Gyurkity Péter

Könnyebben megtalálhatjuk az életnek otthont adó bolygókat

Erre a következtetésre jutottak a kutatók a csillagok összehasonlítása után.

Az exobolygók kutatása kiemelt területnek számít, itt legutóbb arról számolhattunk be, hogy a szín alapján azonosítanák be ezen planétákat, a könnyebb besorolás érdekében. Szakemberek egy másik csoportja eközben azon dolgozik, hogy egyszerűbben megtaláljuk azon példányokat, amelyek az életnek is otthont adhatnak.

A Cambdridge Egyetem és a Medical Research Council Laboratory of Molecular Biology (MRC LMB) közös munkája során arra a következtetésre jutottak, hogy a Naphoz hasonló példányok nagyobb eséllyel indíthatják be az élet kialakulását az őket körülvevő, szilárd felszínnel rendelkező bolygókon. A magyarázat szerint az ultraibolya-sugárzás a kulcsfontosságú tényező, ez pedig azon csillagok esetében éri el a megfelelő szintet, amelyek a Naphoz hasonló hőmérséklettel rendelkeznek. A sugárzás bizonyos kémiai reakciókat vált ki, ez pedig elvezethet az élet alkotóelemeinek felbukkanásához, ehhez azonban nyilván az is szükséges, hogy az adott bolygó a lakható zónán belül helyezkedjen el, folyékony vízzel a felszínén.

Az MRC LMB kutatói már 2015-ben kiadtak egy tanulmányt, amely szerint a Földbe becsapódó aszteroidák szenet hoztak magukkal, ez pedig reakcióba lépett a légkörben lévő nitrogénnel. Eként jelenhetett meg az egyébként nagyon is mérgező hidrogén-cianid (kéksav), amely eső formájában a felszínre hullott, itt pedig az ultraibolya-sugárzás hatására egyéb elemekkel lépett interakcióba, az RNS alkotóelemeit hozva létre. Laboratóriumi körülmények között igyekeztek megvizsgálni, hogy mekkora sugárzás szükséges ahhoz, hogy meghaladják a sötétben, fény nélkül lejátszódó folyamatokat, így jutottak el végül a fenti következtetéshez. A hűvösebb csillagok ugyanis nem produkálnak elegendő fényt ahhoz, hogy beinduljon ez a gyorsabb folyamat, kivéve, ha erős napkitörések ezt lépésről-lépésre előmozdítják.

A kitűnő jelöltek között sorolják fel a Kepler-452b exobolygót, amelyet korábban is a Föld unokatestvéreként írtak le, itt azonban szükség lesz az új teleszkópokra (James Webb és TESS), hogy további adatokat kapjunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!