Gyurkity Péter

Nem fogjuk elérni a Marsot

Erről beszél a NASA volt űrhajósa, míg a Holdra robotokkal térhetünk vissza.

A magáncégek megjelenésével új lendületet nyert az űrkutatás, pontosabban az űrturizmus és a rövidebb utazások területe. A nagy cél a Mars elérése és az ottani megtelepedés, ez azonban a NASA egyik volt űrhajósa szerint a jelenlegi technológiával nem fog összejönni. A feleket ez nem tántorítja el, ők tovább dolgoznak a fejlesztéseken.

Chris Hadfield, aki kanadai űrhajósként vett részt a NASA projektjeiben, a napokban arról beszélt, hogy a jelenleg rendelkezésre álló hajtóművekkel és rakétákkal nem tartja valószínűnek a Mars elérését, mivel ez túlságosan veszélyes és túl hosszú ideig tartana. Ez csak a legvégső esetben valósulhat meg, amennyiben valóban nem áll módunkban egyéb megoldásokat kipróbálni, azt azonban nem fejtette ki, hogy ezen alternatívák pontosan miként is festenének a gyakorlatban. Leszögezte viszont, hogy sem a NASA, sem pedig a SpaceX vagy a Blue Origin platformja nem éri majd el a szomszédos bolygót, legalábbis erre belátható időn belül nem kerül majd sor.

A NASA a maga részéről nemrég a Holdról tett ismét említést, ahová 3 küldetés keretein belül robotokat küldenének. Itt sem űrhajósok utazásáról lenne tehát szó, a robotokkal viszont jobban megértenénk a helyi viszonyokat és további adatokat gyűjtenénk égi kísérőnkről. Más kérdés, hogy eközben komolyan gondolkodnak az emberi részvétellel lebonyolítandó küldetéséken, emellett pedig több másik ország is felvette már saját Hold-expedíciójának elindítását, így akár orosz, kínai, esetleg japán és indiai űrhajósok is elérhetnek ide.

A SpaceX háza táján szintén zajlanak az események, itt a napokban arról számoltak be, hogy a Crew Dragon űrkapszula részletes tesztjére kerítenek sort, a vákuumkamrában ugyanis az űrbéli viszonyokhoz hasonló feltételek mellett próbálhatják ki annak időtállóságát. Az amerikai légierő eközben szerződést kötött a céggel a Falcon Heavy felhasználásáról, ennek értelmében a jövő szeptemberre előrevetített műholdas küldetést már ezen jóval nagyobb típussal hajtanák végre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MZperX75 #69
    Egyszerű fizika,anyag =időtükrökbe zárt fény 1 elemi részecskében kb 2-300 ezer időforrás van ,időtükrök látszólagos anyagot hoznak létre ,csak egy jó kis káprázat.
    Van jobb csavaros időforrás és van bal csavaros ,anyagi világ-apagi világ(anyag antianyag)
    Nem létezik sötét anyag,vagy sötét energia,csak sötét emberek.
    Minden "anyag " a létét kisugározza, léthullámmal az az ismertebb nevén gravitációs hullámmal.
    Az antianyag is sugározza,és a sima anyag is ,tudósok ennek a hatását mérik az univerzumban,de az anyagát nem találják,ezért lüke módon elnevezték sötét anyagnak.
    Az univerzum ultra nagy órajelen működik,létezésünk periódusonként jön létre,időben elcsúszva,a többi dimenziótól ,mint a népmesékben ,egyszer volt hol nem volt,mikor mi létezünk antianyag nem létezik,mikor az antianyag létezik, akkor mi nem létezünk,illetve 3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,......32 dimenzió illetve 32 tükör dimenzió,egyszerre csak mindig 1 létezik,csak egy kicsit nagy az órajelen pörög, olyan nagyon,hogy felfogni is elég nehéz.Ezért antianyag világban pedig talán minket keresnek :)
    jobb csavaros és bal csavaros világ(anyag) találkozik szétesik az időtükör,és benne lévő a fény kijön. Bár érteném én is.....pici alapom van már ,azt értem ,hogy semmit sem értek még.
  • fonak #68
    Jó anyagot nyomhatsz :)
  • MZperX75 #67
    "Anyag és antianyag ütköztetéssel lehet jó energiamennyiséget nyerni, de kérdés, hogyan tárolod az antianyagot, viszonylag kis energia befektetéssel viszonylag kis méretű eszközzel (ami nagyon erős mágneses teret generál - mondjuk antiprotonok tárolására)?"

    Szerintem azt nem kell tárolni,annyit kell áthozni az antianyagvilágból,amennyire épp szükség van,a természetben néhány állat használja az antianyag anyag felszabadításából felszabaduló "fényt" antianyagrobbanást. Például a pisztoly rák,antianyag puskával lövi le áldozatát,gyors lefolyású vákum buborékot hoz létre ami egy kis csúszást csinál a téridőben és antianyag szivárog át a mi világunkba persze csak néhány atom,de itteni anyaggal "egyesülnek" majd kitörlődnek a létezésből,az anyagból kiszabadítva a fényt ,(energiát)hoz létre....Legalább is én ezt tanultam erről.
  • defiant9 #65
    "Most kezdjük csak megérteni a Higgs tér és a tömeg közötti kapcsolatot.
    Nemsokára manipulálni is képesek leszünk.."

