesz itt jelen.

A Beidou Navigation Satellite System tulajdonképpen 2000-ben mutatkozott be, a teljes hálózat azonban csak most, a jelek szerint az év közepéig alakulhat ki, hogy ezt követően már teljes mértékű szolgáltatással álljon a felhasználók rendelkezésére. Itt az elmúlt években folyamatosan lőtték fel az újabb és újabb műholdakat, kiegészítve ezzel a meglévő példányokat, hírügynökségi jelentés szerint azonban most érnek a sor végére, hiszen a rendszer magját képező eszközök december első felében álltak mind üzembe, az utolsó két műhold pedig 2020 közepéig áll majd pályára, teljessé téve ezzel a platformot.

Amíg tehát az amerikai fél a harmadik generációs GPS-t állítja fokozatosan üzembe, addig a kínai rivális végre szintén elmondhatja magáról, hogy kiépítette a teljes rendszert, ezzel kapcsolatban pedig az illetékesek megjegyezték, hogy a fenti időpontot követően egészen 2035-ig nem számíthatunk komolyabb módosításra, a Beidou tehát nagyjából másfél évtizeden keresztül változatlan formában és összeállításban áll majd rendelkezésre. A támogatással nem lesz gond, hiszen a kínai eredetű okostelefonok jó része már most biztosítja ezt, illetve gőzerővel készül a támogatás bevezetésére és megvalósítására, itt pedig már jelenleg is 120 partnerre támaszkodnak, legalábbis ami a térképszolgáltatást illeti.

A GLONASS után tehát a Beidou is megvalósítja az önálló rendszer rendelkezésre állását, ezt az elkövetkező években az 5G-szolgáltatások, valamint az önvezető autók egészítik majd ki, ahogy ez utóbbiak is egyre szélesebb közönség számára válnak elérhetővé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!