Gyurkity Péter

Nyolcadszor figyelte meg a Jupitert a Juno

A NASA némi késéssel kezdte meg az adatok letöltését, itt további érdekességeket várnak.

A Juno űrszonda kapcsán még hónapokkal ezelőtt számoltunk be a legutolsó fejleményekről, a nyár folyamán ugyanis a vörös foltról készültek felvételek. Most a NASA bejelentette, hogy sorrendben a nyolcadik átrepülésre is sor került, így ennek eredményeit hamarosan szintén megismerhetjük.

A hivatalos bejelentésből kiderül, hogy a Juno még október 24-én hajtotta végre az újabb átrepülést a Jupiter felső felhőrétegeitől kisebb távolságra, ezt azonban csak október utolsó napján erősítették meg. A Nap ugyanis a két bolygó akkori pozíciója miatt belezavarhatott volna a szonda és az irányítóközpont közötti kommunikációba, ezért (az ilyenkor szokásos módon) néhány napos moratóriumot rendeltek el, a kívánt utasításokat napokkal korábban átküldve az értékes eszköznek, míg az átrepülés során rögzített adatokat helyben, a saját memóriában tárolva el, mivel azt nem lehet előre megjósolni, hogy az esetleges kommunikáció mely részeit zavarnák meg a Nap felől érkező töltött részecskék.

November első napján megindult az említett adatok és eredmények lassú, fokozatos letöltése, aminek kapcsán rögtön megjegyezték, hogy a Juno összes kamerája és egyéb tudományos célú műszere a vártnak megfelelően működött. A szonda ebből a szempontból gyakorlatilag tökéletes állapotban végzi tovább munkáját, így az elkövetkező hetekben, hónapokban bőven lesz mit kiértékelni, ezen következtetések révén pedig további tanulmányok készülhetnek el. A folyamat zajlik tovább, hiszen nem ez volt az utolsó ilyen átrepülés - a soron következő hasonló manővert a tervek szerint december 16-án hajtják majd végre, már amennyiben addig nem merülnek fel gondok a szondával.

A 2011-ben fellőtt Juno tavaly júliusban érkezett meg a helyszínre, azóta a felhők felső rétegei és a vörös folt mellett a sarki fényeket is megfigyelte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!