Gyurkity Péter

Hamisítással vádolják a SpaceX-et

Egykori alkalmazottjuk szerint bizonyos biztonsági teszteket el sem végeztek.

A tengerentúlon érdekes per zajlik, amely a SpaceX által követett procedúrákkal és előírásokkal, pontosabban azok be nem tartásával kapcsolatban indult el. A cég egyik korábbi alkalmazottja több pontban vádolja az illetékeseket, akik szerinte elhallgatták a problémás ügyeket.

A Bloomberg beszámolója szerint a korábban a tengerészgyalogságnál szolgáló, majd pedig három éven át a SpaceX berkein belül dolgozó Jason Blasdell ugyan a jó hírnév megsértése kapcsán nem tudta igazolni álláspontját (a vállalat azt közölte, hogy romló teljesítménye és zavaró tevékenysége miatt rúgták ki), több másik állítása miatt azonban folytatódik a bírósági tárgyalás, hiszen itt már jóval komolyabb (és veszélyesebb) ügyben születhet döntés. Szóba került Elon Musk felelőssége is, akivel Blasdell szintén beszélt ezen problémákról, ám hiába várta az esetleges következményeket.

A 2014-ben eltávolított alkalmazott szerint több esetben elmaradt a rakéták és a kapszulák bizonyos komponenseinek részletes tesztje, papíron azonban ezek mindig megtörténtek, vagyis a vezetésnek tudnia kellett arról, hogy egyes esetekben nem követik az előírásokat és meghamisítják az eredményeket. Ez akár közvetlen módon is veszélyt jelenthet a küldetésekre és a későbbi résztvevőkre (különös tekintettel a Mars-expedíciókra), pláne úgy, hogy a SpaceX csak idén 20-24 küldetést tervez, az ISS utánpótlását biztosítani hivatott szerződés pedig 4,2 milliárd dollárra rúg. Állítólag a vezetők nyomására maradt el több fontos teszt, itt ugyanis szerették volna elkerülni a további csúszásokat, Musk pedig megígérte, hogy utánanéz a dolognak, ám végül válaszra sem méltatta a „problémás” technikust.

A per folytatódik, a SpaceX szerint itt nem szivárogtatásról vagy leleplezésről van szó, az ügyben eljáró bíró pedig leszögezte, hogy a tudományos munkát és annak eredményeit semmiképpen nem kérdőjelezik majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • esztyopa #5
  Hatékonyság,profit,ha pedig megdöglesz,majd megmagyarázzuk !
  /Pl. öngyilkos akart lenni a fószer./
 • NEXUS6 #4
  Egy új A-classt egy régi G-classal? ;)
 • inkvisitor #3
  Küldj kettőt egymásnak, és az új az, amiből épebben szállsz ki.
 • Caro #2
  És vajon a tegnapi Merci minősége megtalálható a maiban? :)
 • NEXUS6 #1
  Hát nem csodálkoznék, ha végül igaznak bizonyulnának a vádak. Valamin spórolni kell, ha ilyen költséghatékonyak akarnak lenni.

  A múltkor pl. volt egy sima összehasonlítás, ami a Teslát és azonos árkategóriájú "hagyományos" Mercit vetett össze. OK, hogy a Tesla modern technológia, meg minden, de az a minőség, ami a Merdzsót jellemzi sajnos nem található meg a villanykocsiban.

  Nincs ingyen ebéd! ;)