Gyurkity Péter

Jégkuckókban élnének a Marsra utazó űrhajósok

Ezzel pedig a káros sugárzástól védenék őket, megelőzve a komoly betegségeket.

A NASA még a tavalyi év utolsó napjaiban számolt be a 2030-as évekre tervezett Mars-küldetések egy újabb aspektusának konkrét részleteiről, legalábbis ami az ezzel kapcsolatos jelenlegi elképzeléseket illeti. Itt súlyos problémaként jelenik meg a káros sugárzás hosszú távú hatása, amire viszont megoldást kínálhat a vízjég felhasználása.

A hosszabb útra induló űrhajósok, különösképpen pedig az egyéb égitesteken leszálló és ott a felszínen tevékenykedő emberek számára komoly fenyegetésként jelenik meg a Napból és a Tejútrendszer egyéb csillagaiból érkező sugárzás. Ez eddig az Apollo-program asztronautáit érintette a legsúlyosabban, mivel azonban ők meglehetősen rövid időt töltöttek el a Hold felszínén, ezt valószínűleg megúszták azzal, hogy némileg nőtt a szív- és érrendszeri megbetegedések hosszabb távon jelentkező kockázata. Amennyiben hónapokat, netán éveket szeretnénk eltölteni a Marson (és nyilván ez lenne a fő cél a NASA és az egyéb szereplők tervezett küldetéseinél), mindenképpen meg kell majd óvnunk a jelentkezőket attól, hogy elszenvedjék a káros hatásokat és azok következményeit.

Furcsa módon erre a vízjég felhasználása jelenthet megoldást, azt ugyanis már most is tudjuk, hogy a kellően vastag jégréteg (köszönhetően a vízmolekulákban lévő két hidrogénatomnak) igencsak jól „szigetel”, vagyis megvédheti az alatta meghúzódó embereket. A NASA külsős cégekkel összefogva dolgozta ki a Mars Ice Home koncepcióját, amely egy felfújható, vastag külső jégréteget magába foglaló kuckót takar. Ezt a külső réteget vízzel töltenék meg (jó eséllyel a Marson található helyi készletekből, ami azonban hónapokat venne igénybe, tehát némi automatizálást követel), ez pedig a hideg környezetben szinte azonnal megfagyna, így a legalább 5 centiméter vastag védőburkolat alatt a küldetés résztvevői nyugodtan végezhetnék munkájukat. A felfújható jelleg két előnyt is kínál, itt ugyanis egyrészt a költségeket szoríthatnánk le (jelenleg minden egyes kilogramm teher Marsra való eljuttatása 5-6 ezer dollárba kerül), másrészt pedig a kuckók mérete lehetne jóval nagyobb, vagyis akár kisebb udvarokat és sportpályát is kijelölhetnénk azokon belül, ahol mindössze légmaszkra lenne szükség a teljes ruha helyett.

A jég persze egyben átlátszó, vagyis a teljes sötétségbe burkolózást is elkerülhetnénk, ez pedig az esztétikai hatás mellett hangulati szempontból is kedvező lehet – arról nem is beszélve, hogy nem kellene a föld alá ásott lakóhelyeket alkalmazni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #27
  Nem mostani vulkanikus tevékenység barlangja lenne hanem régről.
  Pár éve volt valami pár kilométeres de sebesebb fajta near miss asteroida izgulás, ott azt mondta NASA ha az becsapódik akkor átváltanak klíma kutatásba, az MMRTG-s curiosity tovább üzemelne, az opportunity ami gondban lenne. A ritkás légkör miatt szerintem relatíve gyors lenne a leülepedés, elég nagy porviharok vannak arrafelé most is:

  Utoljára szerkesztette: defiant9, 2017.01.16. 17:10:35
 • tamas79 #26
  Szvsz a másik topikban említett bolygómagot vágjuk bele a Marsba (defiant örül), az csinál egy kis barlangot, (karakán is örül) , mindezek mellett beindítja a magot, visszaáll a mágnesesmező, felmelegszik a légkör. Majd néhányezer év mulva, vagy mégtöbb év múlva, mikor leül a por , visszahűl a felszín lehet is menni felfedezni.
 • Kara kán #25
  A Marson már nincs vulkanikus tevékenység.
  Esetleg valami felpislákolás még lehet, de tudtommal teljesen kihűlt az a szegény bolygó.
 • defiant9 #24
  MMRTG. A hőkülönbség->áram átalakítás nem túl hatékony <10% így otthonra drága lenne egy ilyen áramforrás, és valszeg a nemzetbiztonsági szolgálatok sem hiszem hogy örömmel néznék ha plutónium hozzáférése lenne a pórnépnek. Komoly bázishoz szvsz. kellene egy rendes láncreakciós reaktor, állítólag pár-kuka méretben már tudtak ilyet csinálni az NR-1-n, Azóta biztos volt fejlődés, de még ezek a hidegháborús adatok sem hozzáférhetőek.
  A barlang nyilván az első helyek egyike lenne ahova behúzódik az ember, én a vulkanikus tevékenységek környékén keresgélnék.

