Gyurkity Péter

Nincsenek felhők egy exobolygón

Először bukkantak olyan planétára, amely nélkülözi a felhőket.

Alig néhány nappal ezelőtt számoltunk be az Exeter Egyetem közleményéről, amely szerint héliumot mutattak ki egy exobolygó légkörében. Az intézmény illetékesei most egy másik eredményről adtak hírt, amely viszont egy másik bolygóval, illetve a felhők ottani teljes hiányával kapcsolatos.

A bejelentés szerint WASP-96b névre keresztelt planétáról van szó, amely a forró Szaturnuszok családjába tartozik, mivel tömegét tekintve ehhez a szomszédunkhoz hasonlítható, bár méretét illetően még a Jupiternél is nagyobb mintegy 20 százalékkal. A chilei VLT segítségével a kutatók pontosabban megfigyelhették a bolygó saját csillaga előtt való áthaladását, ennek során pedig felvázolták a beérkező fény spektrumát, megállapítva többek között, hogy a bolygó lenyomata nem gyakorolt jelentősebb befolyást arra. Ebből arra következtettek, hogy teljes mértékben hiányoznak a felhők, a légkör maga viszont rendkívül gazdag a nátriumban, amit felhők jelenléte esetén semmiképpen sem tudtak volna ilyen tisztán kimutatni.

Mindkét tényező (a felhők hiánya, valamint a nátrium ilyen tiszta, egyértelmű jelenléte) az első ilyen megfigyelésnek számít ezen a területen, így a bolygót a jövőben fontos összehasonlító alapnak használják majd. Ez az égitest éppen emiatt rendkívül forró, a hőmérséklet az 1000 Celsius-fokot is elérheti. A nátrium jelenléte kapcsán megjegyzik, hogy ez a hetedik legelterjedtebb elem az Univerzumban, korábban úgy gondolták, hogy a gázóriások légköre elsősorban ebből áll, viszont pontos mérések nem álltak rendelkezésre – egészen eddig.

A felhők nélküli légkör arra is kiváló alkalmat nyújt, hogy egyéb molekulák, így például víz, szén-monoxid, illetve szén-dioxid után kutassanak, ehhez a Hubble, majd pedig a James Webb közreműködésére lesz szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PeeTeR #1
    cheater, ban