Gyurkity Péter

Kanyonokra bukkantak az Antarktiszon

Ezek pedig felgyorsíthatják a jég olvadását és a tengerszint emelkedését.

Azt már jó ideje tudjuk, hogy az Antarktisz komoly szerepet játszhat a tengerszint emelkedésében, amennyiben a kedvezőtlen trend folytatódik. Egy nemzetközi csapat most ismét a klímaváltozás és a jég olvadásának problematikájával kapcsolatban szolgáltatott újabb részleteket, mégpedig a topográfia területén.

A brit, dán, holland és norvég szakemberekből álló csoport a napokban tette közzé tanulmányának főbb eredményeit a Geophysical Research Letters oldalán. Eszerint a keleti és nyugati részre osztott jégtakaró választóvonala mentén 3 nagyobb kanyonra bukkantak, amelyek jelenléte azért fontos tudnivaló, mert ezek elvezetik a tenger irányába az olvadó jeget, a két rész találkozásánál. Következtetésük szerint amennyiben az olvadási folyamat folytatódik, ezen kanyonok révén a jég még gyorsabban juthat el a tengerhez, ami felgyorsíthatja a trendet, mivel a korábban becslésekben és előrejelzésekben nem számoltak ezek létezésével.

A rendelkezésünkre álló előrejelzések szerint a jégtakaró olvadása, annak elvékonyodása az elkövetkező évtizedekben is folytatódni fog, ennek eredményeit már jól láthatjuk a terület szélein. A tömeg változásával fontosabbá válhat a kanyonok szerepe, ezek egyre több jeget (vizet) vezethetnek el a tengerhez, ami pedig visszahathat a jégtakaró gyengülésének folyamatára, még tovább gyorsítva azt, és egyben hozzájárulva a tengerszint emelkedéséhez. A 3 kanyon legnagyobbika 350 kilométer hosszú és mintegy 35 kilométer széles, ez nagyjából a New York és Washington közötti távolság, ami jól jelzi a méreteket.

A mostani eredményeket az Európai Űrügynökség által finanszírozott PolarGAP-projekt révén kaptuk meg, ennek keretében radarral ellátott repülőket indítanak azon területekre, amelyeket műholdakkal jelenleg nem figyelünk meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!