  Egy nem beszakadt tetejűt azért nem tűnik egyszerűnek megtalálni.
 • gforce9 #23
  Még valami. Ha esetleg nem tudnád én is normális válaszokat szoktam adni, néhol oldalt betöltőt egy egy kérdésre és nincs viszont reakció. Ettől nem szoktam magam a földhöz verni, mert a vitapartner vagy épp a kérdező nem kommentel újat. Neked ez valami kényszerbetegség, ha egy témához nincs újabb komment? Mert bennem ez nem szokott lelki törést okozni.
 • gforce9 #22
  De most őszintén: "én dolgoztam azon, hogy megválaszoljam. Időt öltem ebbe"

  Mit is kellett volna tennem? Feltettem egy kérdést, válaszoltál, utána meg még elküldtél a fenébe a #16-ban. Szerinted, mit is kellett volna válaszolnom ezekre? Mi is a gondod velem? Hogy kérdeztem vagy hogy válaszoltál? Vagy épp az, hogy mikor elküldtél a fenébe viszont kritikával illettelek? Amit amúgy nem volt szándékomban csak megláttam a #16-os hszt.

  Ócska kis köcsög? Jólvan. Nemrég még kioktattál jómodorból és stílusból. Így nem leszel túl hiteles.
 • Kara kán #21
  Ezt már az SG.hu-nak írom:
  Nem hiszem el, hogy ne lehetne megoldani, hogy amennyiben VIP jogot vásárolok, ne tudjak letiltani felhasználókat. Mert ugye szívesen fizetnék a nyugalmamért, de ez itt az SG-n nem működik.
  A prohardver.hu-n is tavaly csinálták meg, miután többször írtam nekik ez ügyben.
  Meg kell itt is csinálni, mert ez nem állapot!
  Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.01.14. 21:47:31
 • Kara kán #20
  OFF
  Szégyelld magad!
  Egy ócska kis köcsög vagy, de mivel feltettél egy kérdést, én dolgoztam azon, hogy megválaszoljam. Időt öltem ebbe. Ott van a válaszomban, A MÁSODIK LINKBEN TE POFÁTLAN PIMASZ, hogy már a NASA is foglalkozott azzal, hogy marsi barlangokban lehetne elszállásolni űrhajósokat, sőt, FOTÓK VANNAK marsi barlangokról, amelyek vulkáni kürtők maradványai.

  Lényegében, a hozzád hasonló pofátlan alakok miatt hagytam itt évekkel ezelőtt ennek a portálnak a fórumát, de szerintem most sem leszek sokat, mert nem biztosított az, hogy az ember a hozzád hasonló 1) lusta vagy 2.) szemtelen, pimasz vagy 3.) aljas embereket kiszűrje.
  Enélkül lehetetlen a civilizált párbeszéd. Lehet bármilyen demokrácia vagy szólás- és véleményszabadság, de amíg vannak hozzád hasonló emberek – és te még nem is vagy a legsúlyosabb kategória! – addig értelmes embernek nem érdemes ilyesmikre fecsérelnie az idejét.
  Alap követelmény az, hogy az ember:
  - ne éljen vissza más idejével, jóhiszeműségével, segítőkészségével (te ezt tetted!)
  - ne hazudjon,
  - ha téved, ismerje el, esetleg kérjen elnézést,
  - ha segítséget kap köszönje meg (te ezt nem tetted meg!).
  Nem sok ez, nem bonyolult, de az SG üzemeltetőit nyilvánvalóan ilyen elvek nem érdeklik, ők idebasztak egy fórumot, aztán, lesz ahogy lesz. Sajnos, sehogy sem lett, és nem is lesz így.
 • gforce9 #19
  Tudod mi történt?

  Leírtad: Barlanba is lehetne költözni mint az ősember
  Kérdeztem: Van ott barlang? Ha van mi alakította ki?
  Erre belinkelsz egy épített barlangházat, meg azt, hogy talán vannak ott barlangok.

  Mégis mi a búbánatot kellett volna válaszolnom? Talán leborulni előtted és megköszönni éleselméd google-n való csiszolgatását vagy mi?

  Az hogy neked ellenszenves vagyok pont nem nagyon érdekel, másnak meg nem. És? Van ez így. Ez egy fórum, minden fórumon vannak akik nem bírják egymást ez nem újdonság. Ignoráld amit írok. Egyszerű.

  A másik cikkben pedig egy olyan embertől vártam választ, mert tudom hogy van pár olyan user itt, aki képben van a témával, mert én a gyakorlati csillagászatban nem vagyok képben. Nem tudom hogy mekkora fényességű és távolságban lévő csillagok figyelhetőek meg amatőr eszközökkel. Egy tetves wiki link meg ebben nem segít ki. Azt megtalálom én is. Sőt, mire elkezdem használni a távcsövet valószínűleg én is képben leszek ezekkel. Most még nem vagyok. Kérdést tettem fel. Ha nem tetszik akkor nem kell válaszolni rá. Fikázással meg főleg marhakostruktív vagy....
  Utoljára szerkesztette: gforce9, 2017.01.14. 18:03:10
 • Kara kán #18
  Borzasztóan ellenszenves muki vagy.
  Válaszoltam a kérdéseidre, de ahogy látom a másik cikkhez fűzött hozzászólásodban is, képtelen vagy értelmezni dolgokat, és úgy általában, negatív a hozzáállásod.
  Annyira sajnállak.... Szegénykém!