Gyurkity Péter

Új emberfaj jöhet létre a Marson

Azt azonban még nem tudjuk, hogy a terhességgel akadnak-e majd problémák.

A Mars és az űrkutatás kapcsán manapság leginkább arról olvashatunk, hogy Elon Musk cége, a NASA, valamint hosszabb távon egyéb országok is érdeklődnek a vörös bolygó, annak helyszíni vizsgálata, valamint az esetleges kolonizálás iránt. Eközben azonban egyesek már a kolónia fenntartásának kérdésével is foglalkoznak.

Egy most közzétett tanulmányban arra figyelmeztetnek, hogy számos veszély leselkedhet az újdonsült telepesekre, akik egy kisebb közösség tagjaiként élnék életüket a Marson. Ők valószínűleg nem szerelemből választanak majd párt maguknak, itt ugyanis a biológiai szempontok szerinti kiválasztásnak nagyobb szerep juthat, az eltérő körülmények, valamint az esetleges genetikai manipuláció révén pedig egy új emberfaj is létrejöhet a szomszédos bolygón. Komoly kérdésként vetődik fel, hogy miként menne végbe a terhesség, valamint a világra jövetel, hiszen erről egyelőre semmilyen adatunk nincs.

Azt jól tudjuk, hogy még a tökéletesen egészséges egyedeket is megviseli a hosszabb űrutazás, elsősorban a mikrogravitációs környezet miatt. A Marson a gravitáció mindössze harmada annak, amit saját bolygónkon megszoktunk, így nem tudjuk, hogy a terhesség egyáltalán lezajlódhat-e komolyabb gondok nélkül. A közösség egyes tagjai valószínűleg genetikai okokból lesznek kénytelenek lemondani az utódokról, de az is felmerül, hogy genetikai módosítással igyekeznek majd javítani az utódok túlélési esélyeit, ami viszont hosszabb távon elvezethet az említett új faj megjelenéséhez.

Ettől persze még messze vagyunk, de érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a Fehér Ház jelenleg a bürokratikus akadályok lebontásán dolgozik, hogy Elon Musk, Jeff Bezos, valamint a hozzájuk hasonló további milliárdosok minél könnyebben elérjék céljaikat az űrkutatás területén. Elsősorban attól tartanak, hogy Kína itt megelőzheti az USA-t, ezt pedig a magáncégek erősebb támogatásával kerülnék el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!