Gyurkity Péter

Újabb magáncég lőtt fel rakétát

Mégpedig Új-Zélandról, ezzel pedig újabb ország iratkozott fel a listára saját helyszínével.

A Rocket Labs tevékenysége eddig nem váltott ki óriási visszhangot, bár a cég maga már 2006 óta tevékenykedik a területen. A korábban kipróbált apró rakéták mellett most egy jóval nagyobb példányt teszteltek élesben, ez pedig szintén elérte a világűrt, ami fontos mérföldkő a vállalat életében.

Az amerikai illetőségű, ám új-zélandi helyszínre támaszkodó cég május 25-én kerített sort a fontos eseményre, amelynek során az Elektron névre keresztelt rakétát próbálták ki. A hivatalos Twitter-oldalon megtudhattuk, hogy sikerült a világűr elérése (bár ekkor még nem állították orbitális pályára saját eszközüket), ezt pedig több videó egészítette ki, így a start mellett a megtett út jó részét is figyelemmel követhettük. Érdemes leszögezni, hogy még mindig viszonylag kicsi változatnál tartanak, hiszen a két fokozatból álló rakéta mindössze 17 méter magas, a hasznos teher felső határa pedig 225 kg, a fejlesztés előrehaladása mégis fontos esemény a szegmensen belül.

A Rocket Labs magánbefektetőkre támaszkodik, közöttük azonban megtalálható a Lockheed Martin is, a cél pedig kommunikációs és képalkotási szolgáltatásokat nyújtó kisebb műholdak olcsó pályára állítása, amelyek később az időjárás-előrejelzésben, a természeti katasztrófák kezelésében, valamint a növénytermesztés optimalizálásában segíthetnek. Új-Zéland déli fekvése miatt kedvező helyszínnek számít, itt több eltérő orbitális pályát is viszonylag könnyen elérhetnek majd, a cég azonban a 3D-nyomtatás alkalmazása révén is igyekszik újat nyújtani, hiszen ezt az eljárást alkalmazzák a Rutherford-hajtóműnél, amely szintén az olcsó jellegre épít.

Az elkövetkező időszakban több hasonló bejelentésre számíthatunk a cég háza táján, itt remélhetőleg gyorsan követik majd egymást az újabb és újabb fellövések.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)