    Én látom ugyan a vázolt módszerben az eleganciát. Azonban. Gondolj csak bele. Adott egy tömeged ami mozog egy irányba adott impulzussal. Tegyük fel tudod is manipulálni a tömeget menet közben(lehet ekkor egy egzotikus részecske átalakulás is végbe megy). Az univerzum miért ne tehetné meg hogy ilyenkor tarja az m*v-t? Ennek mi lesz a következménye ha növeled a tömeget akkor az le fog lassulni, ha csökkented akkor pedig felgyorsul. Ergo nem teremtettél egy deka impulzust sem a manipulációval...
    Egyébként ma is tudod manipulálni a tömeget. Ha pl egy atomot gerjesztesz akkor kicsit nagyobb lesz az energiatartalma emiatt tömege is, az m*v szorzat ettől még marad. (természtesen az atom eredeti tömegéhez képest rendkívül kicsi a növekmény)
  • defiant9 #64
    "Miért is nulla? A fűtött lap fotonokat sugároz. Valóban, minden irányban. De ha az egyik felére teszek egy tükröt (vagy leszigetelem, mindegy), akkor eredőben hidegebb lesz az az oldal."

    Egyik irányba létrejön m*v impulzus akkor a másik irányba is csak m*v impulzust kapsz. A teljes rendszer impulzusa ugyanakkora lesz minden időpillanatban. Az hogy az ellen impulzus komponenst egy foton hordozza vagy ionizált gáz vagy szénhidrogén molekulák az másodlagos. Erre utaltam amikor azt írtam hogy nem termelhető. A Higgs-es módszer viszont azt sugallta hogy helyben kis kör ciklussal ki lehet trükközni az univerzumot és úgy jönne létre az impulzus hogy közben semmit nem kellett ellenkező irányba kidobnom. Na ez ami sértené az impulzus megmaradás tételét, emiatt szerintem rendkívül valószínűtlen. Nincs más módszer minthogy vagy tömeget kell kidobni hátrafelé vagy be kell fogni m*v impulzussal rendelkező részecskéket. Azzal egyetértek hogy a nyugalmi tömeg megléte nem feltétel.
  • Caro #62
    Miért is nulla? A fűtött lap fotonokat sugároz. Valóban, minden irányban. De ha az egyik felére teszek egy tükröt (vagy leszigetelem, mindegy), akkor eredőben hidegebb lesz az az oldal.

    A kisgárzott termikus teljesítmény felületre vetítve: sigma * T^4. Ha az egyik oldal hidegebb, mint a másik, akkor más lesz a kisugárzott energia mennyisége.
    A kisugárzott energia pedig E/c impulzust visz magával. Ha ez nem azonos a két irányba, akkor eredő erő keletkezik. Nem kell hozzá létrehozni semmilyen anyagi részecskét. (De a meghajtási hatásfoka épp akkora, mintha azt tennénk)

    Lehetne ez egy lézer is, egy mikrohullámú adó, teljesen mindegy. Anyag kidobása nélkül E/c a határ, igazából anyaggal is, csak akkor bele kell számolni az anyag nyugalmi tömegét is.

    Higgs-ből meg majd akkor lehet, ha valaki megcsinálja, tudtommal egyelőre nincs elmélet erre.
  • defiant9 #61
    " ha adsz nekem végtelen enerigát, én adok neked végtelen impulzust, elég egy lapot felfűteni"
    Az eredő impulzusvektor amit létrehoztál az 0, ellentéteben a lentebb vázolt Higgs tömeg variálós módszerrel(amire reagáltam). Energiából persze tudsz anyagot előállítani és hátrafelé kidobni, csakhogy az energia az tömeg. Tehát végülis továbbra sem csinálsz mást minthogy a magaddal vitt kiinduló tömeget dobálod ki, amit akár foton formájában is megtehetsz(vagy visszafelé befoghatod a napból érkező fotonok impulzusát vitorlával). Olyat az univerzum nem tud hogy energia felhasználásával egy adott irányba mutató eredő impulzust hoz létre.
  • KZM #60
    De hát az "a Marsi" egy tudományos értekezés volt, amiben ott a válasz:
    relevegővel és rekrumplival kell túlélni! Esetleg recsokival, ha elég fejlett a rerendszer.
    Ugye.....?


    Utoljára szerkesztette: KZM, 2018.06.29. 08:48:38
  • Caro #59
    Pontosan, rakétáknál nincs más járható út. Ha nincs mire "támaszkodni". Legalábbis eddig nem fedeztünk fel semmi olyat, amivel pusztán energiából több impulzust létre lehetne hozni, mint ha foton meghajtást alkalmaznánk.

    Ezért csillagközi utazásoknál ez nem is lesz járható út. Az egyetlen járható út, hogy nem rakétát építünk, hanem a hajtóanyagot (és ezzel az energiát és az impulzust) valahogyan a Földről juttatjuk el az űrhajóra. Lézerrel, részecskesugárral, mindegy, de ez így járható.

    A magával cipelt hajtóanyag járhatatlan nagyobb sebességek elérésére. Az egyedül antianyaggal vagy fekete lyukkal lenne lehetséges.
  • Caro #58
    Sugárzással lehet csak hőt leadni. Emlékszel?
    https://sg.hu/forum/tema/1515828021
    :)