Gyurkity Péter

Furcsa lyukakat találtak az északi jégtakarón

A NASA sem tudja, minek köszönhető ez, de már több eltérő teória született.

Az amerikai űrügynökség egy jelenleg is zajló projekt keretében nagyjából egy évtizede figyeli az északi-sarki régiót, illetve a területet beborító jégtakarót és annak alakulását, hogy felmérjék a globális klímaváltozás jelentősebb hatásait és jövőbeni következményeit. Az elmúlt hetekben több furcsa alakzatra lettek figyelmesek, amelyek keletkezésére egyelőre nincs magyarázat.

A NASA közleményben számolt be erről, a hónap folyamán pedig a nagyközönséget is megkérdezték, hogy minél több potenciális választ gyűjtsenek össze, bár azt elfelejtették megemlíteni, hogy saját szakembereik is tanácstalanul álltak a jelenség előtt. Az mindenesetre kiderült, hogy az Operation IceBridge részeként a területet egy P-3 típusú felderítőgéppel megfigyelő egyik munkatársuk fotózta le a furcsa alakzatokat, amelyek a Beaufort-tenger egy olyan részén bukkantak elő, amelyet 2013 óta nem kísértek szoros figyelemmel. A válaszokra nem kellett sokáig várni, most a lehetséges megoldások közül válogatunk.

Feltéve, hogy mindez nem egy vicces kedvű tengeralattjáró-kapitány munkásságának az eredménye, a méretes lékeket valószínűleg melegebb tengervíz kisebb csomagjai eredményezhették, amelyek itt értek a felszínre. Előfordulhat azonban, hogy fókák jöttek fel a darabos, puha, olvadóban lévő jégrétegen keresztül, hogy némi levegőhöz jussanak, az érdekes formájú perem pedig az általuk keltett hullámok eredménye lehet. Hivatalos magyarázat egyelőre nincs, ami azért érdekes, mert ezek a formációk még a sokat látott bolygókutatókat is fejvakarásra kényszerítették.

A fotókat készítő munkatárs megjegyezte, hogy alig néhány percen át látták a lékeket, amelyekhez foghatót még soha korábban nem találtak, de az április 14-i esemény után minden bizonnyal rajta tartják majd a szemüket ezen a területen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #6
  Szerintem csak kiolvadt a Dolog, szal MINMEGHALUNK!
 • overseer-7 #5
  Itt mennek be az ufók a földbe.
 • Atyuska #4
  A cikkben említett fotókat csak én nem látom?
 • Irasidus #3
 • MsUser #2
  Aztaa feljönnek a fókák a jég alól?? :) "vagy talán az UFO.-k"
  Most a NASA és minden nagybetűs rövidítés ezen dolgozzon, vagy vicces eszkimó tinik gabona nélkül!
 • Prof William #1
  Tunbaaq ott jött a felszinre. :)