Gyurkity Péter

Közel merészkedett egy elvesztett aszteroida

A méretes objektum előkerült, ráadásul a Földhöz közel száguldva el.

Egy korábban elvesztett aszteroida bukkant fel ismét, amelyet nem sokkal később a Földhöz közeli átsuhanás követett. A pontosan regisztrált példány nem minősül hatalmasnak, de a hozzá hasonló aszteroidák nem szoktak ilyen közel merészkedni.

A Minor Planet Center oldalán nyomon követhető volt a 2010 WC9 átrepülése, amelyet mások már korábban beharangoztak. Ez az aszteroida eredetileg még a Catalina Sky Survey részeként bukkant fel a rendelkezésre álló adatbázisban, mégpedig 2010-ben, ahogy arra neve is utal. A szakemberek később elvesztették nyomát, miután ez túl halovánnyá vált a köztünk lévő nagy távolság további növekedése miatt, május 8-án azonban ismét előbukkant, ahogy egyre közelebb került bolygónkhoz. Akkor már sejteni lehetett, hogy közeli átrepülésre kerül majd sor, ez pedig be is következett, a közelebbről pontosan meg nem határozott méretű objektum ugyanis május 15-én, tőlünk mintegy 203 ezer kilométerre repült el.


Az aszteroida nem számít különösen nagynak, ám 38 és 119 méter közé tett átmérőjével nem lebecsülendő példány. Sebessége a viszonylag közeli átrepülés során meghaladta a 46 ezer km/h-t, ezzel pedig az egyik legközelebb elrepülő ilyen kategóriájú objektumnak számít. Szabad szemmel ez nem volt látható, ám teleszkópokkal már viszonylag kényelmesen nyomon lehetett követni, így az érdeklődők többek között az olaszországi Virtual Telescope Project és az arizonai Tenagra Observatories révén pillantották azt meg néhány órával korábban, amikor a köztünk lévő távolság még 730 ezer kilométer volt.

A Kanári-szigeteken lévő műszerek segítségével egy másik oldalon élő adásban követhettük nyomon az ismét előkerülő objektumot, ezzel kapcsolatban kiemelték a szakemberek meglepetését, hogy ez most és hozzánk ilyen közel bukkant fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)