Gyurkity Péter

Használt kapszulát lőtt fel a SpaceX

A rakéta első fokozata után a kapszula újrafelhasználása is sikerült a cégnek.

Még a tavasz folyamán számoltunk be arról, hogy Elon Musk cége megvalósította egyik legfontosabb célkitűzését, miután egy korábban felhasznált Falcon 9 rakéta első fokozatát ismét fellőtték, tehát megvalósult a többszöri felhasználás. Ez nem sokkal később az orrkúp esetében is sikerült, most pedig egy Dragon teherkapszulát indítottak másodszor is útnak az ISS felé.


A start – amely ezúttal is élőben volt megtekinthető - tökéletesre sikerült, ennek során semmilyen komolyabb probléma nem jelentkezett. A tervek szerint zajlott a fellövés, az első fokozat szépen emelkedett, a második lépcső a megfelelő magasságban levált, később pedig az ezen csücsülő kapszula (amely eredetileg még 2014-ben járt a Nemzetközi Űrállomáson) szintén elindult útjára. A cég saját Twitter-lapján emlékezett meg arról, hogy éppen 5 évvel ezelőtt tért vissza az első Dragon, az egyéb beszámolókban pedig megemlítették, hogy összességében ez a típus 12-ik küldetése az ISS-re, míg a Kennedy Űrközpont Launch Complex 39-A nevű indítóállása esetében pontosan a századik fellövésre kerítettek most sort.


Az első fokozatot ezúttal is visszahozták, bár a Falcon 9 most a szárazföldön landolt. A kapszulánál nagy spórolásról egyelőre nem beszélhetünk, itt ugyanis számos további vizsgálatot végeztek el, hogy elkerüljék az esetleges problémákat. Maga a Dragon mintegy 3 tonna rakományt vitt az állomásra, ez több fontos kísérlethez biztosít majd további felszerelést, illetve kutatási alanyokat (többek között legyeket és egereket). A NASA a maga részéről új, önállóan kitekeredő napelemeket tesztelne az űrben, ez a Roll-Out Solar Array (ROSA) névre hallgat, helyett kapott itt azonban még a SEXTANT, amely egy pulzárokra támaszkodó GPS-szerű navigációs rendszer első prototípusa lenne, a MUSES, amely a Föld még pontosabb és látványosabb fotózásában segít, az FFL-02, amely a mikrogravitáció érrendszerre gyakorolt hatását vizsgálja, valamint a NELL-1, amely a csontritkulás ellen szánt új gyógyszert tesztelné.

A kapszula hétfőn érkezett meg az állomásra, hogy a robotkarral előbb rögzítsék, majd pedig a dokkolást is elvégezzék - ezt hamarosan követi majd a visszatérés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!