Gyurkity Péter

Marsjárót fotózott a NASA szondája

Az MRO képén a felszínen közlekedő Curiosity bukkan fel, a következő állomás felé tartva.

A Mars Reconnaissance Orbiter 2006 óta kering a szomszédos bolygó körül, márciusban pedig bejelentették, hogy ezen idő alatt a szonda 50 ezerszer kerülte meg azt. A fontos mérföldkő elérése idején egy furcsa alakzatot kaptak lencsevégre, ezt pedig most követte a marsjáró lefotózása.

A Mars felszínén felbukkanó bemélyedés egy márciusi képen jelent meg, ez nagy valószínűséggel egy becsapódási kráter, vagy a felszín beomlása által kialakított formáció. Ma már kijelenthetjük, hogy mindkettőre bőven akadnak példák a megfigyelés által fokozatosan kibővülő tudástárunkban, most azonban egy olyan fotó jelent itt meg, amelyen az amerikai űrügynökség egy másik eszköze látható, emiatt pedig szintén kuriózumról beszélhetünk. A HiRISE-kamera még június 5-én, 2 hónappal a Curiosity landolásának ötödik évfordulója előtt készített egy felvételt, amelyen a felszínen lassan, megfontoltan haladó marsjáró bukkan fel, ahogy az a soron következő cél felé tart. A színeket itt némileg kiemelték, hogy még láthatóbbá váljon a kisebb személyautóhoz fogható eszköz, így az a valóságosnál kékebbnek tűnik.


A kis kék pötty az középen

A Curiosity ezekben a napokban a Sharp-hegy lábának alacsonyabb részén elhelyezkedő aktív homokdűnéktől halad a magasabb tájakon fekvő formációkig, miután végzett a megfigyelés előző fázisával. Az elkövetkező hónapokban itt szintén lesz miről beszámolni, többek között az említett évforduló, valamint a további vizsgálatok kapcsán. A HiRISE kapcsán megemlítik, hogy a kamera eddig mintegy 90 ezer képet készített és küldött vissza nekünk, ezáltal pedig 11 év alatt alaposan kibővült a felszínről alkotott képünk – ahogy az a márciusi bejelentésben mellékelt animációból jól kitűnik. A bolygó felszínének 60 százalékát egyébként többször is lencsevégre kaptuk, hogy még jobban láthassuk a különböző jellemzőket.

Az MRO legutóbb idén módosította pályáját, erre azért volt szükség, hogy megfelelő pozícióban legyen, amikor a NASA InSight névre keresztelt újabb leszállóegysége 2018 novemberében megérkezik. Ekkor a kapott üzenetek továbbítása lesz a fő feladat, ami a 11 éve gond nélkül szolgálatot teljesítő szondára vár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Whysper #6
    2017-es Év Mars híre!!!!
  • attes #5
    ez a kép pont annyival lett kisebb, mint az eredeti, hogy azon éppen hogy látszik, ezen meg alig.
  • kvp #4
    Tobb jarmu is elkelne. Gyakorlatilag viszonylag olcson be lehetne teriteni a Marsot roverekkel ha nagyobb csomagokban kuldenek oket a Marsig es csak bolygokoruli palyan szornak szet oket a leszallasi hely szerinti palyakra. Sajnos egyelore erre sincs a NASA-nak penze, nemhogy az emberes kuldetesekre.
  • NEXUS6 #3
    Fotosopp! XD
  • kgpro #2
    Simán lehetne, sőt, lehet hogy az is, és már régen cseréltek, a NASA meg azt hiszi, hogy a Mars-járó küldi a képeket. Na hiszen... jól át vagyunk ba... va! :-)
  • Tetsuo #1
    Ennyi erővel, akarom mondani pixellel UFÓ is lehetne. :-D