Gyurkity Péter

Katonai űrrepülőt lőhet fel a SpaceX

A nemrég visszatért titkos űrrepülőt is Musk cége lőheti hamarosan fel.

Nem is olyan rég számoltunk be arról, hogy az amerikai légierő titkos űrrepülője egy csaknem két éven át tartó utat követően tért vissza. Ezt most egy újabb bejelentés követte, amely szerint a következő fellövésre már a SpaceX jóvoltából kerülhet sor.

A hírügynökségi beszámolók szerint valamikor a nyár folyamán kerül majd sor a következő indításra, amelyet most először a SpaceX hajthat végre. Eddig ugyanis a United Launch Alliance volt felelős ezért, a SpaceX a maga részéről pedig jó ideje próbálkozott felvenni a kesztyűt – a sikert nemrég katonai műholdakkal kapcsolatos tender elnyerése jelentette, most pedig a sokat emlegetett, ám ködbe burkolózó X-37B is felkerülhet a listára, ami jelzi a katonai illetékesek növekvő bizalmát. Ezen űrrepülőből egyébként két példány áll rendelkezésre, ezek felváltva teljesítettek eddig szolgálatot, közelebbről meg nem határozott célokkal.


Arról a szenátusi bizottság meghallgatásán nem esett szó, hogy a szerződés mekkora összegre vonatkozik, azt azonban tudjuk, hogy a márciusban elnyert tender (az említett katonai műholdakkal kapcsolatban) 96,5 millió dollárra rúg. Ezt követte május folyamán a National Reconnaissance Office szigorúan titkos rakományának fellövése, amit az űrrepülő követ majd a sorban.

Időközben bírósági döntés született a cég egykori alkalmazottjának vádjaival kapcsolatban, amely szintén a cégnek kedvez. Ebben kimondták, hogy a vádakat megfogalmazó technikus csak elbocsátását követően fogalmazta meg aggályait, eltávolítása tehát nem bosszú volt. Ami a hamisítási és csalási vádakat illeti, a cég kiemelte, hogy a tesztprocedúrák folyamatosan változnak, ezeket igyekeznek állandóan tovább optimalizálni. A szóban forgó személy nem tudott ezzel lépést tartani, így ők üdvözlik a döntést.

A technikus ügyvédje szerint erről nem volt szó, korábban még kitüntetést is kapott a később sokat panaszkodó illető, a jelek szerint azonban ez nem volt elég a bíróság meggyőzéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!