Gyurkity Péter

Csúszások után sikerült a SpaceX harmadik startja

Több napot csúszott, végül azonban mégis összejött a sorrendben harmadik fellövés.

Elon Musk cége a meglehetősen szűkre szabott menetrend alapján eredetileg két, egymást követő hétvégén szeretett volna sort keríteni egyszerre három fellövésre, ez azonban több akadály miatt végül nem sikerült. Néhány napos csúszás után azonban végrehajtották a harmadik rajtot, amely ismét sikert hozott.

Június végén lezajlott az első két küldetés, amelyre az egymástól távol elhelyezkedő, a keleti és a nyugati parton lévő indítóállomások alkalmazásával került sor. Ezt követte volna július első hétvégéjén a harmadik start, a vasárnapra tervezett indítást azonban vezérlő- és navigációs rendszerben felfedezett hiba miatt leállították. Hétfőn az időjárás okozott gondokat az utolsó pillanatokban, ezért több nappal elhalasztották a rajtot, amelyre végül csak szerdán kerülhetett sor. A cégnek végül összejött az újabb sikeres fellövés, ennek során nem mutatkozott semmilyen komolyabb probléma, így az Intelsat kommunikációs műholdja az első és a második fokozat segítségével elindult a számára kijelölt pozícióba.


Az ezúttal is élőben megtekinthető fellövés gond nélkül zajlott le, bár az első fokozat most nem tért vissza. A floridai űrközpontból elinduló rakéta a start után nem sokkal az Atlanti-óceánba hullott vissza, ami a nagy súlynak köszönhető, hiszen a csaknem 7 tonnát nyomó műhold pályára állításánál nem maradt elég üzemanyag a visszahozatalra. Tekintettel arra, hogy ezúttal a geostacionárius pálya eléréséről volt szó, tehát az Egyenlítő felett 36 ezer kilométerrel kering majd az értékes rakomány, a SpaceX számára ez rekordot jelent, hiszen eddig még nem juttattak ilyen pályára egy ekkora eszközt – a második fokozat ideiglenesen egy ovális pályára helyezte a műholdat, a távolság így a 43 ezer kilométert is elérte.

A tervek szerint 15 éven át szolgálatot teljesítő Intelsat 35e műhold több kontinensen (így Európa egyes részein) biztosít majd telefonos és televíziós szolgáltatást, lecserélve a korosodó Intelsat 903-at, amely 2002-ben még egy orosz Proton rakétán indult útjára. Ez utóbbi új pozícióba helyezkedik majd, míg a SpaceX újabb startja augusztus 10-én esedékes, a cél pedig ismét az ISS lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!